Grūtniecei astma: kā sadzīvot un laist pasaulē veselu bērnu

Astma ir slimība, ko deviņos gaidību mēnešos noteikti nedrīkst ignorēt.Ar šo hronisko elpceļu slimību Eiropā un arī Latvijā slimo ap 4% grūtnieču, ASV un Lielbritānijā - pat 8%.

Nekontrolēta astma rada daudz vairāk bīstamas komplikācijas nekā saprātīgi un pareizi lietoti medikamenti

FOTO: Shutterstock.com

Nekontrolēta astma rada daudz vairāk bīstamas komplikācijas nekā saprātīgi un pareizi lietoti medikamenti

Ņemot vērā to, ka grūtniecības laikā astmas daba ir visai neprognozējama, grūtniecei ar astmu nepieciešama īpaši cieša ārsta uzraudzība un aprūpe. Labā ziņa ir tā, ka astma noteikti nav šķērslis grūtniecībai un vesela bērniņa iznēsāšanai. Taču sieviešu vidū ir ne mazums aizspriedumu par astmas terapiju grūtniecības laikā. Tos izprast palīdz pneimonoloģe Ineta Grīsle.
 

Astmas medikamentu lietošana grūtniecības laikā var kaitēt mazulim?

Nevar! No mūsdienu astmas medikamentiem nav jābaidās un grūtniecēm no tiem noteikti nevajag atteikties. Tie ir droši un efektīvi ļauj novērst astmas simptomus, kas ir svarīgi mātes un bērniņa veselībai. Kopumā astmas terapija grūtniecības laikā ir tāda pati kā citiem astmas pacientiem.

 

Astmas uzliesmojumi biežāk novērojami no 24. –36. nedēļai.  Pēcdzemdību uzliesmojumi novēroti 26- 42 % sieviešu

 

Tās pamatā ir inhalējamie kortikosteroīdi, kas ļauj saglabāt labu plaušu funkciju un novērst uzliesmojuma risku, bet astmas uzliesmojuma gadījumā tos lieto kombinācijā ar ilgstošas darbības bronhodilatatoriem jeb bronhu paplašinātājiem. Parasti ārsti iesaka grūtniecības laikā turpināt iesākto terapiju un zāles kā arī to devu nemainīt, lai neradītu lieku stresu un astmas norise būtu paredzama un viegli kontrolējama. Arī starptautiskās astmas ārstēšanas vadlīnijas (GINA) uzsver, ka grūtniecības laikā terapija ir droša, kamēr neārstēta astma apdraud gan augli, gan māti.

 

Astmas medikamentu lietošana nav vēlama, barojot bērnu ar krūti, lai nekaitētu mazulim?

Reklāma
Reklāma

Tā nav! Lietojot astmas zāles, mātes pienā nonāk ļoti niecīgs medikamentu daudzums, kas nekādi neietekmē bērna veselību. Līdz ar to bērna barošana ar krūti astmas terapijas laikā tiek uzskatīta par pilnīgi drošu un nekaitīgu. Zināms risks pastāv vien tad, ja tiek lietoti kortikosteroīdi tablešu formā, kas parasti nepieciešami ļoti smagas astmas gadījumā.

Ja sieviete ir rūpējusies par savu veselību un astma visu grūtniecības laiku ir tikusi kontrolēta – zāles lietotas regulāri atbilstoši ārsta norādījumiem, šāda smaga astmas attīstības iespēja ir tuvu nullei.
 

Pēc dzemdībām astmas simptomi samazināsies un, iespējams, slimība vispār pāries?

Diemžēl nē! Patiesībā bieži notiek tieši otrādi – rūpes par bērnu, nogurums pēc dzemdībām nereti veicina astmas simptomu atjaunošanos. Kaut gan statistika liecina, ka aptuveni trešdaļai sieviešu grūtniecības laikā astmas simptomi samazinās un trešdaļai stāvoklis pat uzlabojas, trešdaļai tas tomēr pasliktinās un mediķu spēkos nav prognozēt, kā katrā konkrētā grūtniecībā astma uzvedīsies. Otrs riska brīdis ir 6-9 mēnešus pēc dzemdībām, kad stabilizējas hormonālais cikls, atjaunojas mēnešreizes, un šķietami noklusušie astmas simptomi var atkal parādīties.
 

Ja slimoju ar astmu, arī manam bērnam noteikti būs astma?

Par laimi - arī nē! Kaut gan astma tiešām ir saistīta ar iedzimtību, ir aplami domāt, ka mātei, kura slimo ar astmu, noteikti piedzims ar astmu slims bērniņš. Dažādi pētījumi parāda, ka astmas risks bērnam, kura abiem vecākiem nav nekādu alerģiju, ir 5-15 % Ja abi vecāki ir alerģiski, astmas risks bērnam ir ap 70%, bet, ja alerģisks ir viens no vecākiem, bērnam iespēja saņemt pūrā astmu ir 20-40%.

Kaut gan alerģijas esamība nenozīmē, ka cilvēks noteikti saslims ar astmu, alerģiskiem cilvēkiem, īpaši bērniem, šāds risks pastāv – astma var attīstīties, uzturoties putekļainā vidē, saskarsmē ar mājas pelējumu vai mājdzīvniekiem, putekšņiem u.c., tāpēc no šiem riska faktoriem noteikti jāizvairās.
 

Daži fakti par astmu ciparos

Astma sieviešu vidū vecumā virs 18 gadiem sastopama līdz 70 % biežāk nekā vīriešiem. Astma sastopama 4 - 7 % grūtnieču.
 

Astmas norise grūtniecības laikā

  • 33%- nemainās
  • 35 %- pasliktinās
  • 28 %- uzlabojas