Iznāk grāmata par filmu "Rīgas sargi"

1919. gada oktobrī un novembrī jaunā Latvijas valsts, kurai vēl nebija apritējis viens gads kopš tās proklamēšanas, nonāca hamletiskas izvēles “būt vai nebūt” priekšā. Vācijas armijas vienības, apvienojušās ar krievu monarhistiem, ieņēma Kurzemi-Zemgali un uzsāka plašu uzbrukumu Rīgai. Latvijas Republikas liktenis tobrīd karājās mata galā...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šie vēstures notikumi kalpoja par ceļa zīmēm mākslas filmai “Rīgas sargi” – stāstam par to, kā tālajā 1919. gadā cilvēkiem nācās saņemties un sapni par savu valsti izcīnīt ar asinīm. Stāstam par vienaldzību un pakalpību, stāstam par draudzību un biedra plecu, par varonību. Filma pirmizrādi piedzīvoja 2007. gadā un jau pirmajos mēnešos to apmeklēja rekordliels skatītāju daudzums. Kopš tā brīža “Rīgas sargi” kļuvuši par latviešu patriotiskā kino klasiku un neatņemamu Lāčplēša dienas svinību repertuāra daļu.


Apgāds Zvaigzne ABC sadarbībā ar filmu kompāniju “Platforma” laidis klajā grāmatu “Rīgas sargi. Laika stāsti”. Līdzīgi kā iepriekšējā šo pašu autoru grāmatā “Sapņu komanda 1935. Laika stāsti”, lasītājam būs iespējams iepazīties ar gan ar mākslas filmas “Rīgas sargi” scenāriju, ko veidojuši Aigars Grauba un Andrejs Ēķis, gan tā sižetam atbilstošiem vēsturiskiem ekskursiem Pirmā pasaules kara un Neatkarības kara tematos, ko sarakstījusi žurnāliste Ilze Zveja. Viņa pieskārusies ne tikai politiskajai un militārajai vēsturei, bet arī daudziem tā laika sadzīves jautājumiem, sieviešu stāvokļa dramatiskajām izmaiņām kara laikā un pat kara gadu modes tendencēm. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta gan ar filmas kadriem, agrāk nepublicētiem aizkadriem un digitālo triku “atmaskojumiem”, gan ar autentiskām 1915.-1919. gada fotogrāfijām. Filmā un grāmatā “Rīgas sargi” atainotie notikumi ir svarīgi ne tikai kino un vēstures mīļotājiem, bet ikvienam Latvijas iedzīvotājam – lai mēs zinātu un neaizmirstu savus varoņus!


11. novembrī – Lāčplēša dienā – plkst. 16.00 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6 notiks Ilzes Zvejas, Aigara Graubas un Andreja Ēķa grāmatas “Rīgas sargi. Laika stāsti” atvēršanas svētki.

Reklāma
Reklāma

Tajos piedalīsies filmas un grāmatas veidotāji, aktieri un filmas atbalstītāji, būs iespēja tikt pie autogrāfiem.  
Būs pieejama arī e-grāmata. 

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv