Vai ir īstais laiks uz dzemdību namu? Dzemdību pazīmes

Kādas pazīmes liecina, ka sākušās dzemdības, un kā saprast, kurā mirklī ir jādodas uz dzemdību nodaļu, – stāsta dabisko dzemdību vecmāte Māra Grieze. 

Līdz īstajam radību sākumam drīkst turpināt visas ierastās dienas darbības, tajā skaitā – turpināt iet vannā un dušā, kā arī mīlēties

FOTO: Shutterstock.com

Līdz īstajam radību sākumam drīkst turpināt visas ierastās dienas darbības, tajā skaitā – turpināt iet vannā un dušā, kā arī mīlēties

Kurš gan nav redzējis kādu mākslas filmu, kurā grūtniece mierīgi dara savus ikdienas darbus un tad pēkšņi viņu pārņem mežonīgas sāpes kā zibens no skaidrām debesīm. Jaunais tētis to tik spēj, kā iesēdināt topošo māmiņu mašīnā un ar 150 kilometriem stundā pa pilsētu traukties slimnīcas virzienā, kur jau pie uzņemšanas grūtnieci savās rokās pārņem mediķi, lai zibenīgi šo sievieti, novietotu uz guļamratiem, nogādātu dzemdību zālē... Un pēc dažiem kliedzieniem un spiedieniem uz mammas krūtīm jau tiek nolikts skaisti rozā, smaidīgs bērniņš, un pati māmiņa šokā nespēj noticēt, ka viss jau noticis! 

​Ja cenšamies iztēloties, kā dzemdības varētu noritēt, tas palīdz apzināties savas vajadzības, nepieciešamību pēc atbalsta dzemdībās (vīrs, vecmāte, ārsts, dūla u. c.), resursus vai to trūkumu.


Raitu, atkārtotu dzemdību gadījumā šāds scenārijs ir iespējams arī realitātē, tomēr vairumā gadījumu, īpaši, ja ir pirmās dzemdības, daudz reālāks ir variants, kad topošā māmiņa uz dzemdību iestādi ierodas pirms laika, proti, dzemdību latentajā fāzē. Kā tad noteikt īsto brīdi, lai postos uz dzemdību nodaļu, – kā neaizbraukt par ātru vai par vēlu?

Apkopojums situācijām, kuras pirms dzemdībām visbiežāk piedzīvo jaunās māmiņas
Parādās gļotaini izdalījumi, kādu līdz šim nav bijis. Šis ir slavenais gļotu korķis, kas grūtniecības laikā aizsargā mazuli no iespējām inficēties, bet, tuvojoties radībām, kad dzemdes kakliņš pavisam nedaudz pavēries, izslīd un mēdz izskatīties dažādi. Izdalījumi var būt pavisam šķidri, var būt arī gļotaini un dažreiz ķīseļveida. Arī gļotu krāsa var variēt no pavisam caurspīdīgām līdz šokolādes krāsas vai ar asins stīdziņām (rozā). Visbiežāk gļotu korķis no organisma izplūst pakāpeniski. Dzemdības ar lielu varbūtību var sākties 48 stundu laikā pēc gļotu korķa izdalīšanās, tomēr, ja tās nesākas, par to nav jāsatraucas – acīmredzot bērniņš gaida īsto dzemdību dienu, kuru ne vienmēr var noteikt pēc dzemdību priekšvēstnešiem. Līdz īstajam radību sākumam drīkst turpināt visas ierastās dienas darbības, tajā skaitā – turpināt iet vannā un dušā, kā arī mīlēties! 


Sākas velkoša sajūta vēdera lejasdaļā, kas līdzinās menstruāciju sāpēm. Šis ir brīdis, kad sieviete jūt, ka kaut kas ir sācis notikt, tomēr līdz dzemdībām var būt vēl samērā tāls ceļš. Ja tas ir vakars, ieteicams doties gulēt, jo nereti mamma pamostas no rīta un secina, ka viss jau pārgājis. Tātad tie bijuši dzemdību priekšvēstneši, kas mēdz gan pāriet aktīvā dzemdību darbībā, gan arī izbeigties. Jāatzīmē – dzemdības nav iespējams nogulēt!

