Vārdi pret dzīvi. Nepārdomātu izteikumu patiesais spēks

“Jā, dažreiz nezināšana par kontracepciju ir diezgan graujoša... dažreiz pirms ko darīt tomēr der arī padomāt,” vēsta komentārs pie raksta par ģimeni, kas ir adoptējusi četrus bērnus. Sieviete, kas bērniņus adoptēja neslēpj, ka šo ierakstu lasīja ar asarām acīs. Līdzīgu piemēru ir daudz. Kāds neapdomīgi pasaka pirmo, kas ienāk prātā, vai apzināti izplata negatīvu informāciju, domājot, ka nekas ļauns nenotiks. Tomēr neapzināti pateikts, uzrakstīts un izplatīts vārds var ne vien aizskart, bet pat maksāt dzīvību.

Kā jūtas cilvēks, kuram patiešām ir nepieciešama palīdzība, izlasot skarbus komentārus?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kā jūtas cilvēks, kuram patiešām ir nepieciešama palīdzība, izlasot skarbus komentārus?

 

Vai varat iedomāties, kā jūtas māte, kuras bērns mirst, bet pie raksta, kur viņa izmisīgi lūdz cilvēku palīdzību, ir komentārs par to, ka pie nelaimes ir vainīga māte, jo bērnam kādā fotogrāfijā ap kaklu ir krelles? Kā jūtas slims cilvēks, kas iziet mokošu ārstēšanas kursu un lūdz palīdzību, lai to būtu iespējams pabeigt, bet cilvēki raksta, ka ārstēšana nemaz tik nepatīkama nav, turklāt, cita, lētāka, ārstēšana būtu daudz efektīvāka? Tas var likt padoties cīņā par dzīvi.

 

Komentāri pie informācijas par ziedojumu vākšanu var ne vien aizskart, bet arī liegt iespēju saņemt nepieciešamo palīdzību, stāsta fonda Labdaris.lv pārstāve Simona Šjadīte: “Cilvēki bieži raksta viedokli par medicīnas jautājumiem bez pierādījumiem vai argumentiem, tādā veidā apgrūtinot ziedojumu vākšanu. Nu nevar cilvēks pēc raksta izlasīšanas apšaubīt ārsta izvēlētās ārstēšanas metodes pareizību! Tas var liegt iespēju palīdzēt cilvēkiem, kam tas ir nepieciešams, jo tie, kas izlasa komentāru, notic, ka līdzekļi ārstēšanai nav vajadzīgi.”

Ir svarīgi paturēt prātā, ka baumu un nomelnojošas informācijas izplatīšana negatīvi ietekmē tos cilvēkus, kam ļoti vajadzīga palīdzība.

Arī nepatiesas un nomelnojošas informācijas izplatīšana par labdarības fondiem var izpostīt cilvēku dzīves, jo ievērojami samazina ziedojumu apjomu. Tas nozīmē, ka kādam nebūs iespējas saņemt nepieciešamos medikamentus, bērns var palikt neēdis, bet kādam citam, iespējams, pietrūks līdzekļu, lai veiktu operāciju, no kā atkarīga dzīvība. Katram negatīvajam vārdam var būt dzīvības cena. S. Šjadīte norāda: „Ja ir izplatīta nepatiesa informācija, uz personas sirdsapziņas vienmēr paliks kāda cita cilvēka dzīve.”

 

Tā kā visus labdarības fondus kontrolē Finanšu ministrija, nav pamata uzskatīt, ka kāds no fondiem nedarbojas godprātīgi. Galvenais ceļš, kā izbeigt nepamatotu labdarības fondu nomelnošanu, ir neizplatīt baumas tālāk. Pirms noticēt jebkāda veida informācijai, ir jāprasa pierādījumi tās patiesumam. Ja pierādījumu nav, informācija, visticamāk, ir nepatiesa. Šādos gadījumos ir jāaicina arī citus neticēt izplatītajai informācijai, ja informācija ir publiska, uz to ir ieteicams arī publiski atbildēt. Tādā veidā Jūs varat sniegt palīdzību personām, kam nepieciešams savākt ziedojumus ārstēšanai vai dzīvības glābšanai.  

 

Ir svarīgi paturēt prātā, ka baumu un nomelnojošas informācijas izplatīšana negatīvi ietekmē tos cilvēkus, kam ļoti vajadzīga palīdzība. Par gadījumiem, kad tiek izplatīta negatīva, nepārbaudīta un nepatiesa informācija par labdarības fondu, ir jāziņo atbildīgajām iestādēm.

Reklāma
Reklāma

 

Visus fondus kontrolē Finanšu ministrija. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc drošāk ir ziedot ar labdarības fondu starpniecību. Tos ir vieglāk pārbaudīt un kontrolēt nekā privātpersonas. Atbildīgās iestādes var pieprasīt informāciju par visiem ienākumiem un izdevumiem, ko privātpersonām prasīt nevar. Tāpat fondi parasti publicē atskaites par līdzekļu izlietojumu, kam ikviens ziedotājs var sekot līdzi.

 

Informāciju par Labdarības fonda Labdaris.lv realizētajiem projektiem un cilvēkiem, kam nepieciešama palīdzība, var atrast šeit: www.labdaris.lv.

 

Labdarības Fonds Labdaris.lv ir organizācija, kas dod iespēju uzņēmējiem un privātpersonām palīdzēt grūtībās nonākušajiem. Pilnīgi visus fondam ziedotos līdzekļus izmanto konkrētu mērķu sasniegšanai.

 
Rekvizīti: 
Nosaukums: Biedrība "Latvijas Labdaru Asociācija Labdaris.lv" 
Reg. Nr: 40008173130 
Jur. adrese: Akadēmijas laukums 1- 1011, Rīga, LV-1050 

SWEDBANKA Swift: HABALV22 
LV43HABA0551037990069 
CITADELE Swift: PARXLV22 
LV79PARX0016130480002 
www.labdaris.lv 
labdaris@labdaris.lv

Tālr.:(+371) 27031058