Bērnudārzā bučojas! Un citas lietas, ko trīsgadnieks mācās dārziņā

Mazi bērni savās darbībās atdarina pieaugušos. Bērnudārzā tiek izspēlētas visdažādākās lomu spēles, arī – mamma un tētis. To, vai vecākiem jāsatraucas par bērnu bučošanos, stāsta seksologs Arturs Šulcs.
Ja iemācām bērnam šo principu – nedarīt pāri citam cilvēkam –, mēs ieliekam pamatu, ka pēc aptuveni 20 gadiem šis bērns veidosies par veselīgu vīrieti un tēti, sievieti un mammu, kas spēj veidot normālas attiecības un kam nesagādā baudu otra cilvēka pazemošana.

FOTO: Shutterstock.com

Ja iemācām bērnam šo principu – nedarīt pāri citam cilvēkam –, mēs ieliekam pamatu, ka pēc aptuveni 20 gadiem šis bērns veidosies par veselīgu vīrieti un tēti, sievieti un mammu, kas spēj veidot normālas attiecības un kam nesagādā baudu otra cilvēka pazemošana.

No gada līdz trīs gadu vecumam bērna dzīvē dominē tikai vecāki, citi ģimenes locekļi un auklīte, bet triju gadu vecumā, apmeklējot bērnudārzu, sākas pilnīgi jauns posms viņa dzīvē. Bērns mācās veidot attiecības ar vienaudžiem, audzinātāju, skolotājiem.
 

Nedrīkst darīt pāri otram

Viena no svarīgākajām lietām, kas bērnam jāmāca, – nedarīt pāri otram. „Nedrīkst sist, kost, kniebt, kāpt virsū, it īpaši tas attiecas uz ķermeņa intīmajām vietām! Bērna izglītošana šajos jautājumos aizsākas jau ģimenē, bet bērnudārzā tā turpinās,” uzskata seksologs Arturs Šulcs, uzsverot: „Ja iemācām bērnam šo principu – nedarīt pāri citam cilvēkam –, mēs ieliekam pamatu, ka pēc aptuveni 20 gadiem šis bērns veidosies par veselīgu vīrieti un tēti, sievieti un mammu, kas spēj veidot normālas attiecības un kam nesagādā baudu otra cilvēka pazemošana. Tas ir pozitīvs impulss pozitīvai nākamās paaudzes veidošanai, lai mēs turpinātu šo nāciju.”
 

Ja iemācām bērnam šo principu – nedarīt pāri citam cilvēkam –, mēs ieliekam pamatu, ka pēc aptuveni 20 gadiem šis bērns veidosies par veselīgu vīrieti un tēti, sievieti un mammu.


Apkampieni un pieskārieni

Bērnudārzā audzēkņi nereti staigā, sadevušies rokās, viņiem patīk sasveicinoties un atvadoties apkampties, pažēlot citam citu, samīļot, noglaudīt vaidziņu. „Tā bērni mācās cits ar citu dalīties pozitīvās emocijās, pieņemt paldies no drauga vai grupiņas biedra. Un tas ir ļoti labi,” saka speciālists. „Ja bērni iemācās cits citu atbalstīt, tas labvēlīgi atsaucas arī uz attiecībām turpmākajā dzīvē.” Arī rotaļas, dejas un sporta nodarbības bērniem māca, kā pieskarties vienaudžiem. Jau šajā vecumā puišiem var mācīt saudzējošu attieksmi pret meitenēm, – ka viņas jāpalaiž pa priekšu, jāatbalsta, jāpalīdz pacelt un panest smagāki priekšmeti.

Varbūt kāds šeit saskatīs seksismu, bet tas ir tikai normāli un dabiski, ka meitenes ir saudzējamākas. Jau bērnudārzā tiek ielikti pamati tam, kā pieaudzis vīrietis izturēsies pret savu sievu – arī tad, kad viņa būs gaidībās un iznēsās bērniņu.

Reklāma
Reklāma

 

Bučošanās! Uztraukumam nav pamata

Apmēram sešu gadu vecumā vai pat agrāk bērniem var parādīties bučošanās uz lūpām, kas nereti satrauc vecākus – vai tas neliecina par pāragri attīstītu seksualitāti? „Tie ir tikai seksualitātes asniņi – labvēlīga pieredze, kas noderēs nākotnē,” skaidro seksologs. „Bērni bieži vien nemaz nezina, kāpēc viņi tā dara, viņu acīs tā vienkārši ir pieaugušo uzvedības atdarināšana, tieši tāpat kā atdarināt braukšanu ar automašīnu vai ēst gatavošanu. Bērni to izdara un aizmirst, bet pieaugušie piešķir nevajadzīgi pastiprinātu nozīmi. Vecākiem jāizturas mierīgi, nevajag uz to ieciklēties un nekādā gadījumā – aizliegt! Ja tētis un mamma neļaus bučoties, bērni to vien darīs – meklēs, kur noslēpties un pabučoties.” 

Saistītie raksti