 



Sākas regulāras kontrakcijas, tomēr to intervāls pagaidām ir liels – 15-20-30 minūtes; kontrakcijas ir skaidri jūtamas, bet retas. Visticamāk, šī ir dzemdību latentā fāze, kas pirmo dzemdību gadījumā var būt pat līdz 20 stundām gara, taču ne vienmēr. Arī šis ir brīdis, kad jāmēģina krāt spēkus atpūšoties, īpaši, ja tā ir nakts, jo arī 20 minūšu starplaiks starp kontrakcijām ir gana ilgs laika sprīdis, kurā varam uzkrāt tik ļoti nepieciešamo enerģiju, kas lieti noderēs, kad sāksies dzemdību aktīvā fāze. Nebūtu prātīgi visu nakti skaitīt intervālus starp kontrakcijām, labāk mierpilni ļauties iemigšanai starp tām. Aktīvajā dzemdību fāzē sieviete nogurumā spēj iemigt pat divu minūšu starplaikā, un tad šķiet, ka 10 minūšu pauze būtu kā pasaka. 

Sākas regulāras kontrakcijas, kas atkārtojas bieži – ik pa 3–5 minūtēm –, tomēr ir viegli izturamas, īsas un jūtamas vairāk muguras/vēdera lejasdaļā, un nekļūst stiprākas. Arī šādi mēdz sākties dzemdību latentā fāze. Tomēr īsais intervāls vēl neliecina, ka uzreiz laiks doties uz dzemdību nodaļu. Ja sāpes ir mērenas un nekļūst stiprākas, tad droši var sagaidīt, kad to intensitāte pieaug, īpaši, kad ir pirmās dzemdības. Atkārtotu radību gadījumā, iespējams, vecmāte ieteiks posties ceļā, piemēram, ja nolūkotā dzemdību vieta nav ļoti tuvu mājām. Tas tāpēc, ka latentā fāze ar biežām kontrakcijām samērā ātri var pāriet aktīvās dzemdībās, tomēr šāda situācija pirmo dzemdību gadījumā nav tipiska. 

Sākas kontrakcijas, bet to intervāli ir variabli, neatkārtojas ar noteiktu starplaiku. Tā ir latentās fāzes sākuma pazīme, kad dzemdības ar lielu varbūtību pāries aktīvajā fāzē, tomēr hormonālā sistēma vēl tikai gatavojas. Ieteicams sagaidīt brīdi, kad kontrakcijas kļūst stiprākas un ar vienmērīgiem intervāliem.


Noplūst gaiši augļūdeņi. Rekomendācijas, ko darīt šajā gadījumā, var atšķirties atkarībā no izvēlētās dzemdību iestādes. Tomēr, ja zināms, ka B grupas hemolītiskā streptokoka analīze ir negatīva (šī analīze tiek veikta grūtniecības beigās un uz dzemdību brīdi visbiežāk atbilde jau ir zināma; tas jānoskaidro pie sava aprūpes speciālista – vecmātes vai ginekologa); ja kontrakcijas vēl nav sākušās, pašsajūta mammai ir laba un ir jūtamas bērniņa kustības, nav nepieciešamības uzreiz doties uz dzemdību nodaļu. Visbiežāk sāpes sākas 6 stundu laikā no ūdeņu noplūšanas brīža, tāpēc, ja, piemēram, ūdeņi noplūduši naktī, var mierīgi atpūsties un uz dzemdību vietu posties no rīta. Savukārt, ja, noplūstot augļūdeņiem, sākas arī kontrakcijas, kas pieņemas biežumā un stiprumā, laiks doties uz slimnīcu!


Ja B grupas hemolītiskā streptokoka analīze ir pozitīva, jādodas uz sevis izvēlēto dzemdību iestādi, lai saņemtu antibakteriālo profilaksi. Tas nozīmē, ka grūtniecei ievietos intravenozo katetru, caur kuru ik četras stundas tiks ievadīts medikaments, kas pasargās bērnu no inficēšanās ar atklāto streptokoku (ja minētā analīze ir pozitīva, sīkāk par to pastāstīs aprūpes speciālists). 
 

