Kuras krāsas un kāpēc ir labvēlīgas?

Krāsām arī nelielās devās var būt īpašības, kas uz cilvēku atstāj labu iespaidu. 

Dažkārt var paļauties uz zemapziņu un tai ļaut izvēlēties tā brīža nepieciešamo krāsu.

FOTO: Shutterstock.com

Dažkārt var paļauties uz zemapziņu un tai ļaut izvēlēties tā brīža nepieciešamo krāsu.

 

Oranžā - izstaro siltumu, enerģiju, drosmi un pārliecību par saviem spēkiem. Mazina nomāktību, veicina dzīvesprieku un apetīti. Izmanto depresiju ārstēšanā.

 

Dzeltenā - aktīva un radoša, saules un prieka krāsa, ļoti pamanāma, taču (cik interesanti!) cilvēkiem nepatīk ilgi skatīties uz dzelteno krāsu. Palīdz koncentrēties.

 

Zaļā - dabas, auglības un dzīvības krāsa. Simbolizē jaunību un izaugsmi. Piemīt spēja atjaunot līdzsvaru. Zaļā krāsa ir kā pāreja no karstajām uz aukstajām krāsām.

 

Zilā - nomierinoša, piemērota garīga darba darītājiem. Simbolizē mieru un viedumu. Vīrišķīga. Debesu zila krāsa veicina domu plašumu. Līdzās visām pozitīvajām īpašībām zilā krāsa veicina vientulību.

 

Reklāma
Reklāma

Baltā - jebkurai telpai vispiemērotākā krāsa, tā pozitīvi iedarbojas uz cilvēka psihi, liek justies brīvi un viegli. Balto krāsu var ietonēt ar sirmiem dažādu toņu -  no vēsi pelēkiem līdz silti sarkaniem. 
Uzturoties šādu krāsu telpās, nav jāuztraucas, ka tās var veicināt depresiju, vientulību, agresiju, ilgas vai tamlīdzīgas izjūtas.

 

Melnā - intensīva krāsa, kas telpai piedod ekstravaganci. Tā izskatās eleganti un nepārspīlētā daudzumā cilvēkiem liek justies labi, pat īpaši. Melnā nav ieteicama kā telpas pamatkrāsa, bet nevajadzētu baidīties to izmantot interjerā.

 

Sarkanā - uzbudina, rada nemieru, bet tajā pašā laikā uzlabo garastāvokli, liek justies vitālam. Sarkanā krāsa nelielā daudzumā ir labs akcents, bet nav ieteicams izmantot bērnu istabā, jo bērniem ir nenobriedusi psihe.

 

Brūnā - smaga, bet mājīga krāsa, tā sniedz drošības sajūtu, jo zeme, koki un augi ir dažādos brūnos toņos. Šokolādes vai karameles tonī nokrāsota istaba vai tikai viena siena var kļūt iemīļota telpa mājoklī.

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi"