Katru gad ' no jauna ... Suns nav Ziemassvētku laika dāvana, bet ģimenes loceklis visam mūžam

Novembrī, kad gaisā šāva Latvijas dzimšanas dienas salūtus, dzīvnieku aizstāvji sāka informatīvās kampaņas presē un sociālajos tīklos, lai suņu saimniekus sagatavotu gadu mijas svētku trokšņiem un patversmes pēc pirmā janvāra atkal nedomātu, kur likt desmitiem atrasto mājas mīluļu.

Foto autore: Zanda Radziņa

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto autore: Zanda Radziņa

Pirmais un galvenais likums – atcerēties, ka dzīvniekam cilvēka izklaides varētu arī nepatikt. Ļoti reti suņi kopā ar saimnieku ar prieku vēros salūtu un klausīties petaržu sprādzienos. Iespējams, ka septiņus gadus sunim tas ir sagādājis prieku, bet astotajā viņš no kaut kā sabīstas un bēg. Tātad tūkstošiem reižu tika atkārtots – neņemt līdz dzīvniekus skatīties salūtu un nelaist māju pagalmos, kad paši vai kaimiņi rīko savus uguņošanas priekus.
 

Notikušais pēc pirmā janvāra, kad praktiski visas patversmes sociālajos tīklos sauca – "Mēs esam pārpildīti!" - nozīmē, ka lielam vairumam ļaužu viss sacītais ir kā pīlei ūdens. Ļoti žēl, ka šādiem cilvēkiem pieder dzīvnieks.
 

Novembrī un decembra sākumā, vadot vairākas atbildības stundas skolās, pārsteidza, cik zinoši un informēti ir bērni par to, ka sunītis var sabīties un aizbēgt, ka viņš salūtu laikā jāsargā un jāieved kādā klusākā telpā. Daudzi bērni sacīja, ka viņi šādos brīžos baidās kopā ar savu mājas mīluli. Skumji, ka vecākiem prieku sagādā izklaides, no kā baidās ne tikai suns, bet arī bērns. Bet prieks, ka aug domājoša un atbildīga paaudze, kura pretēji pieaugušajiem, jūt, ka otram nav labi. Kaut nu šīs sajūtas, pieaugot nepazustu.
 

 

Dāvināt dzīvnieku drīkst tikai ar dāvanas saņēmēja 100% piekrišanu. Jūs dodaties uz audzētavu vai patversmi TIKAI kopā ar cilvēku, kuram dzīvnieks būs jāaudzina. 

 

Reklāma
Reklāma

No gada sākuma skumjo notikumu klāsta gribas izcelt vienu. Pļavniekos nama aktritumu šahtā atrada kucēnmeitenīti. Viss notikušais liek domāt, ka dzīvnieks kādam svētkos uzdāvināts, bet nedēļas laikā apnicis, ir saprasts, ka dzīvā radība nav rotaļlieta un visai nežēlīgā kārtā no tās jāatbrīvojas.


Viens no pasaules dzīvnieku aizstāvju motto ir – Suns nav Ziemassvētku laikam, bet visam mūžam! Gribas, lai ikviens no jums atceras uz visiem laikiem – dāvināt dzīvnieku drīkst tikai ar dāvanas saņēmēja 100% piekrišanu. Jūs dodaties uz audzētavu vai patversmi TIKAI kopā ar cilvēku, kuram dzīvnieks būs jāaudzina.

Atcerieties, ka suņa mūžs ir vidēji 15 gadi – viņš blēņojas kā bērns, slimo kā bērns, viņš ir jāved skolā, viņam ir jānodrošina aktivitātes, viņš kļūs vecs un viņam - kā vecam cilvēkam būs vecuma kaites. Ja jūs neesat gatavi, ka jūsu dzīvē ir suns, par kuru JĀRŪPĒJAS, tad aizmirstiet par kaprīzi iegādāties mājdzīvnieku. Brauciet uz patversmēm, kur ļoti gaida brīvprātīgos palīgus, un jūsu vēlēšanās laiku pa laikam pievērst uzmanību mazajiem brāļiem un māsām būs apmierināta un arī labs darbs padarīts.


Ja, jums negribot, jau ir svētkos uzdāvināts kucēns vai kaķēns, tad jau laikus sazinieties ar patversmi vai meklējiet viņas citas mājas. Atcerieties, ka sunītim ir jābūt vakcinētam un čipētam, kaķim vakcinētam, tad jūs ievērosiet valsts likumus un šādam veselam dzīvniekam jaunas mājas atrast būs vieglāk.


Svētku trakums ir galā. Patversmēs joprojām savus saimniekus gaida tā saucamie “salūtu upuri”. Ja jūsu mīlulis joprojām ir pazudis, tad nepārtrauciet meklēt. Arī pēc nedēļas un divām kopš pazušanas brīža – ir jāzvana patversmēm. Sekojiet līdzi informācijai portālā www.dzivniekupolicija.lv, paši tur ievietojiet sludinājumu.

Izdrukājiet un izlīmējiet visās iespējamās tuvās un tālākās vietās ap rajonu, no kura dzīvnieks pazuda. Patversmes darba pieredze ir tāda, ka saimnieks savu pazudušo mīluli var atrast arī pēc 4 mēnešiem vai pat gada. Nezaudējiet cerību, esiet atbildīgi! Jums palīdzēt dažas vienkāršas darbības :
 

  •  Jūsu dzīvniekam ir kaklasiksniņa, kurā ierakstīts saimnieka tālruņa numurs.
  •  Jūsu dzīvnieks ir čipēts un čips REĢISTRĒTS ( no 1. jūlija tas būs obligāti VISIEM suņu saimniekiem )
  •  Jūs ik pa laikam iedomāsieties par sava mīluļa interesēm un labsajūtu nevis tikai par savām izklaidēm.


    Cerot, ka 2017. gada janvāra sākumā patversmju darbinieki varēs atpūsties, Zanda Radziņa, Labo un radošo darbu apvienības Atbildības stundu vadītāja, žurnāliste