Jauna latviešu labāko noveļu izlase

Interesi par latviešu literatūras klasiķa, modernās noveles lielmeistara Jāņa Ezeriņa (1891 – 1924) daiļradi pašlaik Latvijā ir atjaunojusi Nacionālajā teātrī iestudētā ļoti populārā izrāde “Ezeriņš”. Taču gan tiem, kas izrādi jau ir noskatījušies, gan visiem pārējiem šis latviešu rakstnieks atmiņā no skolas gadiem saglabājies kā trāpīgu un asprātīgu sižeta pavērsienu, dzīvīgu varoņu, izcili noslīpēta valodas stila un groteskas meistars.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


Daudziem latviešu literatūras cienītājiem jau plauktā būs atrodams kāds Jāņa Ezeriņa darbs, taču, atsaucoties daudzu lasītāju lūgumiem, Apgādā Zvaigzne ABC nāk klajā jauna stāstu un noveļu izlase, kurā apkopoti klasiķa labākie darbi no krājumiem “Dziesminieks un velns”, “Majestātes kazarmās”, “Fantastiska novele un citas”, “Leijerkaste”. Lasītājs krājumā atradīs itin visas noveles, kas izmantotas jau pieminētajā teātra iestudējumā, taču arī daudz citu stāstu un noveļu, kas pelnīti iekļuvuši latviešu īsprozas zelta fondā. 


Ir patiešām apbrīnojami lasot vērot, kā Ezeriņa stāstos un novelēs savijas ikdienas dzīves rutīna ar tai piemītošajiem dramatiskajiem, traģiskajiem un komiskajiem pavērsieniem. Rakstnieks psiholoģiski smalki attēlo savu varoņu domu un pārdzīvojumu pasauli: šo varoņu vidū sastopami gan indivīdi ar “smalkajām kaitēm”, gan veci ļaudis, gan daudzbērnu ģimenes, karavīri, studenti, saimnieki, prasmīgi amata meistari un vēl, un vēl... Kurš gan neatceras Ezeriņa dzēlīgo humoru novelē “Blusa”, šokējošo sižeta pavērsienu novelē “Mērkaķis”, patiesi un dziļi atspoguļoto sievietes likteni stāstā “Iegātnīša”? Ezeriņa stāstus iespējams ar interesi pārlasīt atkal un atkal no jauna, vienmēr atrodot tajos vēl kādu iepriekš nepamanītu niansi, dziļi apslēptu ironiju, spožu valodas pērli.


Literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis par autora daiļradi raksta: “Ezeriņš bija tipisks holēriskas ievirzes bohēmisks rakstnieks, bieži vien eksplozīvs; cilvēkus un viņu likteņus rakstnieks tēlojis patiesā dramatismā un likteņa neprognozējamībā, taču vienlaikus arī kā groteskas spēles ākstus un karnevāliska paradoksāla masku gājiena viepļus, kuros kolorīti atpazīstama jau apzināta šoka poētika un t. s. melnais humors.”


Jaunais Jāņa Ezeriņa darbu izdevums būs lielisks palīgmateriāls gan skolēniem un studentiem, kuri apgūst latviešu literatūru, gan skolotājiem un augstskolu docētājiem, gan jebkuram, kuru valdzina spoža vārda meistarība. 

Reklāma
Reklāma


Pieejama arī e-grāmata.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv