Projekts "GIVE": "Labdalīšanās" vietā - patiesa labdarība

Latvijā kopš šī gada sākuma darbojas unikāls projekts “GIVE - Gandrīz ikvienam vajag eņģeli”, kura ietvaros reģionālo bērnu namu audzēkņiem tiek pasniegtas dāvanas dzimšanas dienā. Iniciatīvā jau iesaistījušies ap 200 privātpersonām no visas Latvijas, kļūstot par eņģeli – labdari – kādam no bērnu nama audzēkņiem. Iesaistīties projektā “GIVE” tiek aicināti visi Latvijas iedzīvotāji. 

“GIVE” ir projekts, kur aicinām labdarus piecelties no krēsla, izslēgt datoru un veikt reālu labu darbu.

FOTO: Shutterstock.com

“GIVE” ir projekts, kur aicinām labdarus piecelties no krēsla, izslēgt datoru un veikt reālu labu darbu.

 

Iniciatīvas autore Arta Maure atklāj, ka projekts radies kā vēlme paveikt ko patiesi labu ierastās labdalīšanās vietā: "Latvijā labdarības projektu ir daudz, bet lielākajai daļai cilvēku labā darīšana beidzas vien ar dalīšanos internetā. Tas, protams, ir labi, ka veicinām ziņas izplatīšanos, taču lielākajai daļai labdarības process arī ar to apraujas. To īsti nevar nosaukt par labdarību, bet gan par labdalīšanos. “GIVE” ir projekts, kur aicinām labdarus piecelties no krēsla, izslēgt datoru un veikt reālu labu darbu.” 

 

Tā kā A. Maure mājās audzina četrus bērnus, dzimšanas dienu svinēšana un dāvanu sagatavošana ir neatņemama ģimenes svētku sastāvdaļa. Šādi arī radās doma par bērnu namu audzēkņu apdāvināšanu, jo arī viņi ir pelnījuši tikt sveikti savos īpašajos svētkos. Ideja attīstīta, sazinoties un sadarbojoties ar bērnu namiem: "Katram ir savs eņģelis, kas rūpējas par mums – bērniem tie ir mamma un tētis. Bērniem, kuri palikuši bez saviem eņģeļiem un nonākuši bērnu namos, nepieciešams savs - jauns - eņģelis.”

 

Viena no projekta dalībniecēm, žurnāliste Gunta Tabore, kļuvusi par sargeņģeli desmitgadīgajai Emīlijai. Gunta izlēmusi dāvināt meitenei rokas pulksteni, klāt pieliekot dažādus nieciņus - rotaļu lapsēnu un rotaslietu darināšanas komplektu. "Man bija liels prieks domāt par šo nepazīstamo meiteni, iegādāties viņai dāvanas, rūpīgi visu pārdomāt un konsultēties ar citām mammām, kurām ir 10 gadus vecas meitenes, lai saprastu, kas šajā vecumā patīk. Es ceru, ka Emīlijai būs patiesi skaista dzimšanas diena, bet mums visiem, kas piedalās šajā projektā, vēl daudz svētīgu mirkļu," tā par dalību projektā izsakās Gunta Tabore.

Reklāma
Reklāma

 

Šobrīd projektā iesaistījušies 15 bērnu nami no visas Latvijas. Nākotnē plānots projektu izvērst, lai sniegtu plašāku spektru, kā palīdzēt bērniem. Plānots projektā uzsākto iniciatīvu pārvērst par labdarības fondu, kas padarītu procesu izdevīgāku abām iesaistītajām pusēm - labdari, kuri dažādu iemeslu dēļ nespēj paši sagatavot un nosūtīt dāvanas bērniem, tās varēs nosūtīt ar “GIVE” palīdzību.