Pilnībā atceļ iepriekšējo spriedumu Liepājas pedofilu lietā; tiesa to skatīs atkārtoti

Kurzemes apgabaltiesa pilnībā atcēlusi Liepājas tiesas spriedumu tā dēvētajā Liepājas pedofilijas lietā, kurā divas personas - tēvs un dēls - apsūdzētas par 5 gadus vecs meitenītes ilgstošu seksuālu izmantošanu. 

Nav vainīgi! Neviens viņu pat neaizskāra, apsūdzētos aizstāv meitenītes vecmāmiņa, apsūdzēto māte un sieva

FOTO: Shutterstock.com

"Nav vainīgi! Neviens viņu pat neaizskāra", apsūdzētos aizstāv meitenītes vecmāmiņa, apsūdzēto māte un sieva

Kurzemes apgabaltiesas apelācijas instance tā sauktajā Liepājas pedofilu lietā ir lēmusi, ka iepriekšējās instances spriedums tiek pilnībā atcelts un lieta tiek nosūtīta atpakaļ izskatīšanai uz Liepājas tiesu, kurai tā būs jāizskata citā tiesnešu sastāvā. Tieši šādu notikumu pavērsienu vēlējās apsūdzētie, bet cietušās meitenītes aizstāvji ir pārliecināti – vīriešu vainu pierādīt izdosies, tā ceturtdienas vakarā ziņo ziņu raidījums "Panorāma".
 

Jevgēnijs un Oļegs Smiračenski apsūdzēti mazas meitenes ilgstošā seksuālā aizskaršanā. Daudzuprāt maigo sodu – piespiedu darbu – bija apstrīdējuši gan meitenītes aizstāvji, gan Kurzemes apgabala virsprokurors,  prasot piespriest reālus cietumsodus. Tikmēr viens no apsūdzētajiem tiesai lūdza atgriezt lietu pirmajā instancē un tiesāt no jauna citā tiesnešu sastāvā. Būtībā  tiesa apmierinājusi apsūdzētā prasību.
 

"Uz šo brīdi tā situācija ir tāda, ka lietu sūtīs atkārtotai skatīšanai pirmajā instancē, kurā, visticamāk, lieta tiks skatīta ar pierādījumu pārbaudi, jo apsūdzētie savu viedokli ir mainījuši. Ja viņi pirmā instancē pirmo reizi savu vainu atzina, tad vakardienas tiesas sēdē viņi jau savu procesuālo viedokli bija mainījuši. Vainu neatzina, līdz ar to ir jāveic pierādījumu pārbaude pilnā apjomā," norādīja Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Andris Mikuļskis.
 

Viņš uzsvēra, ka tiesas lēmums nenozīmē, ka apsūdzības puse, kas prasīja reālu brīvības atņemšanu, ir zaudējusi, jo aizvien pastāv iespēja uzvarēt pirmajā instancē. Turklāt tad pietiekamā apmērā būšot pārbaudīti pierādījumi, dodot pamatu notiesājošam spriedumam.
 

“Līdz ar to apelācijas protests par soda mīkstumu faktiski nav apmierināts. Bet es neuzskatu, ka šajā gadījumā apsūdzība būtu zaudējusi šajā procesā, jo šeit vēl nekas nav izlemts, lietu skatīs no jauna, visticamāk, ka ar pierādījumu pārbaudi. [..] No apsūdzības viedokļa pierādījumi ir pilnīgi pietiekami, lai taisītu notiesājošu spriedumu arī tādā gadījumā, ja notiks pierādījumu pārbaude. Nekādas būtiskas problēmas es nesaskatu,” norādīja prokurors.
 

Reklāma
Reklāma

Iepriekš tiesa pierādījumus nepārbaudīja, jo apsūdzētie vainu bija atzinuši. Tagad viņi nostāju mainījuši un vainu noliedz. Viņus aizstāv arī apsūdzēto sieva un māte, kas vienlaikus ir arī cietušās meitenes vecmāmiņa.
 

Šis gadījums zem lupas palika arī Liepājas bāriņtiesu. Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija sāka pārbaudi un atklāja būtiskus pārkāpumus.

“Bāriņtiesa nepietiekami novērtēja atkarīgo vielu lietošanas risku meitenes ģimenē un nepietiekami reaģēja uz to informāciju, ko aizbildnības gaitā saņēma no dažādiem speciālistiem,” atzina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāve Dace Āķe.

“Konkrētajā situācijā bāriņtiesa no 2010.gada līdz 2012.gadam, veicot dzīves apstākļu pārbaudi aizbildnes ģimenē, nebija veikusi pārrunas ar meiteni pašu,” piebilda Āķe.