Neatlieciet vizīti pie proktologa uz nākamo gadu!

Decembrī Proktoloģijas mēneši sākas ar 45% atlaidi konsultācijai un izmeklējumam. Janvārī un februārī arī īpašas atlaides Lāzermedicīnas klīnikā.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Shutterstock.com

 

Kad gads tuvojas beigām, parādus der atdot ne tikai līdzcilvēkiem, bet arī savai veselībai. Ir jau reizēm grūti saņemties, jo sevišķi, ja risināma tāda delikāta problēma kā diskomforts un nieze anālās atveres apvidū. „Tā ir situācija, kad noteikti vajadzētu meklēt kvalificētu medicīnisku palīdzību,” saka medicīnas zinātņu doktors, docents, ķirurgs koloproktologs Aigars Martinsons (Lāzermedicīnas klīnika). „Mēs regulāri sastopamies ar gadījumiem, kad cilvēki aplami pašārstējas un sīku problēmu pārvērš lielā vai arī, savlaicīgi negriežoties pie ārsta, nonāk līdz ielaistam vēzim, domājot, ka tie ir „tikai” hemoroīdi.”

Foto: Publicitātes foto

 

 

Daudzi uzskata, ka ar šo problēmu var vienkārši tikt galā paši...

Jāuzsver, ka jebkurš diskomforts anālās atveres apvidū ir pamats, lai konsultētos ar proktologu, jo, kā jau minēju, aiz hemoroidālās slimības maskas var slēpties vēzis vai citas stipri vien bīstamākas kaites. Gadās arī, ka abas slimības kombinējas. Ir arī virkne citu proktoloģisku slimību, kuras cilvēki uzskata par „hemoroīdiem”, bet, kas prasa atšķirīgu ārstēšanu, tāpat anālās atveres apvidū mēdz būt dermatoloģiskas problēmas, un par to visu pacients bez ārsta palīdzības nevar tikt skaidrībā.

 

 

 

Pie kāda speciālista jādodas, ja ir sūdzības par niezi anālās atveres apvidū – pie proktologa, ādas ārsta vai kāda cita?

Vispareizākais ir izvēlēties klīniku, kur sadarbojas proktologi un dermatologi, kā tas ir Lāzermedicīnas klīnikā. Nereti cilvēki, kuriem ir hemoroidālā slimība agrīnā stadijā, ar šādām sūdzībām tiek sūtīti no proktologa pie dermatologa, tālāk arī pie ginekologa vai urologa... Beigās pacients atmet ar roku un dodas uz aptieku pēc kādas ziedes, kas noņem niezi. Ļoti bieži tās ir hormonus saturošas ziedes, kas novērš traucējošo sajūtu, tāpēc cilvēks tās lieto vēl un vēl, kamēr sākas ādas atrofija, kas rada veselu virkni jaunu problēmu. Izmantotas tiek arī citas ziedes un tautas līdzekļi, bet, katru dienu kaut ko ziežot uz ādas, attīstās kairinājums un alerģija, rodas pamatīgs apsārtums un daudz lielāks diskomforts. Rezultātā nelielas proktoloģiskas problēmas vietā, kuru varētu ātri izārstēt ar kādu mazinvazīvu procedūru, medikamentiem vai dzīvesveida korekcijām, ir pacienta paša izraisīts ādas bojājums, kas rada liekas ciešanas un prasa ilgāku ārstēšanu.

 

 

Kāpēc hemoroidālā slimība izraisa ādas niezi?

Asins cirkulācija ap taisno zarnu šīs slimības gadījumā ir nedaudz izmainīta, asins šūnas ātrāk sabrūk un iekaisuma vielas izdalās vairāk, tāpēc rodas nieze, līdzīgi kā cilvēkiem ar vēnu problēmām ir nieze kājās. Turklāt, kad hemoroidālie mezgli, pat ja tie nav lieli, sāk izvirzīties no anālās atveres, ikreiz uz ādas nonāk arī nedaudz zarnu satura un gļotu, papildu kairinājumu rada sviedri un berze.

„Mēs regulāri sastopamies ar gadījumiem, kad cilvēki aplami pašārstējas un sīku problēmu pārvērš lielā vai arī, savlaicīgi negriežoties pie ārsta, nonāk līdz ielaistam vēzim, domājot, ka tie ir „tikai” hemoroīdi.”

 

Kādu ārstēšanu piedāvā šādiem pacientiem jūsu klīnikā?

Sākumā faktiski gandrīz visus pacientus ar sūdzībām par niezi sūtījām pie dermatologa, bet izrādījās, ka aptuveni divām trešdaļām nieze pāriet pēc hemoroīdu ārstēšanas ar HeLP lāzerprocedūras palīdzību un dermatologs secina, ka nekādu ādas problēmu nav. Ja nieze nepāriet, ārstēšana turpinās, daļai pacientu konstatē ādas slimības – psoriāzi, sēnītes un citas, kas tiek izmeklējumos pieradītas un sekmīgi ārstētas. Ar lāzeru palīdzību varam noņemt anālajā apvidū arī traucējošus sīkus ādas veidojumus, piemēram, papilomas.

 

 

Ko tas nozīmē – HeLP lāzerprocedūra?

Nosaukums radies, saīsinot angļu valodas vārdus hemorrhoid laser procedure, tātad – hemoroīdu lāzerprocedūra. Izmantojot lāzeru, tiek piededzināti hemoroīdu barojošie asinsvadi, kas ir slimīgi palielināti. Ar lāzera palīdzību tiek mainīta asinsvada sieniņas struktūra un rezultātā asinsvads slēdzas. Mezgli, kuri ir tikai nedaudz palielināti, saplok un samazinās izmēros. Šī ir procedūra, ko veicam kabineta apstākļos, tā ir droša un nav traumatiska.

 

 

Kādas lāzermetodes izmantojat, ja hemoroidālie mezgli ir lielāki?

Mūsu klīnikā pieejama LHP lāzertehnoloģija. Hemoroidālajā mezglā tiek iedurta „lāzeradatiņa” un veikta piededzināšana, kuras rezultātā mezgls saplok, varētu teikt – pielīp pie zarnas sieniņas. Šī ārstēšana notiek operāciju zālē un prasa anestēziju – parasti spinālo vai īsu intravenozo anestēziju.

 

 

Kādas atlaides proktoloģiskai ārstēšanai plānotas šogad „Proktoloģijas mēnešu” ietvaros?

Decembrī ambulatorajām proktologu konsultācijām un diagnostikai būs 45%, janvārī 35%, bet februārī – 25% atlaide. Janvāri HeLP procedūrām būs 20% atlaide, bet Februārī LHP operācijas veiksim ar 25% atlaidi. Tā ir mūsu klīnikas iniciatīva, lai padarītu pacientiem pieejamāku šo ārstēšanu, kuru nefinansē no valsts budžeta. Decembrī esam rezervējuši papildus laiku ambulatorai pieņemšanai, jo vēlamies rosināt cilvēkus vēl vecajā gadā kliedēt neziņu – tikt skaidrībā par savu problēmu, iepazīties ar risinājumiem un pierakstīties uz ārstēšanu ar izdevīgiem nosacījumiem. Daudzi mūsu pacienti atzīst, ka visgrūtākais visā ārstēšanās procesā viņiem bijis tieši saņemties un atnākt, bet, sastopot diskrētu un delikātu attieksmi, bažas izgaist.

Zvani, lai pierakstītos 67374747 

Ieskaties: