Kam ieteicams ēst daudz gurķu un kam labāk neēst nemaz

Svaigi gurķi ir vieni no lieliskākajiem dārzeņiem. Ēdam tos svaigus ar krējumu, liekam aukstajā zupā un marinējam ziemai, īsti pat neaizdomājoties, kāpēc tie ir tik vērtīgi. Izrādās, šie dārzeņi ir ne vien garšīgi, bet arī veselīgi.

Ja tev ir liekais svars, aizcietējumi vai diabēts – droši ēd gurķus.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tev ir liekais svars, aizcietējumi vai diabēts – droši ēd gurķus.

Veselīga dzīvesveida piekritēji mēdz dzert gurķu sulu – tiek apgalvots, ka tā palielina organisma tonusu. Savukārt tiem, kas žēlojas par gremošanas traucējumiem, šī sula palīdzēs uzlabot zarnu trakta darbību. Ja tev ir liekais svars, aizcietējumi vai diabēts – droši ēd gurķus.

Šie dārzeņi uzlabo atmiņu un sirdsdarbību, tie labi noder kuņģa slimniekiem un pat tiem, kuri cieš no zobu sāpēm.

Gurķi palīdz notievēt
95 procenti gurķa ir ūdens. Turklāt to sastāvā esošā tartronskābe veicina vielmaiņu, neļaujot ogļhidrātiem pārvērsties taukos. 100 gramos gurķu ir tikai 13,5 kilokalorijas.


Gurķi ir urīndzenošs līdzeklis
Jo vairāk šķidruma, jo tīrāks tavs organisms. Gurķi palīdz uzturēt optimālu šķidruma balansu, atbrīvo ķermeni no toksīniem un indīgām vielām.


Gurķos ir vielas, kas izšķīdina nierakmeņus
Tāpēc gurķi ļoti labi palīdz tiem, kuri sirgst ar urīnceļu kaitēm.


Palīdz atbrīvoties no nepatīkamas elpas
Ja tavs mutes dobums ir vesels, bet ciet no nepatīkamas elpas, izmēģini šādu metodi: ieliec mutē gabaliņu gurķa un 30 sekundes paturi. Elpai vajadzētu uzlaboties, jo gurķi iznīcina mikrobus. Un vēl – gurķi palīdz arī pazemināt ķermeņa temperatūru.


Palīdz izvairīties no slimībām
Gurķi samazina vēža risku, regulē arī holesterīna līmeni un palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu. Gurķu sulā ir hormoni, kuri palīdz aizkuņģa dziedzerim izdalīt insulīnu – tāpēc šos dārzeņus ieteicams lietot diabētiķiem.


Gurķi ir vērtīgs vitamīnu avots
Tajos ir vairāki B grupas vitamīni - B1, B2, B3, B6, B12.


Uzlabo ādu un matus
Ja esi nosvilinājies saulē, uzliec gurķus šķēlītes uz ādas - šīs kompreses mazinās apdegumu. Ja gribi gaišāku ādu, liec gurķu maskas. Gurķos esošās vielas stimulē matu augšanu.


Palīdz pret celulītu
Dāmas, kuras cīnās ar celulītu, zina, ka jādzer daudz ūdens. Un, tā kā gurķos ir daudz ūdens, šie dārzeņi ne vien papildina organismu ar šķidrumu, bet arī ar vērtīgām vielām.


Tomēr svaigus gurķus nevajadzētu ēst tiem, kuri sirgst ar smagām gremošanas trakta slimībām, jo tie ir grūti sagremojami, kā arī tad, ja mokies ar caureju.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma