Trūcīgām, maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm samazināsies nekustamā īpašuma nodokļa maksājums

Saeima ceturtdien, 19.novembrī, konceptuāli atbalstīja rosinātos grozījumus likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas paredz nekustamā īpašuma nodokļa maksājuma samazinājumu trūcīgām vai maznodrošinātām personām vai ģimenēm un daudzbērnu ģimenēm.

Jaunā kārtība varētu stāties spēkā no 2017.gada 1.janvāra.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunā kārtība varētu stāties spēkā no 2017.gada 1.janvāra.


Mazāk par īpašumu būs jāmaksā, jo ar likuma grozījumiem plānots mainīt kritēriju, ko pašvaldības ņem vērā, aprēķinot nodokļa maksājumu iedzīvotājiem, kam pienākas nodokļa atvieglojumi.


Turpmāk nodokļa atvieglojumu trūcīgām vai maznodrošinātām personām vai ģimenēm un daudzbērnu ģimenēm plānots rēķināt no visas zemes vienības platības, ņemot vērā dzīvojamās mājas nekustamā īpašuma sastāvā esošo zemes vienību vai dzīvokļa īpašuma sastāvā esošo zemes vienības kopīpašuma domājamo daļu. 


Izmaiņas rosinātas, jo patlaban atvieglojumam noteiktais kritērijs – nekustamā īpašuma nodokļa objektam piekritīgā zeme – netiek reģistrēts nevienā valsts informācijas sistēmā, tam nav definīcijas un neviens normatīvais akts nenosaka šīs zemes noteikšanas metodiku vai kārtību, norādīts likumprojekta anotācijā.


Patlaban pašvaldības, lai piemērotu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu, papildus izvērtē informāciju par daudzbērnu ģimenes locekļu īpašumā esošajām domājamajām daļām un saimnieciskās darbības veikšanu attiecīgajā objektā, un, ņemot vērā zemes vienības platību un būves pārējo telpu grupu lietošanas veidus, šīs zemes vienības var novērtēt kā piekritīgo zemi un noteikt piekritīgās zemes platību.

Reklāma
Reklāma


“Likuma grozījumi par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kritērija maiņu skars arī citus zemes īpašniekus. Tāpēc likumprojekta autorus aicinājām uz otro lasījumu vērtēt, cik samērīgs būs paredzamais nodokļa maksājuma palielinājums,” iepriekš, skatot grozījumus atbildīgajā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, atzīmēja komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.


Ņemot vērā, ka pašvaldībām pēc grozījumu pieņemšanas būs nepieciešams vismaz sešu mēnešu periods programmatūras pielāgošanai, plānots, ka jaunā kārtība varētu stāties spēkā no 2017.gada 1.janvāra.


Nekustamā īpašuma nodokļa likuma grozījumi Saeimā būs jāskata vēl otrajā un trešajā lasījumā.