Nepareizs apģērbs, slimības un slikta pārtika. Pusaudžu reproduktīvā veselības slepkavas

Vairums vecāku apzinās, ka pusaudža gadi ir sarežģīts dzīves posms, kurā jaunais cilvēks, aizrāvies ar dzīves izzināšanu un konfliktēdams ar pasauli, mēģina atrast sevi un savu vietu dzīvē. Tāpēc tieši pusaudža vecumā nereti tiek pieļautas kļūdas par kurām nākas maksāt daudzu turpmāko gadu garumā. 

Domājot par savu bērnu spēju radīt pēcnācējus nākotnē, vecākiem būtu vēlams pievērst uzmanību pusaudžu apģērbam.

FOTO: Shutterstock.com

Domājot par savu bērnu spēju radīt pēcnācējus nākotnē, vecākiem būtu vēlams pievērst uzmanību pusaudžu apģērbam.

Saskaņā ar reproduktīvās veselības klīnikas “Mama Rīga” vērojumiem, vairumam pieaugušo cilvēku – gan vīriešiem, gan sievietēm – neauglības problēmas cieši saistītas ar jaunībā pieļautu neapdomību. 
 

“Starptautiskos pētījumos pierādīts, ka cilvēka – gan vīrieša, gan sievietes – auglību var ietekmēt aptuveni 20 dažādi faktori un saslimšanas. Praksē visbiežāk vērojams, ka neauglības iemesls ir vairāku savstarpēji saistītu faktoru kopsumma, kas finālā summējas jau kā divu cilvēku riska faktoru kopsumma. Ļoti bieži, ārstējot neauglību, atklājas, ka cilvēkiem pieaugušā vecumā nākas maksāt par savu nezināšanu un neapdomību jaunībā. Turklāt, attīstoties embrioloģijas zinātnei, aizvien vairāk iespējams runāt ne tikai par neauglību kā faktu, bet arī par dažādiem tās riskiem un līdz ar to arī auglības kā reproduktīvās veselības profilaksi,” stāsta reproduktīvās veselības speciāliste Viktorija Zaletova. 
 

Seksuālā dzīve 
Neapdomīga seksuālās dzīves uzsākšana agrīnā vecumā saistās ar visaugstākajiem auglības riskiem gan zēniem, gan meitenēm. Visiem zināmākais un līdz ar to visbiežāk piesauktais risks ir neplānota grūtniecība un aborts, kas var atstāt negatīvas sekas uz sievietes auglību.

Taču cita, ne mazāk būtiska, problēma ir seksuāli transmisīvās infekciju slimības. Auglībai ļoti augsti riski ir tajos gadījumos, kad saslimšana norit slēptā formā, neradot labi pamanāmus pašsajūtas traucējumus, kas liktu nekavējoties doties pie ārsta. 

Svarīgi minēt, ka saslimšana, kas norit slēptā formā, organismā var atstāt tikpat nepatīkamas un bīstamas sekas kā gadījumos, kad tā norit atklāti. Vērojams, ka auglības problēmu gadījumos ar jaunībā neārstētas seksuāli transmisīvās infekcijas sekām biežāk saskaras vīrieši. Tāpat agrīna un nepārdomāta seksuālā dzīve bieži nes līdzi dažādus iekaisumus gan zēniem, gan meitenēm. 

To izraisītās sekas var veicināt arī uzturs, medikamenti un citi faktori. Paši pusaudži parasti nenovērtē kādas sekas šīs saslimšanas var atstāt uz auglību un līdz ar to - visu turpmāko dzīvi.    

 

Apsaldēšanās reproduktīvās sistēmas veselību var ietekmēt arī tad, ja norit bez izteiktām sāpēm vai paaugstinātas ķermeņa temperatūras. Savukārt nepieciešamību biežāk doties uz tualeti viegli kļūdaini saistīt ar izdzertā ūdens patēriņu. 

