Pirmklasnieks jau apguvis drošu ceļu uz skolu? Solis pa solim kopā ar vecākiem

Mammas un tēti, ņemiet pie rokas savus bērnus un savlaicīgi kopā izstaigājiet ceļu uz skolu un mājup, aicina satiksmes drošības eksperts un raidījuma „Zebra” vadītājs Pauls Timrots.

Vecāku uzvedība uz ielas bērnu ietekmē visvairāk, tāpēc vienmēr rādiet viņam labu piemēru

FOTO: Shutterstock.com

Vecāku uzvedība uz ielas bērnu ietekmē visvairāk, tāpēc vienmēr rādiet viņam labu piemēru

Sagatavošanās ceļam uz skolu ir svarīgs un atbildīgs vecāku uzdevums, kurā jāiegulda daudz laika, pacietības un iejušanās spēju. Droša dalība satiksmē jāiemācās gan tiem bērniem, kuri dodas uz skolu kājām, gan tiem, kurus ved ar auto vai sabiedrisko transportu.
 

„Pirmo klašu skolēni parasti vēl nav piemēroti ceļu satiksmei, jo tajā ir daudz sarežģītu situāciju. Mazā auguma dēļ viņi nevar labi pārskatīt apkārtējo vidi un arī paši nav pietiekami labi ieraugāmi. Vecākiem vajadzētu pamēģināt uz ielas pietupties, lai saprastu satiksmi no bērna redzes leņķa”, norāda Timrots.


Lūk, būtiskākie ieteikumi, kā iemācīt mazajam skolēnam drošu ceļu no skolas. 

Reklāma
Reklāma
  • Paredzētais ceļš uz skolu vai autobusa pieturu kopīgi jāizstaigā gan stundu sākuma, gan beigu laikā, jo satiksme var atšķirties.
     
  • Nelaidiet bērnu vienu pašu tūlīt pēc pirmās skolas dienas un arī vēlāk laiku pa laikam pakontrolējiet, vai viņš izturas tā, kā jūs kopīgi esat mācījušies.
     
  • Vecāku uzvedība uz ielas bērnu ietekmē visvairāk, tāpēc vienmēr rādiet viņam labu piemēru!
     
  • Izvēlieties pēc iespējas drošāku ceļu uz un no skolas, pat ja tas ir nedaudz garāks.
     
  • Paskaidrojiet bērnam, ka arī uz gājēju pārejām ir jābūt uzmanīgam, jo daudzi automašīnu vadītāji neievēro ceļu satiksmes noteikumus.
     
  • Ja bērns uz skolu dodas ar sabiedrisko transportu, parūpējieties, lai viņš laicīgi iziet no mājas un paspēj līdz pieturvietai bez steigas.
     
  • Ja tas iespējams, bērnu uz skolu ar auto vediet tikai izņēmuma gadījumos! Ja jums tomēr tas jādara regulāri, tad nekad nepieturiet un negaidiet bērnu autobusu pieturvietās vai tieši skolas priekšā. Lieciet bērnam vienmēr izkāpt un iekāpt nedaudz tālāk no minētajām vietām.
     
  • Jūsu bērns ar kājām var aiziet nelielu ceļa gabalu kopā ar citiem bērniem. Turklāt tā viņš ātrāk iemācīsies patstāvīgi pārvietoties pa ielām.
     
  • Izkāpšanai un iekāpšanai mašīnā vienmēr pieturiet tajā ceļa pusē, kurā atrodas skola, lai bērnam nav jāšķērso iela, turklāt vienmēr lieciet bērnam izkāpt un iekāpt mašīnā pa labās puses durvīm.
     
  • Uzmaniet, lai Jūsu automašīnā vienmēr, arī īsos braucienos, ir piesprādzēts un apgādāts ar sēdeklīti vai paliktni, ja tāds nepieciešams. It īpaši tas attiecas uz reizēm, kad jūs vedat svešus bērnus. Vienmēr paši brauciet piesprādzējušies!
     
  • Ja Jūs ar citiem vēcākiem esat apvienojušies, lai vestu bērnus uz skolu, tad vienmēr vediet tikai tik daudz bērnu, cik Jūs varat nodrošināt ar atbilstošām atbalsta un drošības sistēmām.

 

Bērna ceļš uz skolu from TV Zebra on Vimeo.