Montessori materiāli matemātikas apguvei

Uzsākt skolas gaitas ir liels notikums gan bērna, gan vecāku dzīvē.  Ikvienu vecāku uztrauc jautājums par bērna iejušanos skolas vidē, kā arī sekmēm dažādu priekšmetu apguvē. Lai bērnam mācību priekšmetus, kā, piemēram, matemātika padarītu aizraujošu un uzskatāmi apgūstamu, vecāki kopā ar bērnu, veicot mājas darbus, liek lietā savu radošo izdomu. Vai arī izmanto papildus izglītojošos materiālus, lai uzdevumus padarītu saprotamākus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Marija Montessori radīja teoriju par bērna attīstību un uztveri dažādos vecuma posmos, kā arī uz teorijas pamata izveidoja materiālus, kas palīdz bērnam viegli izprast pat ļoti sarežģītas sadzīves tēmas. 

Arī Latvijā Montessori mācību teorijas piekritēju kļūst aizvien vairāk - aizvien vairāk vecāku aktīvi pielieto Montessori materiālus bērna attīstības un zināšanu apguves veicināšanā. 

Pašmāju zīmols “Montessori Handmade” savā klāstā piedāvā dažādus Montessori materiālus, tai skaitā arī noderīgus matemātikas apguvei. 
 

"Zelta pērlīšu" materiāls 

Šis ir viens no zināmākajiem Montessori matemātikas apguves paņēmieniem. Ar tā palīdzību uzskatāmā veidā bērnu var iepazīstināt ar decimālsistēmu – vieniem, desmitiem, simtiem un tūkstošiem. Mazākajā komplektā ietilpst viens kubs, kurš sastāv no 1000 pērlītēm, 10 plāksnītes, kur katrā ir 100 pērlītes, 10 stienīši pa 10 pērlītēm katrā un 10 atsevišķas pērlītes - reprezentējot vienus. 
 

Reklāma
Reklāma



Skolas laikā bērnam ir būtiski skaitļošanu izprast ne vien caur cipariem, kas rakstīti rūtiņās, bet arī taktilā veidā – dotos skaitļus aptaustot, savā starpā salīdzinot un saprotot, ka tūkstotis vai simts nemaz nav tik bezgalīgi liela vienība. Ar šo materiālu bērns var pavisam viegli sākt saskaitīt tūkstošus ar simtiem, desmitiem un vieniem, jo izmantojot "zelta pērlītes"  šie skaitļi vienkāršā veidā kļūst redzami un aptverami.
 

Krāsaino pērļu trepes

Vēl viens no materiāliem, kurus ražo latviešu zīmols “Montessori Handmade” ir krāsaino pērļu trepes. Ar šī materiāla palīdzību tiek atvieglota pirmo klašu saskaitīšanas un atņemšanas uzdevumu atrisināšana. Krāsaino pērļu trepēs katra skaitļa pērlīte ir citā krāsā, tās skaisti var sakārtot trīsstūra formā, līdz ar to bērns vizuāli redz atšķirību no viens līdz desmit.  Saskaitīšana un atņemšana ar krāsainu pērlīšu palīdzību var tikt pārvērsta par rotaļu. Piemēram, no stienīša ar 10 pērlītēm atņemot stienīti ar četrām pērlītēm, uzskatāmi var redzēt, cik pērlītes paliek pāri. Krāsainās pērlītes, kas simbolizē katru ciparu bērnam paliks atmiņā un turpmāk viņš vieglāk varēs vizualizēt atņemšanas un saskaitīšanas uzdevumus galvā. 

Visi “Montessori Handmade” materiāli ir kvalitatīvi veidoti, lai tie kalpotu bērna attīstībai pēc iespējas ilgāk. Šos un citu materiālus variet iegādāties zīmola Etsy veikalā. Kā arī sazinoties caur e-pastu montessori.handmade@gmail.com