Kāpēc ikdienā ir jālieto produkti, kas satur kāliju?

Sirds un asinsvadu slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis Latvijā. Pēc statistikas datiem, Latvijā mirstības līmenis no kardiovaskulārajām slimībām ir viens no augstākajiem arī visā Eiropas Savienībā. 

PVO noteiktā un pieļaujamā diennakts deva - 3, 51 grami kalija ik dienu. Tas ir spēcīgs ierocis cīņā ar paaugstinātu asinsspiedienu.

FOTO: Shutterstock.com

PVO noteiktā un pieļaujamā diennakts deva - 3, 51 grami kalija ik dienu. Tas ir spēcīgs ierocis cīņā ar paaugstinātu asinsspiedienu.

Kā liecina jaunākais pētījums, šo slimību riska faktoru ietekmes mazināšanai, būtiska loma ir kālija paaugstinātai lietošanai organismā. 
 

Sirds un asinsvadu slimības ir visbiežākais nāves cēlonis Eiropas Savienības (ES) valstīs, izraisot nāvi aptuveni 40% jeb diviem miljoniem cilvēku gadā. Gandrīz puse no nāves cēloņiem Latvijā - 55% gadījumu no visiem mirušajiem, ir saistīti tieši ar sirds un asinsvadu slimībām. Mirstības rādītāji šo kardiovaskulāro slimību dēļ Latvijas iedzīvotājiem ir divas reizes augstāks nekā vidējie Eiropas Savienības (ES) valstu rādītāji.  
 

Speciālisti norāda, ka saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām veicina Latvijas iedzīvotāju ēšanas un uztura paradumi. Pārtikā par daudz tiek lietots sāls, cukurs un nepietiekošā daudzumā minerālvielas, kas palīdzētu novērst sirds un asinsvadu slimību rašanās risku. Jaunākais Nestlé Veselības zinātņu institūta speciālistu publicētais pētījums apliecina, ka viens no vērtīgākajām minerāliem cīņā ar šīm slimībām ir kālijs. Tas ir viens no svarīgākajiem minerāliem augsta asinsspiediena novēršanai vai vismaz tā simptomu mazināšanai. Šveices pilsētā Lozanā bāzētā  institūta  pētnieki analizēja piecpadsmit iepriekš veikto pētījumu par ikdienas uzturu ar bagātīgu kālija saturu cilvēkiem ar normālu, kā arī ar paaugstinātu asinsspiedienu, rezultātus.

Pirmā un vienīgā šāda veida padziļinātā pētījuma mērķis bija pierādīt vai patiešām regulāra kālija minerālvielu uzņemšana organismā mazina paaugstināta asinsspiediena risku. 

Reklāma
Reklāma

Pētījuma rezultāti pierādīja, ka Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) noteiktā un pieļaujamā diennakts deva - 3, 51 grami ir spēcīgs ierocis cīņā ar paaugstinātu asinsspiedienu. Nestlé Veselības zinātņu institūta speciālisti iesaka cilvēkiem šo nepieciešamo minerālvielas devu regulāri uzņemt organismā pārtikā lietojot vairāk tādus produktus kā augļus, dārzeņus, pākšaugus un riekstus.