5 zelta likumi, kas palīdzēs bērnam izvēlēties vispiemērotākos pulciņus

Bērna brīvais laiks ir jāaizpilda lietderīgi. Jo aizņemtāks ir bērns un piepildītāks viņa brīvais laiks, jo viņš kļūst mērķtiecīgāks un labāk apgūst patstāvību. To apstiprina gan bērnu vecāki, gan skolotāji. Vecākiem ir svarīgs uzdevums - jau no agra vecuma iedrošināt savu bērnu būt aktīvam, iesaistīties dažādās ārpusklašu nodarbībās, jo tas palīdzēs viņam labāk apgūt gan savstarpējo komunikāciju ar citiem cilvēkiem, gan labāk justies sabiedrībā, ka arī sniegs iespēju atrast, kas tieši viņam interesē un izvēlēties sev atbilstošāko nodarbi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 Jo ātrāk bērns atrod sev interesējošo pulciņu, jo jēgpilnāk tiek aizpildīts viņa brīvais laiks, kā arī rodas izpratne par nākotnes plāniem. Strādājot ar bērniem, varu secināt, kas ir svarīgākās lietas, kas ietekmē interešu izglītības produktivitāti. Šeit ir daži principi, kurus ievērojot var atrast bērnam īstās nodarbes:
 

Padariet to par ģimenes kopīgi pavadīto laiku.
Gan pavisam mazi, gan skolas vecuma bērni uz nodarbībām var doties kopā ar saviem vecākiem un arī vecvecākiem. Agrā vecumā atvases vēl tikai apgūst atrašanos sabiedrībā, rotaļāšanos un komunicēšanu ar citiem, tāpēc ģimenei ir liela loma, iedrošinot bērnus iesaistīties. Kopīgi pavadītais laiks rada ģimenisku atmosfēru, kas motivē bērnus un iepriecina arī vecākus.
 

Sabalansējiet bērna slodzi.
Ikvienam bērnam ieteicams apmeklēt vismaz vienu pulciņu. Tas paplašinās viņa redzesloku, kā arī attīstīs jaunas prasmes. Vairāku pulciņu apmeklēšana ir atkarīga no tā, cik bērns ir enerģisks. Pats svarīgākais ir viņu nepārslogot, lai bērnam nerastos nepatika pret brīvā laika pavadīšanas nodarbi un tā netiktu pamesta novārtā. Ne mazums bērnu bez interešu izglītības pulciņiem apmeklē arī mūzikas, mākslas un sporta skolas, kas arī aizņem lielu daļu viņa brīvā laika.
 

Izvēlieties pulciņus atbilstoši bērna spējām un vecumam.
Bērniem dažādos vecuma posmos ir atšķirīgas intereses, tāpēc svarīgi izvēlēties viņa spējām un vecumam atbilstošus pulciņus. Specifiskākas nodarbes, piemēram, tehnisko jaunradi, elektroniku vai citus, ieteicams apgūt bērniem, kuri jau ir sākuši iet skolā, apraduši ar lietu kārtību, spēj koncentrēt uzmanību ilgāku laiku un būt precīzi. Lai gan mūsdienu bērniem šīs nav raksturīgākās īpašības, tomēr tās ir iespējams apgūt. Kā lieli tā pavisam mazi bērni var gan dejot, gan dziedāt, gan zīmēt, jo visā Latvijā ir plašs šo pulciņu piedāvājums.
 

Reklāma
Reklāma

Sāciet no mazotnes.
Vecāku uzdevums ir pieskatīt, lai bērns dienu no dienas nepavadītu bezmērķīgi un nelietderīgi. Visvieglāk būs, ja iesāksiet kontrolēt bērna aktivitātes jau no mazotnes, jo pusaudžu gados var jau būt par vēlu. Protams, ja bērns nevēlas apmeklēt pulciņus, ne vienmēr uzspiešana ir pareizā rīcība, tomēr ir gadījumi, kas pierāda pretējo. Vecāku iedrošinājums, kā arī skolotāju padoms iemāca bērnam būt mērķtiecīgam un vienmēr pabeigt iesākto, jo, iespējams, tieši interešu izglītībā apgūtais ļaus bērnam nākotnē veidot veiksmīgu karjeru, kas saistīta ar bērnības brīvā laika nodarbi.
 

Pieņemiet bērna izvēli.
Katra nodarbe bērnā attīsta noteiktas īpašības un prasmes, un tām visām ir sava pievienotā vērtība. Bet vecākiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai neapslāpētu bērnu interesi tikai savu maldīgo priekšstatu dēļ, kas viņu bērnam padodas un interesē. Mūsdienās bērniem patīk modernie sporta veidi un radošās nodarbes, piemēram, kartingi, skeitbords, elektronika, tehniskā jaunrade un citi.