Seksuālās attiecības un to emocionālais aspekts grūtniecības laikā

Laiks, kad māmiņa gaida mazuli, ir īpašs. Daudzas jomas viņas dzīvē piemeklē pārmaiņas, iespējams arī attiecības un tuvība ar partneri. Ja ilgtermiņā pāris nevēlas mīlēties un nevar izrunāties par šo problēmu, tad nākas meklēt atbildes un risinājumus. Savukārt, ja partneru starpā saglabājas vēlme mīlēties, tad seksuālās attiecības var piedzīvot jaunas un pozitīvas emocijas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Būtiskākais ir laicīgi pamanīt, ieklausīties vienam otrā, būt jūtīgiem, apzināties savas emocijas, vajadzības un meklēt cēloņus nesaskaņām. Ja partneri varēs viens otram uzticēties, atvērties un runāt par šo tēmu, jo lielāka iespēja saskaņai pārī šajā laikā.

 

Protams, topošajai māmiņai šajā laikā emocionāli ir sarežģītāks periods. Tās var būt bailes no dzemdībām, satraukums par bērniņa veselību, vai tiks galā ar jaunajiem pienākumiem, trauksme kā viss ietekmēs attiecības ar vīrieti, bailes par savu sociālo statusu un vēl un vēl. Bieži vien kādas emocijas netiek apzinātas, un tas rada iekšēju konfliktu , neapmierinātību ar sevi un atstāj iespaidu uz attiecībām ar mīļoto vīrieti.

 

Viens aspekts būtu topošai māmiņai izprast sevi, apzināties problēmas cēloņus, bet tikpat svarīgu lomu ieņem vīrietis, kurš palīdz atvērties (neizdarot spiedienu), tie var būt glāsti, masāžas, romantiski vakari, sveces, jebkas, kas sievietei palīdz kļūt maigākai un atraisīties seksuāli. Grūtniecība seksuālajās attiecībās var ienest jaunas vēsmas, pāri dažkārt kļūst radošāki, tiek izmēģinātas jaunas pozas un atklātas citas erogēnās zonas.

 

Jāuzsver to, ka prasme būt tuvībā ar otru, gūt baudu neaprobežojas tikai ar dzimumaktu. Tie ir pieskārieni, apskāvieni, petings – mīlas rotaļas ar pirkstiem priekšspēles laikā. Reizēm šajā periodā tas būs vienīgais veids kā otram sniegt baudu, bet tas būs vairāk nekā nemaz, un tas būs ieguldījums pozitīvai izaugsmei, veselīgām seksuālām attiecībām nākotnē.

 

Arīdzan nevar nepieminēt sievietes pašvērtējumu un sievišķību. Jo, sievietei esot gaidībās, būtu jākļūst pārliecinātākai, sievišķīgai, bet iespējams, ka kādu pagātnes trauma rezultātā, vai sabiedrībā uzspiesto skaistuma kulta rezultātā, tieši otrādi, sieviete var sākt uztraukties par to, cik viņa ir pievilcīga, iekārojama. Šeit cēloņi var būt vairāki, gan pārmantotā pieredze no savas mammas, gan tas, ka sievieti skar fizioloģiskas pārmaiņas, gan tas, ka māmiņa pastiprināti pievēršas, gatavojas māmiņas lomas pildīšanai.

 

Protams, tāpat arī vīrietim ir savi iemesli justies savādāk, laikā, kad ģimenē pieteicies mazulis.

Reklāma
Reklāma

1. Bail nodarīt pāri mazulim un mīļotajai. Sekss grūtniecības laikā, ja to nav aizliedzis ārsts, ir pat vēlams, jo sniedz patīkamas emocijas un tuvina jūs ar savu partneri. Bērniņš nevar tikt ne traumēts, ne kā savādāk just, ko nepatīkamu dzimumakta laikā. Tieši otrādi viss, kas pozitīvi ietekmē grūtnieci, tai skaitā arī mīlēšanās , labvēlīgi ietekmē arī bērniņa attīstību.

2. Sieviete man vairs nešķiet tik pievilcīga. Iespējams, ka grūtniecības sākumā, vai kad tikko piedzimis bērniņš, sievietei neatliks tik daudz laika veltīt ārējam izskatam kā līdz šim. Vīrietim šajā laikā jānovērtē citas lietas - sieviete ir gatava būt par bērna māti, uzņemties mātes lomu, atsacīties ģimenes labā no citām sev interesējošām lietām. Šis ir laiks, kad vīrietim jānovērtē sava mīļotā sieviete ne tikai kā seksualitātes objekts.

3. Nebiju gatavs mazulim, tas bijis sievietes lēmums. Reizēm tas var ietekmēt attiecību kvalitāti, jo abi partneri nav bijuši gatavi, vai bērniņš pieteicies negaidīti. Tas, protams, ir katra pāra īpašais gadījums, bet, ja tomēr abi partneri mīl viens otru, tad bērniņa pieteikšanās būtu jāuztver kā apliecinājums pāra mīlestībai.

4. Sieviete vairākkārt atteica tuvību. Vīrietis jūtas aizskarts un, kad sieviete to atkal vēlas, vīrietis atrunājas. Tomēr būtu svarīgi padalīties, kas bijis tas, kas visvairāk aizskāris vīrieti. Vai kā tas tika pateiks, bez īpaša paskaidrojuma, vēl kāds cits iemesls. Svarīgi, neaizvainojot otru, paust savas sajūtas, lai turpmāk izvairītos no šādām situācijām.

 

Pēdējā laikā medijos ļoti virspusīgi tiek skarts šis temats, bieži vien radot ačgārnu, pārspīlētu priekšstatu par dzimumattiecībām. Respektīvi, ja seksuālas tuvības starp partneriem nav jau ilgāku laiku, tad iespējams partneris atradīs kādu citu un attiecības izjuks. Šāds apgalvojums nav pareizs un rada trauksmi jaunajiem vecākiem. Šis laiks pārim ir dots, lai gatavotos kļūt par vecākiem, lai plānotu nākotni trijatā, lai iepazītu sevi jaunajā lomā, uz brīdi mainot prioritātes attiecībās.

 

Atcerēties, ka šis laiks ir pārmaiņu pilns, bet, ja izdosies kopīgi risināt radušos sarežģījumus, visdrīzāk arī turpmāk tas palīdzēs saglabāt gan emocionālu saskaņu, gan seksualitāti attiecībās. Ja tomēr pārim neizdodas nesaskaņas atrisināt savā starpā ilgākā laika posmā, tad noteikti vērts apmeklēt speciālistu.

 

Materiālu sagatavoja: Gudro Sievu skolas nodarbības “Vecāku savstarpējās attiecībās pēc bērniņa ienākšanas ģimenē” vadītāja, psiholoģe - geštaltterapeite Dana Lukševica.

Tuvākā nodarbība 3. novembrī, plkst. 18:00! PIESAKIES!