Vīrieši Latvijā sev kā tētim ieliek vidējo atzīmi 7 – „labi”

Lielākā daļa vīriešu (69%) sevi kā tēti vērtē ar vidējo atzīmi 7, secināts ģimenes portāla „Mammamuntetiem.lv” aptaujā*. Lai arī atzīme ir laba, vīrieši atklāj, ka sajūt sabiedrības nostāju – māte bērna dzīvē ir būtiskāka nekā tēvs. Teju 50% aptaujāto atzīst, ka sabiedrība mātes ieguldījumu bērna dzīvē uzskata par nozīmīgāku nekā tēva, tomēr tas ir stereotips.  

Foto: Jānis Vīksna. Tiekamies 5. septembrī Vērmanes dārzā Tēva dienas festivālā!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Jānis Vīksna. Tiekamies 5. septembrī Vērmanes dārzā Tēva dienas festivālā!

Tikai 6% respondentu sev ielikuši augstāko vērtējumu – 10 balles, bet 8 un 7 balles sev liek attiecīgi 27% un 23% aptaujāto. Vērtējumu 6 balles sev piešķīruši 11% respondentu un tikpat (11%) sev devuši atzīmi 9. Tikai nepilns viens procents sevi vērtējuši ar atzīmi 2, savukārt vieninieku sev likuši 2% aptaujāto tēvu.

 

Jāatzīmē, ka vairāk nekā trešdaļa aptaujāto tēvu norādījuši, ka viņi saviem bērniem cenšas būt labāki tēti, nekā ir bijuši viņu tēvi.

Par godu Tēva dienai 5. septembrī Vērmanes dārzā Rīgā mēs, ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv”, rīkojam sirsnīgus svētkus, kuros mīļi gaidīts ikviens, kam ģimene un tētis ir vērtība.

„Joprojām valda stereotips, ka dominējošai bērna aprūpē un audzināšanā ir jābūt mammai. Jā, līdz zināmam bērna vecumam tā ir, tomēr šis valdošais pieņēmums ir jāmaina,” skaidro Mg. psych., psihoterapeite Inese Putniece. „Ja par veselīgu sabiedrību domājam nākotnes perspektīvā, tad jau šodien ir jādomā par tēva iesaistīšanu bērna audzināšanā – stabilas personības attīstībai ir nepieciešami abi vecāki.”

 

Vairāk nekā puse aptaujāto vīriešu (56%) sevi vērtē kā labu tēti, bet atzīst, ka viņi varētu būt vēl labāki. Lai uzlabotu savas tēva iemaņas, kungi uzskata, ka jāpavada vairāk laika kopā ar bērniem (43%) un vairāk jāsarunājas, jāuzklausa un jāuzslavē (25%).

 

Reklāma
Reklāma

„Par godu Tēva dienai 5. septembrī Vērmanes dārzā Rīgā mēs, ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv”, rīkojam sirsnīgus svētkus, kuros mīļi gaidīts ikviens, kam ģimene un tētis ir vērtība. Tēva dienas festivāls tiek organizēts, lai veicinātu tētu un bērnu brīvā laika pavadīšanu kopā. Aptaujas dalībnieki šo aspektu, proti, nepieciešamību pavadīt vairāk laika kopā ar bērniem, norādījuši kā būtiskāko, lai kļūtu par vēl labāku tēti,” teic Tēva dienas festivāla organizatore un „Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

 

Tēti ir lepni par to, ka ir tēti, un tikai 8% aptaujāto teic, ka īpašu lepnumu neizjūt.

* Aptauja veikta portālā „Draugiem.lv” šā gada 11. augustā, un tajā piedalījās 1097 respondenti.

 

Par ģimeņu organizāciju „Fonds Mammām un Tētiem” un „Mammamuntetiem.lv”

Nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” ir ģimenes portāla „Mammamuntetiem.lv” komandas radīta organizācija, kas iniciē un veic dažādus sociālus projektus, tāpēc ir saņēmusi sabiedriskā labuma statusu. Organizācijas darbības primārie mērķi: Latvijas ģimeņu labklājības veicināšana un izglītošana, tai skaitā dzimstības rādītāju celšana, ģimenes vērtību stiprināšana, rūpes par bērnu drošību.