Neparasts stāsts: Kā jaundzimušās meitiņas balss un smarža atmodināja māmiņu no komas

Pēc ilgām un smagām dzemdībām jaundzimusī meitenīte smagā stāvoklī  bija nogādāt jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā, bet mamma Šellija gulēja komā. Ārsti jaunajam tētim - Šellijas vīram Nordam nesolīja, ka sievu izdodies glābt. Sievietes asinsspiediens bija ļoti zems – tikai 60/40, bet sirdsdarbība 180 sitieni minūtē. 

Laimīgi kopā - jaunā ģimene ar meitiņu un dēlu no Norda pirmās laulības

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laimīgi kopā - jaunā ģimene ar meitiņu un dēlu no Norda pirmās laulības

Mediķi vīram ieteica atvadīties no sievas un samierināties ar domu, ka meitiņu nāksies audzināt vienam.  “Ja viņa nesņemsies un nesāks cīnīties, tad mēs varam tikai pieslēgt aparātus un gaidīt brīnumu”.

Bet pirms tam medicīnas personāls nolēma pamēģināt vēl vienu veidu, kas varētu mudināt sievieti tomēr par savu dzīvību sākt cīnīties pašai. Viņi uzlika uz komā gulošās sievietes krūtīm viņas meitiņu. Zināms, ka “āda – āda”  kontakts ir ārkārtīgi svarīgs, lai jau pirmajās dzīves minūtēs izveidotu veselīgu, noturīgu piesaisti starp māti un bērnu. Kontakts ar mammas ādu ir svarīgs, lai uzsāktu zīdīšanu. Tomēr līdz šim netika novērots, ka bērna pieskāriens un smarža var tik spēcīgi iedarboties arī uz bezsamaņā gulošu māti.

“Kad meitiņu uzlika uz mātes krūtīm, zīdainītis tūlīt pat aizmiga. Tā kā bija nepieciešams, lai māte viņu sadzirdētu, tad vecmāte mazulītei kutināja pēdiņas un lika raudāt”.

Tas palīdzēja, jo ikreiz, izdzirdot sava bērna raudas un sajūtot viņu uz krūtīm, sievietes dzīvības rādītāji uzlabojās.  Normalizējās sirdsdarbība un asinsspiediens. Nedēļu pēc smagajām dzemdībām sieviete no komas pamodās pati.

“Tās bija ļoti neparastas sajūtas, ko piedzīvoju, guļot komā. Kaut kas pa vidu starp nomodu un sapņiem. Vienīgais, ko es atceros ļoti skaidri – es redzēju sava bērna seju un cik skaista viņa bija. Man nebija ne mazākās nojausmas, cik ilgi es gulēju un ko ārsti ar mani darīja,” tā jau pēc pamošanās stāsta Šellija.
 

http://www.youtube.com/watch?v=KZMgGi5nENM

Reklāma
Reklāma

Šellijas dzemdības sākās ar ūdens noiešanu. Pāris devās uz slimnīcu, kur sievieti apskatīja un secināja, ka dzemdības norit normāli. Atliek vien gaidīt. Diemžēl vienā brīdī sākās preeklampsija. Mediķi sagatavojas grūtnieci ķeizargrieziena operācijai. Bērniņš piedzima naktī, bet jaunā māte ieslīga komā.

“Āda – āda” metodi līdz šim plaši pieliejoja pēc dzemdībām, ļaujot bērniņam sajusties drošībā, dzirdot mammas sirdspukstus, bet nu izrādās, ka arī pašai sievietei, iesējams, tas ir ļoti svarīgs brīdis, lai stabilizētu svarīgākos veselības rādītājus pēc dzemdībām.

Avots: www.washingtonpost.com