Kādēļ jāveic D vitamīna analīzes bērniem un pusaudžiem? Skaidro pediatre

Vai D vitamīns joprojām ir viens no deficīta vitamīniem Latvijas iedzīvotājiem? Jā! Pētījumos, kas nesen veikti Latvijā, apstiprinās, ka saules trūkums un nepietiekami lietoti piena produkti ir D vitamīna trūkuma iemesls, stāstīja pediatre Sanita Mitenberga. 

Saule un uzturs ir galvenie D vitamīna avoti. Tomēr ar to nepietiek.

FOTO: Shutterstock.com

Saule un uzturs ir galvenie D vitamīna avoti. Tomēr ar to nepietiek.

Latvijā D vitamīna analīzes ir maksas pakalpojums gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pakalpojums maksā vidēji 6 - 10 eiro. Tomēr ārste iesaka tieši tagad – pirms skolas un bērnudārza gaitu atsākšanas un pēc sauļošanās sezona beigām šīs analīzes veikt visiem. Īpaša uzmanība jāpievērš bērniem, kas ir sasnieguši 1 gada vecumu un pusaudža vecuma jauniešiem. Abas šīs grupas strauji aug un  D vitamīna trūkums var atstāt nopietnas sekas veselībai. 

 Īpaša uzmanība jāpievērš bērniem, kas ir sasnieguši 1 gada vecumu un pusaudža vecuma jauniešiem. Abas šīs grupas strauji aug un  D vitamīna trūkums var atstāt nopietnas sekas veselībai. 

 

“Visdrīzāk, ka analīzes uzrādīs D vitamīna nepietiekamību, jo, lai ar uzturu uzņemtu nepieciešamo devu, ik dienas ir jāapēd 20 olas vai vismaz 1 kilograms biezpiena dienā. Pusei pasaules un Latvijas iedzīvotāju ir D vitamīna deficīts,”  stāsta ārste. 
 

Reklāma
Reklāma

Ja apstiprinās, ka ir D vitamīna trūkums, var izvēlēties gan recepšu medikamentus, kuri uzsūcas efektīvāk (recepti izraksta ģimenes ārsts), gan var arī iegādāties bezrecepšu uztura bagātinātājus no aptieku piedāvātā klāsta. Tādā gadījumā jāizvēlas uztura bagātinātājs, kas satur arī magniju, kalciju un cinku, jo visas šīs minerālvielas veicina D vitamīna  uzsūkšanos. Savukārt A vitamīns D vitamīna uzsūkšanos traucē. 
 

Papildus vitamīns ir jālieto vismaz dažus mēnešus, jo tikai tad šūnas un tālāk arī asinis piesātinās ar trūkstošo vielu.