Rehabilitācija – kritiska nepieciešamība teju katram piektajam bērnam Latvijā

Vajadzība pēc rehabilitācijas pieaug ar katru gadu, un tas ir arī viens no pieprasītākajiem pakalpojumiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Pēc pašreizējām aplēsēm dažādu vajadzību dēļ rehabilitācija kopumā būtu nepieciešama katram piektajam bērnam Latvijā. 

Bērna attīstība notiek pa dienām un mēnešiem un mums svarīgi nodrošināt attīstībai nozīmīgo atbalstu pareizā laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna attīstība notiek pa dienām un mēnešiem un mums svarīgi nodrošināt attīstībai nozīmīgo atbalstu pareizā laikā.

 

Bērnu slimnīcā rehabilitācijas pakalpojumi bērniem tiek sniegti stacionārā, dienas stacionārā un ambulatori. 2014.gadā rehabilitācijas programmā stacionārā ārstējās 413 mazie pacienti, dienas stacionārā – 745 bērni, savukārt 18 377 bērniem tika nodrošināti ambulatori rehabilitācijas pakalpojumi.

 

Rehabilitācijai stacionārā paredzētais kvotu apjoms šobrīd ir nepietiekams, tāpēc ir  jādomā, kā palielināt rehabilitācijas apjomu, kas nepieciešams bērniem uzreiz pēc akūtās saslimšanas. Raugoties, kā veidojas apmaksas tarifs un kāds laiks paredzēts vienam kontaktam ar pacientu, šobrīd veselības aprūpes finansēšanas sistēma nav orientēta uz kvalitatīvu pacienta veselības rezultātu. Tie, protams, arī ir iebildumi, kurus no pacientiem dzirdam visbiežāk.

 

Pieaug priekšlaicīgi dzimušo bērnu skaits un bērnu skaits ar funkcionāliem traucējumiem. 


Līdzīgi, runājot par gaidīšanas laiku uz rehabilitācijas pakalpojumu. Bērna attīstība notiek pa dienām un mēnešiem un mums svarīgi nodrošināt attīstībai nozīmīgo atbalstu pareizā laikā. Tāpat pieaug arī priekšlaicīgi dzimušo bērnu skaits un bērnu skaits ar funkcionāliem traucējumiem. Šiem bērniem svarīgi, lai rehabilitācija būtu ne tikai vienreizējs pasākums, bet pilnvērtīga vides pielāgošana, lai pacients pats varētu dabiski funkcionēt bez citu palīdzības. Lai to nodrošinātu, nepieciešamas papildu tehnoloģijas, kas palīdz atveseļoties pilnībā, vai adaptēties vidē un uzlabot dzīves kvalitāti.

 

Kā viens no posmiem rehabilitācijas vides uzlabošanā ir iecere iegādāties četrus specializētos trenažierus, vertikalizācijas palīgierīci un trīs krēslus ar maināmu augstumu. Šim mērķim nepieciešami 14 300 EUR.  

 

Reklāma
Reklāma

Tāpēc no 1.augusta līdz 30.septembrim ikviens Rimi un Supernetto veikalu apmeklētājs var palīdzēt Bērnu slimnīcas mazo pacientu atveseļošanos padarīt priecīgāku. Nauda, kas šajā laikā tiks ziedota pie kasēm esošajās ziedojumu kastītēs, palīdzēs iegādāties rehabilitācijai nepieciešamos trenažierus un ierīces Bērnu slimnīcā.


Anda Čakša, BKUS valdes priekšsēdētāja: 
Ko sagaida pacients dodoties pie ārsta? Pēc dažādām emocionālām atbildēm nonāksim pie racionālās - veselības uzlabošanos un kvalitatīvu rezultātu, salīdzinot ar sākotnējo stāvokli. 
Vidējais ārstēšanās laiks slimnīcā šobrīd ir 5,3 dienas. Šajā posmā notiek slimības atpazīšana vai diagnostika un uzsākta ārstēšana. Taču laiks līdz ārstēšanās maksimālā rezultāta sasniegšanai var būt ļoti atšķirīgs. Daudzu saslimšanu gadījumos rehabilitācijas programma tiek uzsākta  paralēli ārstēšanai un rezultāts jūtams drīz, taču dažkārt rehabilitācija ir jāveic mēnešu, gadu un mūža garumā. Mūsu slimnīcas uzdevums ir skaidri iezīmēt šo rehabilitācijas plānu, paplašinot iespēju klāstu turpmākai ārstēšanai dienas stacionārā un ambulatori. Šobrīd ar Fonda palīdzību gribam kvalitatīvi nostiprināt  akūtās  rehabilitācijas fāzi to papildinot ar specifiskām tehnoloģijām, kas palīdzēs pacientiem ar kustību traucējumiem efektīvāk atgūt veselību.


Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja:
„Vienmēr ir prieks sadarboties un atbalstīt to cilvēku darbu, kuri no sirds rūpējas par saviem pacientiem. Bērnu slimnīcas rehabilitācijas speciālisti regulāri seko līdzi nozares attīstībai pasaulē un cenšas nodrošināt vislabākās iespējas arī mūsu bērniem. Novērtējot to, ka valsts šo pakalpojumu bērniem apmaksā, mēs kā sabiedrība varam sarūpēt tās lietas, kas bērnam atvieglo atveseļošanās procesu. Rehabilitācija dažkārt ir smags darbs, tamdēļ ierīces, kas bērnam šķiet patīkamas un arī fiziski nodarbību padara vieglāku, motivē bērnu piedalīties un censties, tādejādi paātrinot veselības atgūšanu. Aicinām atbalstīt, ziedojot veikalu tīkla Rimi ziedojumu kastītēs pie kasēm, kā arī Galactico tirdzniecības centros Rīgā – Alfa, Origo, Galerija Centrs, Mols un Dole - īpaši izveidotās labdarības sienas Palīdzēsim kopā ziedojumu kastītē!"


Asoc.prof. Anita Vētra, Rehabilitācijas klīnikas vadītāja:
Pateicoties Lienes Dambiņas iniciatīvai, sākot ar mazas vajadzības apzināšanu, gribējām atvērt durvis plašākai sarunai par rehabilitāciju Latvijā. Daudz dzirdēts par bērnu ārstēšanos un rehabilitāciju ārpus valsts robežām. Mēģinot analizēt iemeslus un vajadzības, saprotam, ka ir pienācis laiks runāt par rehabilitācijas vietu un lomu veselības aprūpē. Ceram uz jūsu atbalstu gan šajā projektā, gan arī turpmākajos.

 

Inga Bite, Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja:
Kā ilggadējs Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas partneris esam bijuši blakus daudzos nozīmīgos brīžos, tajā skaitā, vācot līdzekļus Hemantoonkoloģijas nodaļas rekonstrukcijai, kā arī vēl nesen šajā pavasarī kopīgi atklājām Latvijā pirmo svara korekcijas programmu bērniem.  Arī šobrīd mēs redzam, ka varam palīdzēt Latvijas bērniem atveseļoties un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, tāpēc kopā ar Rimi un Supernetto veikalu pircējiem palīdzēsim mūsu mazajiem pacientiem kļūt veselākiem un laimīgākiem!”