Matu skaistums rudenī - ko darīt, ja tie mitrumā kļūst pūkaini un slikti ķemmējas

Ja tavi mati rudenīgajā mitrumā sāk kaprīzēties, tas ir signāls, ka tiem ir nepieciešamas papildu rūpes. Lietojot piemērotu matu kosmētiku, tās drīz vien aizmirsīsies, jo mati atgūs dzīvespriecīgu izskatu un enerģiju. Konsultē friziere Solvita Tālberga.

Skaisti mati ir pareizas kopšanas rezultāts.

FOTO: Shutterstock.com

Skaisti mati ir pareizas kopšanas rezultāts.

Ja skats ir diezgan bēdīgs 
Mati pēc vasaras vairs lāgā neklausa – tie kļuvuši pūkaināki, veļas, spurojas un slikti ķemmējas. Dažkārt mēdz būt vēl sliktāk – tie ir izbalojuši, sausi, zaudējuši krāsu un mirdzumu, bet gali šķeļas un galvas āda knieš, radot vēlmi aizvien biežāk mazgāt matus. Šīs piepeši jūtamās izmaiņas un diskomforta sajūtu rada rudenim raksturīgās gaisa temperatūras un mitruma svārstības. Ārā gaiss kļūst aizvien vēsāks un mitrāks, tāpēc mati reaģē aizvien asāk. Visgrūtāk tiem klājas, kad sākas apkures un biezo drēbju sezona. Ārā mitrumā mata zvīņas uzbriest, bet telpās sausajā gaisā tās burtiski izkalst. Saskaroties ar apģērbu, ķemmēm un berzējoties vienam gar otru, mati elektrizējas. Mehāniskās berzes ietekmē mata kutikulas zvīņas saburzās un saplīst, tāpēc mati kļūst spuraini, zaudē dzīvīgumu, radot iespaidu, ka tie ir nekopti vai pat slimi. 

Ko darīt?
Skaisti mati ir pareizas kopšanas rezultāts. Savukārt pareiza kopšana sākas ar piemērotu kosmētisko līdzekļu izvēli. Tāpēc novērtē situāciju kritiski. Ja pati to nespēj, lūdz padomu frizierim vai veikala pārdevējai. Labā ziņa: matu kopšanas līdzekļu klāstā valda liela daudzveidība, lai pielāgotos jebkurai vajadzībai, gaumei un finansiālajām iespējām. Ko izvēlēties? Ieteicams sākt ar pašu minimumu, kas ir atkarīgs no konkrētajām vajadzībām. 

Pareizā stratēģija: 
•    Aplīdzini! 
Ja mati galos ir sākuši šķelties, vislabāk tos mazliet aplīdzināt, citādi tie lūzīs tālāk, kļūs pavisam trausli un nespodri. Ņem vērā, ka sašķēlušos galus nevar salipināt ne no ārpuses, ne no iekšpuses. Ar matu kosmētiku var uzlabot matu galu vizuālo izskatu un profilaktiski rūpēties par matu galu elastību, lai tie nešķeltos. 

•    Meklē piemērotāko 
Matu vizuālo izskatu vislabāk palīdz atjaunot piemērota matu kosmētika. Gaužām nepareizs ir uzskats, ka sliktiem matiem neko nevar izdarīt. Gluži otrādi – labiem matiem neko īpašu nevajag. Speciālie kosmētiskie līdzekļi visvairāk ir nepieciešami tieši sliktiem matiem, jo tie dziļi mitrina, nogludina un atjauno mata struktūru, padarot matus elastīgus un dzīvīgus. 

•    Matu mirdzumam 
Mats pēc uzbūves līdzinās čiekuram. Ja kutikulas zvīņas ir veselas un sakļāvušās, mati atstaro gaismu un mirdz. Ja zvīņas ir atvērušās un salauzītas, mati kļūst nespodri un pelēcīgi. Jo īpaši tas redzams drēgnā laikā, jo mata zvīņas mitrumā uzbriest un mati kļūst spuraini. Lai atgūtu spīdumu, lieto speciāli šim nolūkam paredzētos līdzekļus, kas salīmē kutikulas zvīņas, pārklāj tās ar vieglu aizsargkārtiņu, kas padara matu gludu un elastīgu. Der zināt, ka šie līdzekļi kalpo īslaicīgi – līdz katrai nākamajai matu mazgāšanas reizei. 
  
Komplekts ikdienas kopšanai spurainiem matiem 
Lai sakoptu nepaklausīgus, spurainus matus, ideālā variantā ikdienas kopšanai tev ir nepieciešami vismaz četri līdzekļi. 


Maigs šampūns 
Trausli mati jākopj piesardzīgāk, īpaši tad, kad tie ir slapji – mitrumā mata stiebrs ir ļoti jutīgs un viegli lūst mehāniskas iedarbības dēļ. Ieteikums: nekad tikko izmazgātus matus neberz ar dvieli un neķemmē. Ja mati ir ļoti sausi, vēlams tos nemazgāt katru dienu, bet, ja tas tomēr ir nepieciešams, lieto šampūnu ar maigām sastāvdaļām, kas saudzīgi attīra un nogludina mata zvīņas.  

Matu balzams vai kondicionētājs 
Lieto pēc katras mazgāšanas. Der arī tāds, ko pēc matu mazgāšanas neizskalo. Tas mazina statiskās elektrības iedarbību, spēcina mata stiebru, aizsargā pret sausuma un mitruma iedarbību. 

Matu maska 
Lieto pēc katras trešās mazgāšanas reizes. Tā piesātinās matus ar barojošām vielām, kas gādā par to elastību un kvalitāti. Maska padara matus smagākus un paklausīgākus. 

Reklāma
Reklāma

Krēms, želeja, laka veidošanai 
Šiem līdzekļiem piemīt vairāku pakāpju iedarbība: tie nogludina matus, piešķir patīkamu tekstūru, veidošanas laikā aizsargā mata struktūru no karstuma iedarbības, palīdz saglabāt noturīgu frizūru un aizsargā no mitruma iedarbības. 

Serums matu galiem vai matu struktūru atjaunojošs fluīds 
Lieto pēc katras matu mazgāšanas. Tā iedarbība saglabājas ilgāku laiku – līdz pat nākamajai matu mazgāšanas reizei. 

Ieguldījums nākotnē 
•    Lieto pilnvērtīgu uzturu. Piemēram, gaļā un zivīs ir vielas, kas nepieciešamas, lai organismā veidotos matu augšanai vajadzīgās olbaltumvielas, savukārt dārzeņi un augļi satur dabiskos vitamīnus, kas gādā par vielmaiņas norisēm ādā. 
•    Nēsā galvassegu. Aukstā un mitrā laikā tā gādā par galvas ādas veselību un labsajūtu. 
•    Lieto eļļas, gan ārīgi, gan iekšķīgi. Tās palīdz saglabāt mitrumu ādā un matos, labvēlīgi ietekmē vielmaiņas norises, uzlabo ādas, matu un nagu skaistumu.  

 

Avots: www.kasjauns.lv