 

Reklāma
Reklāma

Kontakts ar vecākiem
Klīnikas speciālisti, analizējot pacientu slimību vēstures, secina, ka nereti reproduktīvās veselības jomā par lielāko klupšanas akmeni kļūst nevis pati jaunības saslimšana, bet gan tās neārstēšana vai nepareiza ārstēšana. Visbiežāk pusaudži par savām seksuālās dzīves problēmām, tostarp nepatīkamām sajūtām, kas var liecināt par seksuāli transmisīvu slimību un iekaisumu, ar vecākiem nerunā, jo baidās saņemt rājienu vai sodu. Tāpat pusaudžiem visbiežāk vēl nav sava ārsta ar kuru kā uzticības personu apspriest notikušo, lai kopīgi izvēlētos efektīvāko ārstniecības metodi. Tāpēc ļoti augsti riski slēpjas tieši tajā apstāklī, ka slimības tiek ielaistas, tās netiek ārstētas cerībā, ka pāries pašas no sevis, vai arī ārstēšanās notiek saskaņā ar draugu, paziņu u.tml. ieteikumiem, ar kuriem ātri var iedzīvoties vēl lielākās nepatikšanās.

Savukārt gadījumos, kad slimība progresē, ielaistas kaites ārstēšana prasa jau nopietnāku medicīnisko iejaukšanos, tostarp medikamentus ar spēcīgāku iedarbību uz visu organismu, kas ietver atkal jaunus riskus.

Gadījumos, kad slimība it kā pāriet pati no sevis, tā slēptā formā var mājot organismā un izpausties pēc daudziem gadiem, tostarp kā neauglība abiem dzimumiem.  

Medikamenti
Mediķiem, sastopoties ar ielaistu saslimšanu – gan seksuāli transmisīvu infekciju, gan iekaisuma procesu – tās apturēšanai nepieciešams nozīmēt medikamentus ar spēcīgu iedarbību. Jaunietim nākas tikt galā gan ar neveiksmīgas seksuālās dzīves sekām, gan ar medikamentu blaknēm.  Vairāki spēcīgi medikamenti var nākotnē būtiski ietekmēt gan spermatozoīdu veidošanos vīriešiem, gan sievietes organisma spēju pilnvērtīgi veikt reproduktīvo funkciju.  
 

Dzīvesveids un apģērbs 
Mode prasa upurus – šo teicienu, šķiet, zina visi. Domājot par savu bērnu spēju radīt pēcnācējus nākotnē, vecākiem būtu vēlams pievērst uzmanību pusaudžu apģērbam. Augstus riskus auglībai rada modes tendence staigāt ar īsu jaku un pliku muguru. Šajos gadījumos iekšējo orgānu apsaldēšana ir teju garantēta, jautājums tikai, vai tā būs vieglā vai smagā formā un cik slēpti vai atklāti izpaudīsies. Apsaldēšanās reproduktīvās sistēmas veselību var ietekmēt arī tad, ja norit bez izteiktām sāpēm vai paaugstinātas ķermeņa temperatūras. Savukārt nepieciešamību biežāk doties uz tualeti viegli kļūdaini saistīt ar izdzertā ūdens patēriņu.

Modernās kedas, kas visbiežāk ir plānas un ūdenscaurlaidīgas, arī rada apsaldēšanās riskus. Šaurās, iespīlētās bikses ir riskantas jaunajiem vīriešiem, jo var ietekmēt organisma spēju izstrādāt veselīgus spermatozoīdus.

Vecākiem būtu ieteicams saviem pusaudžiem skaidrot apģērba radītos neauglības riskus, un kopīgi ar savu pusaudzi mēģināt sabalansēt vēlmi pēc gan  moderna un jauniešu vidē iecienīta, gan veselībai droša apģērba. 
 

Uzturs 
Par veselīga uztura nepieciešamību runā visi ārsti, jo veselīgs uzturs un kustības ir veselības profilakses pirmais priekšnoteikums. Raugoties caur auglības prizmu, vēlams izslēgt vai vismaz samazināt to produktu lietošanu uzturā, kuru sastāvā ir palmu eļļu, hidrogenētie tauki, cukurs saldinātajos dzērienos, sāls našķos, kas ļoti bieži sastopami mūsdienu pārtikas sastāvā. Minētās pārtikas produktu sastāvdaļas dažādos starptautiski atzītos pētījumos tiek minētas kā faktori, kas būtiski negatīvi ietekmē gan vīrieša, gan sievietes auglību.

Ieteicams būtu lietot veselīgu pārtiku, kas bagāta ar minerālvielām un mazāk satur kaitīgas vielas. Piemēram, dzērvenes jau izsenis zināmas kā labs līdzeklis dažādu saslimšanu profilaksē, tostarp urīnceļu infekciju ārstēšanai.