Vai šorīt laist vai nelaist bērnus uz skolu?

Domājams, teju ikviens skolēns ir informēts par Ministru kabineta (MK) noteikumiem, kuri atļauj skolu neapmeklēt īpaši salīgās ziemas dienās. Vecākiem gan šie noteikumi varētu izrādīties problemātiski – kā izlemt, vai laika apstākļi ir pietiekami nelabvēlīgi, lai skolēnam šoreiz ļautu palikt mājas? Kura termometra rādītāji jāņem vērā?

Kā izlemt, vai laika apstākļi ir pietiekami nelabvēlīgi, lai skolēnam šoreiz ļautu palikt mājas?

FOTO: Shutterstock.com

Kā izlemt, vai laika apstākļi ir pietiekami nelabvēlīgi, lai skolēnam šoreiz ļautu palikt mājas?

Negaidītas brīvdienas īpaši aukstajās ziemas dienās skolēniem paredz MK noteikumi Nr.610 „Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas.” Noteikumu 6.pants nosaka, ka izglītojamie vecumā līdz 12 gadiem var neapmeklēt mācību iestādi gadījumā, ja ārā gaisa temperatūra ir zemāka par -20 grādiem pēc Celsija, savukārt, vecumā no 13 gadiem – gadījumā, ja temperatūra ir zemāka par -25 grādiem pēc Celsija.

Derēs jebkurš termometrs
Pareizu rīcību attiecīgajā gadījumā skaidro Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta Vecākā eksperte Jana Veinberga: „Ja skola nav informējusi vecākus vai skolēnus par mācību stundu atcelšanu, katrā atsevišķajā gadījumā tieši bērna vecāki ir tie, kuriem ir jāizlemj, laist va nelaist bērnu uz skolu un tieši kura termometra mērījumus ņemt vērā. Jāizvērtē arī tas, vai attiecīgajā dienā bērna sūtīšana uz skolu nevar kaitēt viņa veselībai.”

Ja skola nav informējusi vecākus vai skolēnus par mācību stundu atcelšanu, katrā atsevišķajā gadījumā tieši bērna vecāki ir tie, kuriem ir jāizlemj, laist va nelaist bērnu uz skolu un tieši kura termometra mērījumus ņemt vērā.


Eksperte skaidro, ka lēmums atkarīgs arī no tā, kādā veidā bērns nokļūst skolā. Ja bērnam jāiet kājām līdz sabiedriskajam transportam vai pat pašai skolai, noteikti būs būtiska tā gaisa temperatūra, kas attiecīgajā brīdī ir ārpus telpām, neatkarīgi no tā, ar kādu termometru tā tiek mērīta.

Pilngadīgie lēmumu pieņem patstāvīgi
„Ja bērns uz skolu tiek vests ar mašīnu, iespējams, būtisks būs rādījums mašīnas termometrā. Savukārt pilngadīgie izglītojamie, izvērtējot to termometru rādītājus, kas viņiem pieejami, un āra gaisa zemās temperatūras iespējamo ietekmi uz savu veselību, lēmumu par skolas apmeklēšanu pieņem paši,” skaidro departamenta pārstāve. Eksperte piebilst, ka jebkurā gadījumā – ja stundas nav atceltas, bet vecāki vai pilngadīgie izglītojamie pieņēmuši lēmumu skolu neapmeklēt, par to ir jāinformē attiecīgā izglītības iestāde.

Reklāma
Reklāma

 

Avots: Kasjauns.lv