Vai dalītā uztura diēta tiešām ir efektīva? Atbild uztura speciāliste

Vai dalītā uztura principa ievērošana - no sākuma ēd svaigos zaļos salātus, pēc tam gaļu vai zivi un tikai pēc tam piedevas, rīsus, griķus vai kartupeļus,  palīdz kuņģim vieglāk un ātrāk pārstrādāt uzņemto pārtiku vai tomēr produktu uzņemšanas secība nav būtiska un dalītā uztura princips neuzlabo gremošanas procesus?

Tik daudzi cenšas ēst dalīti, bet zinātniska pamatojuma tam nav

FOTO: Shutterstock.com

Tik daudzi cenšas ēst "dalīti", bet zinātniska pamatojuma tam nav

Atbild uztura speciāliste Ksenija Andrijanova: No zinātnes viedokļa dalītais uzturs ir nepamatota teorija, kurai nav saistības ar organisma fizioloģiju. Teorijas piekritēji apgalvo, ka olbaltumvielas un ogļhidrāti slikti pārstrādājas kopā, jo to pārstrādei nepieciešamas dažādas pH vides un fermenti, kas savstarpēji  konkurē. Taču tā nav taisnība.

Cilvēka organisms ir perfekti saskaņota sistēma, kas spēj tikt galā ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem un taukiem vienlaicīgi. Nedrīkst aizmirst, ka daudzos produktos ir vairākas uzturvielas kopā, piemēram, arī auzu pārslas ir neliels skaits olbaltumvielu. Līdz ar to, dalītais uzturs būtiski neietekmē gremošanas procesus. Taču, ēdot dalīti, pastāv iespēja uzņemt mazāk kilokaloriju no ēdiena.

Piemēram, kombinācija „gaļa un salāti” saturēs mazāk kilokaloriju nekā kombinācija „gaļa, salāti un kartupeļi”, savukārt kombinācija „kartupeļi un salāti” saturēs mazāk kaloriju, ja tā nebūs papildināta ar gaļu.

Reklāma
Reklāma