Plāno ieviest normu, kas ļautu laulību reģistrēt arī pie notāra un bez lieciniekiem

Ministru kabineta komiteja pirmdien, 4.janvārī, atbalstījusi grozījumus likumdošanā, kas no 2017. gada 1. septembra ļautu reģistrēt laulību arī pie zvērinātiem notāriem un arī bez liecinieku klātbūtnes. Ar šiem grozījumiem Tieslietu ministrija iecerējusi palielināt laulību skaitu.

Plāno ieviest normu, kas ļautu laulību reģistrēt arī pie notāra un bez lieciniekiem

FOTO: Shutterstock.com


Ar Tieslietu ministrijas sagatavoto jauno regulējumu, kurš turpmāk ļaus reģistrēt laulību arī pie notāra, ir iecerēts veicināt laulību reģistrāciju skaitu sabiedrībā, tādējādi, ministrijas vārdiem, stiprinot ģimenes institūtu.


Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) uzskata, ka daļēji šāds risinājums ļaujot arī mazināt nepieciešamību pēc partnerattiecību reģistrācijas iespējas un daudzas pazīmes šobrīd sabiedrībā liecinot par to, ka šāds risinājums sabiedrībai ir nepieciešams.


"Mēs piedāvājam paplašināt ikviena tiesības reģistrēt laulību ne tikai dzimtsarakstu nodaļā, ne tikai izbraukuma ceremonijās dzimtsarakstos, ne tikai pie garīdznieka viņa atbilstošajā tradicionālajā konfesijā, bet arī pie zvērināta notāra. Šāda tiesību paplašināšana tieši saistīta ar to, ka daudziem cilvēkiem to izšķirošo lēmumu bieži vien ir grūti pieņemt tieši informētības un nezināšanas dēļ," teica ministrs.


Lielā mērā iecere ir balstīta uz Igaunijas pieredzi, kur līdzīga risinājuma ieviešana ir guvusi sabiedrības atsaucību. Tiesa, viena no iesaistītajām pusēm, pašvaldības, kuru pārziņā ir dzimtsarakstu nodaļas, atklāti apšauba šīs ieceres lietderību, norādot - ja, ieviešot laulību reģistrāciju pie notāra, samazinātos dzimtsarakstu nodaļās reģistrēto laulību skaits, tad iecerētās izmaiņas būtu bezjēdzīgas. 
 

Reklāma
Reklāma

Grozījumi paredz iespēju atteikties no liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā, jo mūsdienās šādai prasībai vairs neesot juridiska pienesuma, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums. Liecinieku aicināšana tiek atstāta to personu ziņā, kuras vēlas izmantot šo simbolisko iespēju, norāda Tieslietu ministrija.
 

 Igaunijā laulības pie notāra maksā ap 70 eiro, līdzīga maksa varētu būt arī Latvijā.

Avots:LSM.lv