Jaundzimušā ārā vešana: ģērbšanās ABC ziemas aukstumā

Ziema nav šķērslis, lai laiku ar bērnu pavadītu ārā. Tas ir veselīgi gan mazulim, gan mammai, ja ņem vērā dažus vienkāršus padomus. Stāsta ārsts pediatrs Edgars Mednis.

Lai noteiktu, vai mazulim ārā nav auksti, jāpārbauda mugura un skausts, nevis deguns vai  rokas.

FOTO: Shutterstock.com

Lai noteiktu, vai mazulim ārā nav auksti, jāpārbauda mugura un skausts, nevis deguns vai rokas.

Bērns jāradina pie pastaigām jebkuros laikapstākļos, izņemot stipri vējainu laiku, stipru lietu un gaisa temperatūru zem mīnus 15 °C. 

Vairumā gadījumu mazuli pirmo reizi uz brīdi izved ārā, kad dodas mājās no slimnīcas. 
Pēc tam pirmās pastaigas ziemā, visticamāk, nebūs pārāk garas – kamēr vecāki paši apradīs ar jauno situāciju. Ja laikapstākļus vecāki vērtē kā patīkamus, lai ārā uzturētos ilgstoši, tad pirmās pastaigas var būt aptuveni pusstundu, turpmāko pāris nedēļu laikā to ilgumu pagarinot līdz pusotrai divām stundām. Galvenais, lai vecākiem ir komfortabli un bērns ir saģērbts atbilstoši laikapstākļiem. 


Pirmajos mēnešos mazuļa apģērbs var sastāvēt no krekliņa, jaciņas, rāpulīšiem un ziemas kombinezona. Pastaigām aukstā laikā derīgs silts guļammaiss. Ja guļammaisa nav, bērnu, ārā vedot, var satīt siltā segā un galvā viņam uzlikt siltu adītu cepuri. Ja ir ļoti auksts vai drēgns laiks, pāri ratu kulbai var pārlikt vieglu, elpojošu autiņu, tā veidojot „telti”. 
 

Zīdaiņus līdz trīs mēnešu vecumam var vest ārā, ja gaisa temperatūra ir līdz mīnus 10 °C. Lielākus bērnus – ja temperatūra ir līdz mīnus 15–20 °C. 

Stiprā vējā bērns sāk salt daudz ātrāk, tāpēc jāņem vērā ne tikai temperatūras rādītāji, bet arī vējš! 



Aukstajā sezonā jāraugās: ja ir sauss, auksts un saulains laiks, tas ir labāk nekā – ja ir siltāks, taču drēgns un mitrs.

Ja bērns pieradis diendusu gulēt ārā, to var darīt arī ziemā. Savukārt, ja ārā ir pārāk auksts, mazuli var likt gulēt istabā pie atvērta loga. Tad zīdaini saģērbj kā uz ārā iešanu un novieto ratiņus aizvējā. Galvenais rūpēties, lai bērns ir apģērbts atbilstoši laikapstākļiem. 


Mazuļa sejas āda ir jutīga, un to var ātri apsaldēt, tāpēc ieteicams lietot sejas aizsargkrēmu pret aukstumu. To uz zīdaiņa vaigiem uzklāj aptuveni 20–40 minūtes pirms došanās ārā. Vēsākam laikam labāk izvēlēties treknākus krēmus. 
 

Vēsākā un vējainākā laikā bērna seju var piesegt ar mīkstas sedziņas stūri, kas veidos siltāku gaisu zem tās, taču jāseko līdzi, lai segas stūris nekļūtu mitrs un neapsaldētu mazuļa sejas ādu.


Lai noteiktu, vai mazulim ārā nav auksti, jāpārbauda mugura un skausts, nevis deguns vai rokas. Ja mugura un skausts ir sauss un silts, viss ir kārtībā. Savukārt mazuļa rokas un deguns var būt vēsāki, jo tās ir no sirds tālākas ķermeņa daļas. Taču atceries – netausti zīdaiņa muguru, ja pašam rokas ir aukstas!


Ja mazulis ārā raud un nav nomierināms, pastaiga jāpārtrauc. 

Ja braucat ar auto un bērnam mugurā ir ziemas drēbes, jānoslēdz salonā vēsāka temperatūra vai bērnam jānovelk kāda apģērba kārta, lai izvairītos no sasvīšanas.
 

Reklāma
Reklāma

Dažreiz mazuļi saaukstējas, ja pastaigas laikā bijis par aukstu un sals ticis pie bērna rokām vai pēdām. Mazuļa apģērbam jābūt tādam, kas laiž cauri gaisu, bet tajā pašā laikā pasargā no siltuma zaudēšanas. 


Pēc pastaigas āra drēbes jānoģērbj pakāpeniski. 


Laikā, kad aktīvi dažādi gripas vīrusi, izvairieties kopā ar mazuli apmeklēt publiskas vietas, piemēram, lielveikalus. Ar gripu inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus, vai nonākot saskarē ar priekšmetiem, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti. 


Ienākot no pastaigas, nomazgā rokas. Raugies, lai to dara arī lielie bērni un pārējie ģimenes locekļi. Mašīnā izmanto mitrās salvetes. 
 

Profilaktiskā nolūkā ieteicams vairākas reizes dienā vēdināt telpas, jo tad vīrusu koncentrācija tajās būs mazāka. Svaigs gaiss uzlabo arī mazuļa elpošanu.

 


Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).


Par žurnālu „Mammām un Tētiem”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” 2014. gada nogalē sāka izdot izglītojošu bezmaksas žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem – „Mammām un Tētiem”. Žurnāls iznāk četras reizes gadā – nākamais (ziemas) numurs gaidāms decembrī. Izdevumu vecāki bez maksas var saņemt ārstu praksēs un dzemdību iestādēs visā Latvijā, kā arī to var lejupielādēt internetā un lasīt viedtālruņos adresē: www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Projekta mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselības rādītājus Latvijā, tai skaitā zīdīšanas rādītājus, veikt mātes pēcdzemdību depresijas profilaksi, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnālu izdod ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem”. Kontaktinformācija, lai atbalstītu projektu vai izvietotu reklāmas informāciju žurnālā, – e-pasts: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr.: 26466250.