Skola bez mobilajiem telefoniem!? Jā, arī Latvijā!

Šīs Zinību dienas prieks ir skolā ieviestais ierobežojums lietot mobilos telefonus. Šogad bērniem sāksies tiešām „grūti laiki”. Proti, stundu starpbrīžos skolēniem būs liegts izmantot telefonus, kas jau vairākus gadus bija iemīļots izklaides līdzeklis stundu starplaikos. Tas, ka telefonu nedrīkst izmantot arī stundās, ir skaidrs pats par sevi.
 

FOTO: Shutterstock.com

 

Pārsvarā šis liegums ir orientēts uz viedtelefonu glaudītājiem, kas iepriekšējos gadus katru starpbrīdi pavadīja skolas solā, trenējot īkšķus jeb spēlējot spēlītes. Savukārt tie bērni, kurus vecāki bija apdalījuši un viedtelefonus nebija iegādājušies, kuplā bariņā stāvēja ap spēlmaņiem un juta līdzi spēles norisei mazajā ekrāniņā. Esot bijis iespējams arī vienoties – tu atnes kādu kārumu no skolas bufetes, bet vietā saņem iespēju uzspēlēt telefonspēlīti.

 

Šogad starpbrīži ir paredzēti pastaigām, sarunām ar draugiem, komunikācijai, kustībai.

 

 

Šogad starpbrīži ir paredzēti pastaigām, sarunām ar draugiem, komunikācijai, kustībai. Ja nepieciešams, telefonu drīkstēs izmantot tikai zvaniem. Manuprāt, lieliska iniciatīva. Eiropā ir jau valstis, kurās mobilos telefonus skolā izmantot nav atļauts. Tā ir Spānijā, ierobežojumi ir arī Lielbritānijas skolās. Telefonu izmantošanas liegums skolās uzlabo bērnu sekmes, liecina jau iepriekš veiktie pētījumi. (Vairāk lasi: Ir iemesls aizliegt telefonu lietošanu skolās! Pētījumi pierāda, ka sekmes uzlabojas)

 

Reklāma
Reklāma

Skolas bez viedtelefoniem un datoriem saviem bērniem, izrādās, izvēlas arī pasaules bagātie un varenie. Vadošie eBay, Google, Apple, Yahoo, Hewlett-Packard darbinieki savu bērnus laiž skolās, kurās nav viedās tāfeles un apmācības procesā netiek izmantoti datori. Toties  skolēni, sastājušies aplī, skaita dzejoļus, vienlaikus rokās turot un „ņurcot” maisiņu ar zirņiem. Tas esot veids, kā vislabāk savienot vienotā sistēmā smadzenes un ķermeņa maņas.  Tie, kas sūta bērnus skolās, kurās nav datori, apzinās, ka dzīvē tāpat nāksies apgūt IT zinības, bet pirms tās kļūst par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, ir ļoti būtiski attīstīt tādas iemaņas kā radošā domāšana, kustību prieks, prasme sarunāties ar dzīviem cilvēkiem.

 

Es nebūt neesmu pret modernām tehnoloģijām, bet ir tik patīkami apzināties, kas tavs bērns vismaz skolas vidē netiek uzsēdināts uz tehnoloģiju adatas.

 

Līga Brūvere, portāla mammamuntetiem.lv redaktore, 2 skolnieču mamma