Vai sākumskolas skolēnam nepieciešams mobilais telefons?

Jaunais mācību gads jau tūliņ būs klāt un daudziem bērniem šis būs pirmais gads skolas solā. Aizvien ierastāks pavadonis ikdienas gaitās pirmklasniekiem ir savs mobilais telefons, bet vai tiešām tas ir nepieciešams?

Vai sākumskolas skolēnam nepieciešams mobilais telefons?

FOTO: Shutterstock.com

Jaunais mācību gads jau tūliņ būs klāt un daudziem bērniem šis būs pirmais gads skolas solā. Aizvien ierastāks pavadonis ikdienas gaitās pirmklasniekiem ir savs mobilais telefons, bet vai tiešām sākumskolas skolēnam ir nepieciešams tālrunis?

 

Pirmklasniekam mobilais telefons ir vajadzīgs divu apsvērumu dēļ –drošības sajūtai un patstāvības veicināšanai. Mobilais telefons radīs lielāku drošības sajūtu gan vecākiem, gan pašiem bērniem. Ja bērns ir aizkavējies skolā vai ārpus stundu pulciņā, mobilais telefons sniedz iespēju viņam piezvanīt un noskaidrot, vai viss ir kārtībā un kādēļ viņš vēl nav mājās. Arī pašam bērnam būs mirkļi, kad nekavējoties vajadzēs vecāku padomu.

 

Tāpat mobilais telefons palīdz bērnam ātrāk pieaugt, ļaujot sajusties patstāvīgam. Gadījumā, ja ierastie dienas plāni mainās, ar mobilā telefona starpniecību ir ērti informēt par to vecākus. Bērnam katra nākamās dienas aktivitāte nav jāsaskaņo ar vecākiem, nostiprinot pārliecību, ka vecāki viņam uzticas. Telefons ir labs palīgs arī attiecību veidošanā ar citiem bērniem –sākumskolā viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir iemācīties draudzēties un komunicēt ar citiem. Ja visiem klasesbiedriem ir savs mobilais telefons, viņi to lieto saziņai, sūtot viens otram bildes, jokus un daloties ar savam vecumam aktuālām lietām. Liedzot telefonu savai atvasei, neapzināti tiek radīti šķēršļi bērna attiecību veidošanā.

Noderēs arī specializētie bērnu telefoni ar SOS pogu un GPS funkciju, kas ziņo par bērna atrašanās vietu.

Lai gan mūsdienās pat bērnudārznieki prot apieties ar viedtālruni, dažkārt pat labāk, nekā to dara viņu vecāki, sākumskolēnam ieteicams iegādāties vienkāršu telefona modeli.Tādu, kura galvenā funkcija ir zvanīšana. Noderēs arī specializētie bērnu telefoni ar SOS pogu un GPS funkciju, kas ziņo par bērna atrašanās vietu. Šiem telefoniem ir arī funkcija, kas ļauj automātiski veikt zvanu uz iepriekš iestatītajiem telefona numuriem – tēta, mammas, vecākā brāļa vai māsas, tādējādi mazais skolēns nezvanīs uz nejaušiem numuriem, kas var ietekmēt sakaru pakalpojuma rēķina apjomu. Šajā vecumā bērni mēdz aizmirst un nozaudēt lietas, tāpēc arī izmaksu ziņā vienkāršie tālruņi ir lētāki – līdz 50 eiro.

 

Reklāma
Reklāma

Ja nu tomēr sirds par patstāvīgo bērnu ir nemierīga, tad gan jāiegādājas viņam viedtālrunis. Uz laiku tajā var ielādēt arī kādu no internetā pieejamajām kontroles programmām. Bet tas jādara ļoti uzmanīgi, pirms tam ar bērnu pārrunājot šo jautājumu un vienojoties, cik lielā mērā izsekošanas rīks tiks izmantots.

Pieslēgumam jābūt tādam, lai bērnu varētu vienmēr sazvanīt un arī viņš vienmēr varētu piezvanīt.

Iegādājoties mobilo tālruni skolēnam, nepieciešams izvēlēties atbilstošāko tarifu plānu. Pieslēgumam jābūt tādam, lai bērnu varētu vienmēr sazvanīt un arī viņš vienmēr varētu piezvanīt. Tātad vajadzētu izvēlēties pastāvīgu pieslēgumu ar pēcapmaksu. Mobilo sakaru operators Amigo izveidojis īpašu tarifu plānu bērniem Mazais. Tas paredz iespēju norādīt divus tālruņa numurus, uz kuriem bērns varēs piezvanīt bez maksas, pat, ja izmaksu limits ir pārsniegts. Bērnam tā ir iespēja vienmēr sazināties ar vecākiem, lai parunātos, ziņotu par izmaiņām ikdienas plānos vai lūgtu palīdzību.

 

Tarifu plāns Mazais ietver iespēju noteikt izmaksu limitu, pēc kura pārsniegšanas vecāki var saņemt brīdinājuma īsziņu vai arī tiek slēgti izejošie pakalpojumi. Tas ir noderīgi, jo bērni sākotnēji nepārzina, kas ir paaugstinātas maksas pakalpojumi vai cik izmaksā datu pārraide. Tāpēc gadās, ka viss sakaru budžets ir iztērēts jau mēneša pirmajās dienās. Lai tā nenotiktu, noderīga ir iespēja atslēgt mobilā interneta vai paaugstinātas maksas pakalpojumus.

 

Mobilā tālruņa iepazīšana ir liels izaicinājums ikviena bērna spējām kontrolēt savus tēriņus, jo ne visi ir ar šādu atbildību saskārušies jau tik agrā vecumā. Tas ir izaicinājums ne tikai bērniem, bet arī vecāku pacietībai, saskaroties ar dažādiem pārsteigumiem, tādēļ svarīgi gudri izvēlēties bērnam piemērotu telefonu un tarifa plānu, tādējādi mazinot uztraukuma mirkļus gan sev, gan bērnam.