Divus gadus veca meitenīte mirst pēc baterijas norīšanas

Ārvalstu mediji pēc 2 gadus vecas meitenītes nāves Oklahomas štatā (ASV) aktualizējuši jautājumu par postu, ko bērnu veselībai un dzīvībai nodara bateriju norīšana.

2 gadus vecā meitenīte bija norijusi bateriju. Par to mediķi uzzināja vien pēc bērna nāves.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

2 gadus vecā meitenīte bija norijusi bateriju. Par to mediķi uzzināja vien pēc bērna nāves.

 

Divus gadus vecā meitenīte mirusi divas dienas pēc Ziemassvētkiem. Sekcijā speciālisti atklāja, ka bērns ir norijis pavisam sīciņu bateriju.

 

Vectētiņš pēc traģēdijas stāstīja, ka pāris dienas pēc Ziemassvētkiem mazmeita tiešām nav jutusies pavisam labi, taču nekādu īpašo pazīmju nav bijis - vien nedaudz paaugstināta temperatūra. 

Vecāki ātro palīdzību izsaukuši brīdī, kad meita kļuvusi zilgana un vēmusi asinis. Diemžēl bērns slimnīcā miris. 

 

Vecāki atzīst, ka viņiem nav ne jausmas, kur meitiņa tikusi pie baterijas, tāpat viņiem nebija ne jausmas, ka viņa ko tādu ir norijusi. Ārsti lēš, ka bērns bateriju norijis līdz sešām dienām pirms nāves. 

FOTO: Arī šāda sīka baterija spēj nodarīt nāvējošu postu bērna veselībai. 

Reklāma
Reklāma

 

ASV oficiālās iestādes ir aprēķinājušas, ka laikā no 2005. līdz 2014. gadam valstī 11 940 bērni norijuši baterijas, no kuriem miruši 15 bērni. Tomēr jāatgādina, ka bateriju skābju izraisīto veselības problēmu dēļ bērni cieš visu atlikušo mūžu. 

 

Arī Latvijā mediķi regulāri ziņo par bērniem, kas nonākuši slimnīcā ar komplikācijām, kas radušās norītu bateriju dēļ. Aizvadītā gada nogalē vien Kurzemē bateriju norijusi kāda piecus gadus veca meitene. Savukārt Latgalē to izdarījis piecus gadus vecs zēns.

 

Bateriju norīšana ir ārkārtīgi bīstama, jo, nonākot organismā tā ātri sadalās un jau divu stundu laikā spēj radīt neatgriezeniskus orgānu bojājumus ne tikai gremošanas sistēmā, bet arī trahejā, elpošanas ceļos un centrālajā asinsritē, turklāt, ja bojājums skar arī citas sistēmas, letalitāte vērojama 80-90% gadījumos. Baterijās esošās ļoti aktīvi ķīmiskās vielas burtiski „izdedzina” audus, radot gļotādas tūsku un ļoti sarežģītus orgānu bojājumus. 
 
Organismā nonākusi baterija izraisa elektroķīmisku reakciju, un vietā, kur tā pieskaras (piemēram, barības vadam vai kuņģim), ļoti ātri veidojas dziļš un smags apdegums. Turklāt, lai arī kāds būtu bateriju pildījums, pēc nonākšanas gremošanas traktā tā izdala ļoti kodīgu sārmu, kas izraisa apkārtējo audu un gļotādas bojājumus. Baterijai iesprūstot kādā no gremošanas trakta sašaurinājumiem, tā var radīt lielus bojājumus tieši vienā gremošanas trakta posmā. 
 

Raksta tapšanā izmantota informācija no www.dailymail.co.uk