Tikai puse vecāku ved bērnus uz ieteicamajām veselības profilaktiskajām pārbaudēm

Taujāti, vai ved bērnu uz profilaktiskām veselības pārbaudēm, 48% vecāku atbildēja apstiprinoši, jo viņiem ir svarīgi sekot līdzi bērna veselības stāvoklim un laikus novērst iespējamās problēmas, secināts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (turpmāk BKUS) un tirdzniecības centra “Domina Shopping” aptaujā, kas veikta akcijas “’Bērnu veselības pietura” ietvaros.

Tēti vidēji biežāk nekā mammas bērnus ved uz potēm un uz dzirdes pārbaudi. Pie zobu higiēnista praktiski vienlīdz bieži pavada kā mammas, tā arī tēti.

FOTO: Shutterstock.com

Tēti vidēji biežāk nekā mammas bērnus ved uz potēm un uz dzirdes pārbaudi. Pie zobu higiēnista praktiski vienlīdz bieži pavada kā mammas, tā arī tēti.

Turpretim 52% respondentu pēc pašu iniciatīvas neved bērnus uz profilaktiskām veselības pārbaudēm. No tiem gandrīz piektdaļa jeb 18% vecāku savus bērnus pie ārsta ved tikai akūtu problēmu gadījumā, bet 34% tikai tad, ja to pieprasa bērnudārzs vai skola.
 

Pēdējā gada laikā visbiežāk (70%) vecāki uz profilaktiskām veselības apskatēm ir veduši savus bērnus pie ģimenes ārsta, lai novērtētu stāju, augumu, svaru, muskuļu tonusu u.tml. Stomatologa konsultācija ir otra (64%) populārākā profilaktiskā pārbaude. Savukārt trešajā vietā ierindojas redzes pārbaude (59%).


Katrs otrais bērns profilaktiskos nolūkos ar nodevis analīzes, bet 40% ir vakcinēti pret slimībām, kas nav iekļautas obligātajā potēšanas kalendārā, piemēram, pret gripu, ērču encefalītu u.tml. Visretāk bērni ir vesti uz dzirdes pārbaudi (24%) un pie zobu higiēnista (38%).
 

Interesanti, ka tēti vidēji biežāk nekā mammas bērnus ved uz potēm (44% pret 37%) un uz dzirdes pārbaudi (27% pret 21%). Pie zobu higiēnista praktiski vienlīdz bieži pavada kā mammas, tā arī tēti (38% un 37%).

Bet pienākumu profilaktiskos nolūkos aizvest bērnu pie ģimenes ārsta un stomatologa, kā arī uz redzes pārbaudi un analīzēm izteikt biežāk uzņemas tieši mammas.

Reklāma
Reklāma

Iepriekš ziņots, ka, lai atgādinātu vecākiem par nepieciešamību bērniem regulāri veikt profilaktiskas veselības apskates un izmeklējumus,  BKUS un t/c “Domina Shopping” organizē “Bērnu veselības pieturu”, kurā bez maksas pārbauda bērnu veselību, skolas gaitas uzsākot. Akcijas ietvaros bērni un viņu vecāki tiek izglītoti arī par ikdienā svarīgām lietām, kā veselīgs uzturs, sēdēšanas pozas, pareiza zobu tīrīšana u.c.

Akcija norisināsies vēl tikai šonedēļ 4. un 5.septembrī no plkst. 12:00 līdz 17:00 t/c “Domina Shopping”. Visā akcijas norises laikā ir iespējams konsultēties ar BKUS rezidējošiem pediatriem, lai izmērītu bērnam asinsspiedienu , pārbaudītu stāju un redzi, kā arī uzzināt, kā bērnam ir pareizi jāsēž pie galda un kādi vingrinājumi jāveic pēc ilgstošas  sēdēšanas. Paralēli varēs vērsties pie BKUS Svara korekcijas programmas speciālista, lai izmērītu bērna garumu un svaru, kā arī lai saņemtu konsultāciju par veselīga uztura pamatprincipiem. Atsevišķā laikā būs iespējams konsultēties ar zobārstniecības klīnikas “Sirowa Rīga” higiēnistu par pareizu zobu tīrīšanu un piedalīties BKUS Uzturskolas meistarklasē par pareizas pusdienu kārbiņas salikšanu bērniem.