Kad tad būtu īstais laiks posties uz dzemdību nodaļu?
Šo brīdi katra mamma noteikti sajutīs mazliet citādi, tomēr pazīmes, kas liecina, ka sākusies aktīvā dzemdību fāze, ir šādas: 

*kontrakciju spēks – kontrakcijas kļuvušas daudz intensīvākas. Atceries elpošanu, neaizturi sāpi! Pretējā gadījumā var būt sajūta, ka tas ir nepanesami. Arī komunicēšana kļūst apgrūtinoša (šis nereti ir brīdis, kad vecmātei zvana vīrs, jo pati grūtniece runāt vairs nevēlas vai nespēj);
*kontrakciju biežums – kontrakcijas kļuvušas biežākas: pirmo dzemdību gadījumā ik pa 3–5 minūtēm, atkārtotu dzemdību gadījumā ik pa 5–7 minūtēm;
*kontrakciju garums – kontrakcija ilgst ne vairs 10–15 sekundes, bet jau 40–60 sekundes;



Kas varētu palīdzēt
Ir vērts izzināt, kā dzemdējušas dzimtas sievietes (mamma, vecmāmiņa, māsa u. c.). Ne vienmēr tas nozīmē, ka jaunajai māmiņai būs tāpat, tomēr tendences ir jaušamas. Labos stāstus var pieņemt kā savus papildu resursus, savukārt ne īpaši veiksmīgos uztvert informatīvi un selektīvi, jo jāņem vērā, ka tie bija citi laiki, kad visbiežāk aprūpe nebija individuāla, kas nereti radīja sliktas atmiņas arī par objektīvi „labām” dzemdībām.
Intuīcija. Ja ieklausāmies sevī, atbilde, kādas būs gaidāmās dzemdības, ir sadzirdama. Grūtniecības laikā iedziļinies savās patiesajās jūtās, pavaicā sev un godīgi atbildi, kāda šobrīd esi – paļāvīga, nobijusies, trauksmaina, mierpilna, saspringta utt.? Bieži mēs nevēlamies atzīt, ko patiesībā sajūtam, lūkojam to noslēpt, nevis risināt, tomēr dzemdībām, to gaitai šāda slēpšanās nepalīdz. Tāpēc, lai piedzīvotu visu mammu ilgotās skaistās un vieglās dzemdības, grūtniecības laikā gatavojies tām, nepieciešamības gadījumā piesaistot atbalsta personu.

Iztēlošanās un dzemdību plāna rakstīšana. Ļoti ieteicami, īpaši pirmoreiz dzemdējošām mammām. Ja cenšamies iztēloties, kā dzemdības varētu noritēt, tas palīdz apzināties savas vajadzības, nepieciešamību pēc atbalsta dzemdībās (vīrs, vecmāte, ārsts, dūla u. c.), resursus vai to trūkumu. Šādi var apzināties savas bailes, ko iespējams mazināt, ja laikus atrod atbildes uz nezināmajiem jautājumiem, piemēram, dzemdību sagatavošanas kursos vai sarunā ar vecmāti/ārstu. 
 

Nobeigumā jāteic: tikai pati mamma var just, kurš ir īstais brīdis, lai dotos uz dzemdību nodaļu, un tieši kas ir tas, kas dod nepieciešamo mieru un ļaušanos procesam. Dažām mammām tā ir pēc iespējas ilgāka būšana mājās, taču citām mieru sniegs jau ļoti laicīga ierašanās stacionārā. Māmiņ, ieklausies sevī! 
 

Situācijas, kurās uzreiz jādodas uz stacionāru:

Reklāma
Reklāma
  • zaļu augļa ūdeņu noplūšana;
  • asiņošana (svaigas asinis!);
  • nav jūtamas mazuļa kustības;
  • smagas galvassāpes / reibonis / neskaidra redze;
  • sāpes vēderā, kas nepāriet;
  • augsta temperatūra.

Autore:  Māra Grieze, vecmāte

 

Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstot signe@mammam.lv

 


  Lejupielādē vai lasi visu žurnālu šeit. 

Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).


Par žurnālu „Mammām un Tētiem”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” 2014. gada nogalē sāka izdot izglītojošu bezmaksas žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem – „Mammām un Tētiem”. Žurnāls iznāk četras reizes gadā – nākamais (ziemas) numurs gaidāms decembrī. Izdevumu vecāki bez maksas var saņemt ārstu praksēs un dzemdību iestādēs visā Latvijā, kā arī to var lejupielādēt internetā un lasīt viedtālruņos adresē: www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Projekta mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselības rādītājus Latvijā, tai skaitā zīdīšanas rādītājus, veikt mātes pēcdzemdību depresijas profilaksi, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnālu izdod ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem”. Kontaktinformācija, lai atbalstītu projektu vai izvietotu reklāmas informāciju žurnālā, – e-pasts: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr.: 26466250.