Vīrieša un tēva pašapziņas stiprināšanā nozīmīga loma ir sievietei

„Lai bērna aprūpē un audzināšanā pilnvērtīgi iesaistītos arī vīrietis, viņam kā tētim ir nepieciešama laba pašapziņa. Tās veidošanā nozīmīga loma ir ne tikai sabiedrībai, bet arī sievietei,” Latvijas vecāku organizācijas „Mammamuntetiem.lv” mediju brokastīs “Laimas” šokolādes muzejā par godu Tēva dienai šodien pauda Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece. 

​Lai rosinātu medijus vismaz reizi gadā - uz Tēva dienas laiku - saviem lasītājiem un skatītājiem vairāk stāstīt par tēva nozīmi bērna dzīvē, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv šodien rīkoja mediju brokastis “Laimas” Šokolādes muzejā. (Attēlā no kreisās Dace Reisone Sondore Laimas šokolādes muzeja direktore, Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece un ģimenes portāla Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

​Lai rosinātu medijus vismaz reizi gadā - uz Tēva dienas laiku - saviem lasītājiem un skatītājiem vairāk stāstīt par tēva nozīmi bērna dzīvē, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv šodien rīkoja mediju brokastis “Laimas” Šokolādes muzejā. (Attēlā no kreisās Dace Reisone Sondore Laimas šokolādes muzeja direktore, Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece un ģimenes portāla Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.)

 

„Gaidot mazuli, jaunajā ģimenē uz laiku par centrālo personu kļūst mamma – visi seko līdzi viņas pašsajūtai, bailēm, arī untumiem. Un nevilšus piemirstas, ka arī vīrietis var piedzīvot līdzīgas emocijas, tai skaitā bailes. Vīrietim, kurš pirmo reizi ir kļuvis par tēti, var būt bail par to, vai viņam kā tētim viss izdosies. Šādā situācijā lielāko lomu ieņem tieši sieviete, kura vīrieti var iedrošināt, atbalstīt, līdz ar to vajadzētu mazāk kritizēt,” skaidro psihoterapeite. 

 

„Ja ar pirmo reizi kaut kas nesanāk, vīrietis var ierauties sevī un vispār vairs neiesaistīties mazuļa audzināšanā. Tādā brīdī bērna māmiņa vai kāds cits ģimenes loceklis tēti varētu iedrošināt un uzmundrināt,” stāsta Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece

Lai arī mammas ļoti vēlas veicināt tēta iesaistīšanos bērna audzināšanā, tieši viņas neapzināti vīrietim to liedz.

„Mammamuntetiem.lv” nesen veiktajā aptaujā tēti atklāja, ka sajūt sabiedrības nostāju – māte bērna dzīvē ir būtiskāka nekā tēvs. Teju 50% aptaujāto atzina, ka sabiedrība mātes ieguldījumu bērna dzīvē uzskata par nozīmīgāku nekā tēva. 

 

„Mēs, „Mammamuntetiem.lv” veidotāji, esam novērojuši: lai arī mammas ļoti vēlas veicināt tēta iesaistīšanos bērna audzināšanā, tieši viņas neapzināti vīrietim to liedz. Iespējams, tieši šīs sabiedrības stereotipiskās nostājas dēļ. Rezultātā sieviete pati īsti neuzticas un netic, ka viņas vīrietis spēj viens lieliski aprūpēt savu bērnu arī tad, kad viņš ir vēl zīdainis,” stāsta vecāku organizācijas „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Reklāma
Reklāma


„Mammamuntetiem.lv” organizētās aktivitātes, gaidot Tēva dienu:
- Tēva dienas festivāls un interešu un profesionālās izglītības pasākums "Nāc un piedalies". 5. septembrī plkst. 12.00 Vērmanes dārzā Rīgā. Svētki tiks atklāti ar visu dalībnieku kopbildi, uzņemtu no putna lidojuma, kā arī ar ritma ansambļa „Pulsa efekts" priekšnesumiem! Pasākums noslēgsies ar brīvdabas izrādi – Dirty Deal Teatro iestudējumu „Kā saule gadījās...” – plkst. 16.30;
- Vislatvijas Tēva dienas afiša, kurā ikviena organizācija var iekļaut savu pasākumu, kas rīkots par godu Tēva dienai. Afiša būs lasāma „www.tevadiena.lv”.
- Ideju konkurss bērnudārziem sadarbībā ar „Laimas” šokolādes muzeju. Aicinām iesūtīt idejas vai pieredzi par to, kā svinēt vai tiek svinēta Tēva diena kādā no pirmsskolas iestādēm. Konkursa uzdevums ir atsūtīt nelielu ideju/pieredzi, kā svin vai sveic tētus Tēva dienā. Balva ir grandioza – viena grupiņa saņems iespēju doties saldā ceļojumā pa Laimas šokolādes muzeju, kā arī kopumā 3 grupiņas saņems Laimas saldumus un Lego komplektus.
- Ģimeņu konkurss „Stāsti par tētiem” sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru „Amigo”. Lūdzam pastāstīt par tēti vai tētu un bērnu kopīgajām tradīcijām, kopīgajiem hobijiem utt. Galvenā balva ir mobilie tālruņi visai ģimenei - divi Huawei P8 Lite un divi Huawei Y360 -, kā arī apmaksātas telefonsarunas gada garumā, izmantojot Amigo pakalpojumu Lielais.

Visu jaunāko informāciju par aktivitātēm iespējams uzzināt šeit: www.tevadiena.lv

 

Par ģimeņu organizāciju „Fonds Mammām un Tētiem” un „Mammamuntetiem.lv”
Nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” ir ģimenes portāla „Mammamuntetiem.lv” komandas radīta organizācija, kas iniciē un veic dažādus sociālus projektus, tāpēc ir saņēmusi sabiedriskā labuma statusu. Organizācijas darbības primārie mērķi: Latvijas ģimeņu labklājības veicināšana un izglītošana, tai skaitā dzimstības rādītāju celšana, ģimenes vērtību stiprināšana, rūpes par bērnu drošību.