Prasmes apgūšana - griešana ar šķērēm

Lielākajai daļai bērnu šķiet diezgan vienkārši nogriezt papīra strēmeli, tomēr nogriezt taisni un uzmanīgi jau prasa pareizu pirkstu un rokas koordināciju. 

FOTO: Shutterstock.com

Vajadzīgās lietas
Bērna rociņai atbilstoša lieluma šķēres vai kreiļu šķēres, ja bērns ir kreilis
Lineāls
A4 formāta stingra papīra loksne
Trauks, kur salikt nogrieztās strēmeles
Flomāsters

Ar šķērēm jārīkojas šādi
Pirms mācīties griezt, bērnam jāapgūst, kā droši darboties ar šķērēm. Ierādi bērnam, ka šķēres nes, ar delnu aptverot aizvērtu šķēru asmeņus, un tos tur pavērstus prom no sevis. Parādi, kā pareizi padot šķēres citam cilvēkam.

1.    Pirms aicini bērnu apsēsties pie galda, sagriez A4 formāta lapu piecās vienādās daļās, ar flomāsteru un lineālu novelc katrai strēmelei pa vidu līniju. Saliec strēmeles un šķēres traukā.
2.    Paņem šķēres un parādi bērnam, kā tās pareizi turamas. Tā kā viņam rociņa vēl ir maza, viņš, iespējams, gribēs vienā gredzenā iebāzt divus pirkstiņus. Parādi bērnam, ar kādu kustību šķēres atver un aizver.
3.    Paņem vienu papīra strēmeli un lēni griez pa iezīmēto līniju.
4.    Virzi papīru uz priekšu, lai bērns saprot, ka tas nepieciešams griešanas procesā. Nedaudz pārspīlē ar šķēru atvēršanu un aizvēršanu, lai bērns uzskatāmi redz, ka šādas kustības vajadzīgas, lai grieztu papīru. Pārgriez vēl vienu strēmeli.
5.    Ieliec šķēres atpakaļ traukā un dod to bērnam. Rosini bērnu pārgriezt atlikušās strēmeles.

Pamēģiniet
Kad bērns jau droši tiek galā ar taisnu līniju, rosini griezt viļņainas, zigzaga līnijas un dažādas izliektas līnijas.
Pamēģiniet izgriezt arī dzīvnieku un mašīnu šablonus.
Izgatavojiet papīra ķēdes. Salokiet papīra strēmeli kā ermoņiku un uzzīmējiet uz katra posmiņa cilvēciņu. Cilvēciņa rociņas un kājas zīmējiet līdz katra locījuma malai. Liec bērnam izgriezt cilvēciņu, nepārgriežot locījuma vietas.

Uzmanību!
Darbojoties ar šķērēm, bērns nepārtraukti uzmanāms. Izskaidro viņam, kādēļ ar šķērēm jābūt ļoti uzmanīgam. Ja bērns ar šķērēm darbojas nepareizi, noņem viņam tās un mēģiniet citreiz.


Autore: Maja Pitamaka. Es to protu. Spēles, zināšanas un ierosmes bērniem no diviem līdz pieciem gadiem pēc Marijas Montesori pedagoģijas principiem. R.: Valters un Rapa, 2008.

Reklāma
Reklāma