Mums ir savi Helovīni: kopā ar bērniem gatavojamies Mārtiņdienai

Mārtiņi latviešu gadskārtu paražās iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Mūsu senčiem tie noslēdza gada darbīgāko posmu, kas sākās ap Jēkabiem ar rudzu pļauju un turpinājās pēc Miķeļiem. Kā Mārtiņdienu svin mūsdienu ģimenes? Un ko no šiem svētkiem var mācīties? Mazo ekspertu skola () kopā ar bērnudārza Creakids pedagoģēm dalās ar idejām, kā ģimenēm atzīmēt šo dienu.

Mārtiņos novērotās dabas norises var fiksēt burtnīcā un pēcāk pārliecināties, vai ticējumi piepildās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mārtiņos novērotās dabas norises var fiksēt burtnīcā un pēcāk pārliecināties, vai ticējumi piepildās.

 

Mārtiņdienā ģimene var sanākt kopā un tumšos vakarus pavadīt aizrautīgās nodarbēs. Bērniem ies pie sirds, ja vecāki gatavosies kopā ar viņiem, sarūpējot atbilstošas dekorācijas un gardumus svētku galdam. 

 

Uzaicini bērnu talkā veidot pīrādziņus. Ļauj mazajiem pirkstiņiem aizlipināt ciet pīrāga apaļo vēderu un noziest to ar sakultu olu, lai spīd. Mīklas mīcīšana un pīrāgu cepšana trenē pirkstu sīko muskulatūru, kas svarīga valodas attīstībai. Nebaidies, ka bērns “nošmulēsies” ar miltiem – tas pieder pie lietas pīrāgu cepšanā!


Ja izdodas atrast atbilstošu cepumu veidni, kopā veidojiet cepumus gaiļa formā. Dainas vēsta, ka vēsturiski Mārtiņu galdā tika celti plāceņi, medus, alus, dažādi gaļas ēdieni un, protams, izdaudzinātais Mārtiņu gailis. Šur tur tautasdziesmās minēta arī zoss. Kamēr veidojat cepumus, stāsti mazajam par paražām.


Gaidot Mārtiņdienu, lielākie bērni var mācīties tautas dziesmas. Tas ir vienlaikus labs veids, kā izzināt latviešu tautas tradīcijas: http://mazoekspertuskola.lv/articles/piemers-martindienas-tautasdziesmai
Kā lieliem, tā maziem jauka nodarbe – vasarā salasīto akmentiņu vai gliemežvāku dekorēšana ar dažādām latvju zīmēm: http://mazoekspertuskola.lv/cards/view/230


Ar pašiem mazākajiem var veidot gaili, uzlīmējot uz papīra loksnes dažādas rudens lapas, kas salasītas dārzā vai pagalmā un pirms tam nospiestas starp grāmatas lapām. Gaili var arī zīmēt vai veidot aplicēšanas tehnikā, asti dekorējot ar krāsainām papīra strēmelītēm vai dzijas pavedieniem.


Dodieties kopā pastaigās, vērojot dabu un pārrunājot Mārtiņdienas paražas, kas tika koptas senatnē. Pārrunājiet laikapstākļus – par tiem Mārtiņdienā stāsta daudzi ticējumi. Piemēram: 

Reklāma
Reklāma
  • Ja Mārtiņos sniegs uz jumtiem, būs gara ziema.
  • Ja Mārtiņdiena ir miglaina, tad ziema būs silta.
  • Ja Mārtiņdiena jauka un skaidra, tad ziemā būs liels sals.
  • Ja Mārtiņdienā salst, tad ap Ziemassvētkiem būs silts laiks.

 

Mārtiņos novērotās dabas norises var fiksēt burtnīcā un pēcāk pārliecināties, vai ticējumi piepildās.

 

Jautra ieraža ir masku gājieni, kas savulaik turpinājās līdz pat Meteņiem. Tā bērniem varam izstāstīt par senākām tradīcijām, kas līdzinās mūsdienu pasaulē tik populārajam Helovīnam. Šeit var ļauties seju krāsošanas un pārģērbšanās priekam, sarīkojot improvizētu Mārtiņdienas modes skati vai teātra izrādi. Lai cik mūsdienīgi vai tradicionāli mēs atzīmētu Mārtiņdienu, bērni visspilgtāk atcerēsies un novērtēs tieši kopā pavadīto laiku!