Vai ir iespējams ziņot par pārkāpumiem pret bērniem ANONĪMI

Kā rīkoties, ja dzird vai redzi,  ka tiek sists bērns? Kur vērsties, ja redzi, ka ir kaimiņu ģimenē ir problēmas, kuru dēļ cieš arī bērni? "Visur aicina ziņot un nepalikt vienaldzīgiem, bet nav informācijas, kā cilvēks anonīmi var ziņot par savām aizdomām policijai, pašvaldības sociālajiem darbiniekiem vai bāriņtiesai? Visur vajaga iesniegumu ar vārdu un uzvārdu. Bet, ja dzīvo mazpilsētā, tad ziņot par kaut kādām aizdomām nozīmē, ka tevi pēc tam ar akmeņiem nomētās," tā raksta kāda portāla lasītāja. 

FOTO: Shutterstock.com

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, atbildot uz jautājumu, skaidro, ka "Bērnu tiesību aizsardzības likums" skaidri nosaka, ka visu atbildīgo institūciju pienākums ir pārbaudīt jebkuru informāciju par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem. Ja sociālie dienesti, bāriņtiesa vai pašvaldības policija atsakās pieņemt vai izskatīt anonīmu informāciju, tad tas ir likuma pārkāpums. 

 

Ja sociālie dienesti, bāriņtiesa vai pašvaldības policija atsakās pieņemt vai izskatīt anonīmu informāciju, tad tas ir likuma pārkāpums. 



"Līdz ar to katrai personai ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums informēt, kā arī saglabāt savu anonimitāti.  Bet, ja ir jebkāda veida problēmas, persona droši var vērsties Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā. Mums ir ļoti būtiski zināt pašvaldību, adresi, iesaistīto personu vārdus, uzvārdus un vismaz aptuveno vecumu, ja šos datus ir iespējams noskaidrot. Nepieciešams arī aprakstīt situāciju, kas rada bažas un uztraukumu. 

Uzticības tālrunis 116111 ir viens no tālruņiem, pa kuru var ziņot par notiekošo.  "Bet mēs izskatām iesiegto informāciju neatkarīgi no tā, kādā formā tā ir iesniegta - telefoniski, e-pastā vai sūtot vēstuli vai ir rakstisks, bet neparakstīts iesniegums. Pārbaudam jebkuru informāciju,"  uzsver Millere. 
 

Reklāma
Reklāma

Ja ir jebkāda veida problēmas, persona droši var vērsties Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.


Ja esat Rīgas iedzīvotājs, informāciju varat noskaidrot, zvanot uz Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai Rīgas Sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048. Sociālie darbinieki reaģējot uz sniegto informāciju, noskaidros situāciju un atbilstoši rīkosies, nepieciešamības gadījumā iesaistot citas institūcijas.

Ja šķiet, ka situācija apdraud bērna dzīvību vai veselību, tad nepieciešams nekavējoties iesaistīt Valsts vai pašvaldības policiju. Arī šīm institūcijām informācija ir jāpieņem arī tad, ja persona savu identitāti atklāt nevēlas.