Dabiska zīdīšana. Ieguvumi māmiņai un mazulim

Mūsdienās vairums māmiņu zina, ka labākais mazuļa uzturs ir mātes piens. Tas pasargā mazuli no infekcijām, kā arī ir ļoti noderīgs viņa veselībai un turpmākai attīstībai. Zīdīšana ir veselīga arī pašai mātei.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz ar bērna piedzimšanu jūsu dzīve pilnīgi izmainās. Pirmās nedēļas var būt nemiera pilnas un emocionāli piesātinātas. Kā viens no pirmajiem vecāku jautājumiem ir par to, kā mazuli ēdināt.

Šo informatīvo līdzekli izveidojuši Philips Avent speciālisti, lai iepazīstinātu jūs ar zīdīšanas pamatinformāciju un sniegtu atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem. Dažām sievietēm zīdīšana jau no paša sākuma veicas labi, toties citas pārliecinās, ka šim procesam nepieciešamas attiecīgas zināšanas un iemaņas. Atcerieties, ka vecmāte un zīdīšanas konsultante jums noteikti palīdzēs. Ja nepieciešams padoms, jautājiet viņām.


Zīdīšanas priekšrocības mazulim
Mātes piens satur visu, kas zīdainim nepieciešams dzīves pirmajos četros-sešos mēnešos. Tie ir vitamīni, olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, antivielas un imūnšūnas, kas pasargā bērnu no alerģijām, infekcijām un hroniskām saslimšanām. Pirmpiens, kas krūtīs veidojas pirmajās 2-4 dienās pēc dzemdībām, satur lielu daudzumu olbaltumvielu un antivielu.
Krūts piens ir viegli sagremojams. Saņemot mātes pienu, bērniem retāk novērojami aizcietējumi, caureja un citas ar gremošanu saistītas autiņbiksītes. Ar mātes pienu ēdinātam bērnam mainīt autiņbiksītes ir daudz patīkamāk, nekā ar mākslīgo maisījumu ēdinātam.

Bērni, kas tiek zīdīti, retāk slimo ar kuņģa-zarnu trakta vai ausu infekcijām.
Dabiskajai ēdināšanai ir arī citas, praksē pierādītas, būtiskas priekšrocības: labāka garīgā attīstība, pazemināta alerģisku reakciju iespējamība ģimenēs, kurās ir alerģijas slimnieki. Ir pierādīts, ka ēdināšana ar krūts pienu samazina iespēju saslimt ar diabētu lielākā vecumā. Ar mātes pienu ēdinātiem cilvēkiem lielākā vecumā retāk tiek novērots paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis asinīs, kā arī aptaukošanās.


Māmiņas priekšrocības
Zīdīšana satuvina māti un bērnu, sniedzot tiem tik dārgos miera mirkļus. Tas ir brīdis, kad māmiņa un mazulis var viens otru labāk iepazīt.
Zīdot bērnu, ātrāk saraujas dzemde. Sievietei pēc dzemdībām vieglāk atjaunot savu ķermeņa formu, jo grūtniecības laikā organismā uzkrātie liekie tauki tiek pārstrādāti piena ražošanai nepieciešamajā enerģijā.

 

Reklāma
Reklāma

LASI ARĪ: Desmit iemesli, kādēļ izvēlēties barošanu ar krūti

Ko mazulim nozīmē krūts

Kas vērtīgs ir mātes pienā