Tētis "pārnesa" mājās hlamidiozi. Vai jāārstējas arī pārējiem ģimenes locekļiem?

Jautājums "Vīrs atnesa mājās seksuāli transmisīvo slimību hlamidiozi. Abi vecāki ir izgājuši ārstēšanās kursu. Vai zāles būtu jādzer arī 6 gadus vecajam bērnam? Vai bērniņš kaut kādā veidā arī var inficēties ar šo slimību?" 

Tētis un mamma izārstējās, bet vai ar nejauko saslimšanu nav aplipināts arī bērns, gan nav skaidrs

FOTO: Shutterstock.com

Tētis un mamma izārstējās, bet vai ar nejauko saslimšanu nav aplipināts arī bērns, gan nav skaidrs

Atbild Capital Clinic Riga pediatre Sanita Mitenberga:

"Vēstulē trūkst informācijas par hlamidiozes veidu. Hlamīdijas var izraisīt gan akūtas, gan hroniskas acu, urīnceļu, dzimumorgānu un elpošanas ceļu slimības. Ir sastopamas 3 hlamīdiju sugas. Piemēram, Chlamydia pneumoniae ierosina elpošanas orgānu slimības.  Urīndzimumceļu iekaisumu izraisa citi hlamīdiju serotipi.  

Uroģenitālā hlamidioze var gadiem norisēt apslēpti un reizēm to pat nav iespējams diagnosticēt. Ja pārim ir bijusi uroģenitālā hlamidioze, saistībā ar bažām par iespējamo bērna inficēšanos varu zināmā mērā nomierināt  -  mikroorganismi ārējā vidē nav spējīgi dzīvot un vairoties un ātri iet bojā istabas temperatūrā, ultravioletajā starojumā vai dezinfekcijas līdzekļu klātbūtnē.

Inficēties ar šo saslimšanu var tikai tuva kontakta ceļā. Visbiežāk inficēšanās notiek dzimumkontakta laikā. Bērniem šī infekcija var pāriet vienīgi caur placentu no slimas mātes uz augli, vai bērnam inficējoties dzemdību laikā no slimās mātes. Ja bērnam ir sūdzības par veselību, noteikti konsultējieties ar pediatru, bet, ja ģimenē plānojat vēl kādu bērniņu, ieteicams pirms grūtniecības veikt analīzes, lai pārliecinātos, ka jums nav hlamīdiju infekcijas."

Reklāma
Reklāma