Bērns klepo. Kā to ārstēt un kad doties pie ārsta?

Četru gadalaiku maiņa, kaut piedzīvota ik gadu, joprojām sagādā mūsu organismam pamatīgu pārbaudījumu. Kā saprast, kad sezonālo klepu ārstēt, bet kad ļaut tam pāriet pašam, stāsta pediatre, bērnu pneimonoloģe dr. Renāte Snipe. 

Bērnam nedrīkst dot elpot dažādas eļļas un šķidrumus ar asu smaržu, jo elpceļu kairinājuma dēļ klepus var tikai pastiprināties.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam nedrīkst dot elpot dažādas eļļas un šķidrumus ar asu smaržu, jo elpceļu kairinājuma dēļ klepus var tikai pastiprināties.

Sezonālo saaukstēšanos pavadonis biež vien ir  nejauks klepus. Kā visefektīvāk ar to cīnīties mājas līdzekļiem, bet kad tomēr jāvēršas pie ārsta? 

Saaukstēšanās gadījumā klepus kā simptoms ir uzskatāms par normu. Bērni, kas tikko sākuši iet bērnudārzā, var slimot bieži. Ja saaukstēšanās un simptomi ilgst nedēļu, satraukumam nav pamata.

Slimības sākuma stadijā parasti ir sausais klepus, kas grūti pakļaujas ārstēšanai. No atkrēpošanas līdzekļiem šajā stadijā vēl nekādas jēgas nav, bet var lietot inhalācijas. Svarīgi ir atcerēties, ka vienīgā inhalācija caur miglotāju vai nebulaizeru, kuru drīkst lietot bez saskaņošanas ar ārstu, ir fizioloģiskais šķidrums jeb 0,9 % nātrija hlorīds. Citas inhalācijas drīkst lietot tikai pēc ārsta norīkojuma.


Bērnam nedrīkst dot elpot dažādas eļļas un šķidrumus ar asu smaržu, jo elpceļu kairinājuma dēļ klepus var tikai pastiprināties. Kad klepus pāriet nākamajā stadijā un kļūst mitrs, var sākt papildus lietot krēpas šķidrinošus vai atkrēpošanu veicinošus līdzekļus, kas palīdzēs attīrīt elpceļus. Aptiekās ir nopērkami arī klepu nomācoši līdzekļi, kurus nav ieteicams dot bērniem. Šie līdzekļi nomāc klepošanas refleksu, nevis ārstē klepu, turklāt var pasliktināt situāciju.


Izņēmuma gadījumos, ja bērns stipri klepo un nespēj naktīs gulēt sausa, kairinoša klepus dēļ, konsultācijā ar ārstu var apsvērt šādu līdzekļu lietošanu. Tomēr jāņem vērā, ka maziem bērniem tas var izraisīt stāvokļa pasliktināšanos, jo var tikt provocēta bronhu sašaurināšanās jeb obstrukcija. Mitrā klepus gadījumā tos nekādā gadījumā vairs nedrīkst lietot. Vecākiem ir jāseko līdzi arī klepus izpausmēm.


Ja bērnam parādās rejošs klepus, tas var liecināt par laringītu, kas ir vīrusu izraisīta balsenes gļotādas tūska. Laringīts var radīt pat ļoti smagus elpošanas traucējumus un prasa cita veida aprūpi un ārstēšanu, tāpēc nekavējoties ir jāvēršas pie ģimenes ārsta.


Ja bērnam gada laikā ir bijušas atkārtotas klepošanas epizodes, kas ilgst vairāk par 2–3 nedēļām, ir jāvēršas pie pediatra vai ģimenes ārsta, kurš izvērtēs bērna veselības stāvokli un simptomus un ieteiks atbilstošu ārstēšanu. Ja bērns slimo bieži un ilgstoši, ģimenes ārsts nosūtīs bērnu pie pneimonologa vai alergologa, jo tās var būt pirmās vīrusu inducētas astmas izpausmes. Šajā gadījumā bērna veselības stāvoklim ir jāpievērš īpaša uzmanība un ir jāizvēlas atbilstošas ārstēšanas metodes. 
 

Reklāma
Reklāma

Ja speciālists noteiks bērnam astmas diagnozi, tiks nozīmēta atbilstoša ārstēšana: bronhus paplašinošu līdzekļu inhalācijas (kurus lieto tikai uzliesmojumu laikā) un iekaisumu ārstējošus medikamentus. Ārstējošo medikamentu grupā ir kortikosteroīdi, kas parasti tiek lietoti inhalatoru formā, un arī efektīvi nehormonāli medikamenti – leikotriēnu receptoru antagonisti, kuri ir ērti izmantojami, jo pieejami īpaši bērniem radītu tablešu vai iekšķīgi lietojamu granulu formā, kuras var lietot no 6 mēnešu vecuma.