Direktoriene. Romāns par latviešu sievieti

Latviešu rakstnieces, lielvārdietes Māras Jakubovskas vārdu jau pazīst gan aizrautīgi  romānu lasītāji, gan tie, kuri pirms pāris gadiem priecājušies par aizkustinošo bērnu grāmatiņu “Reno un Java”. Šīs vasaras atvaļinājumiem, izklaidei un atpūtai Apgāds Zvaigzne ABC piedāvā rakstnieces jaunāko darbu – psiholoģisku sadzīves romānu “Direktoriene”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv



Kas tad īsti ir romāna galvenā varone, “direktoriene”? Viņas īstais vārds ir Margarita Jukumsone, un viņa ir ģimnāzijas direktore. Šis darbs, protams, prasa stingrību un nepiekāpību, tāpēc visus lēmumus sieviete pieņem viena, un nereti viņas padotos šokē gan Margaritas darba stils, gan attieksme pret cilvēkiem. Brīžiem šķiet: “direktorienē” nav nekā no cilvēcības. Taču sirdī Margarita tikai vēlas, lai ģimnāzija tiktu vadīta nevainojami... nereti aizmirstot par to, ka tajā strādā cilvēki ar jūtām, pārdzīvojumiem un problēmām.


Tomēr Margaritas dzīvei ir arī otra puse, un tur sieviete nebūt vairs nav tā ledus karaliene, par kādu viņu uzskata padotie un kolēģi. Mājās ārēji skarbā “direktoriene” pilnīgi pārvēršas, jo tur parādi komandē un lielo saimniecību vada vīramāte – šerpa kundze ar vēl asāku mēli nekā vedeklai, un viņai Margarita nekad nespēj izdarīt neko pa prātam... Arī attiecībās ar vīru ir iestājusies rutīna, bet jau pieaugušie bērni iekārtojušies uz dzīvi ārzemēs. Margaritas dzīvē arvien skaidrāk izkristalizējas dilemma: ko iesākt tālāk? Vai turpināt dzīvot bez iekšēja gandarījuma un piepildījuma? Noteikti nē. Bet ko mainīt un kā?

 

Ārēji skarbās, bet dvēselē tik nedrošās “direktorienes” tēlu autore radījusi iejūtīgi un prasmīgi, un lasītāji, īpaši visu vecumu sievietes, noteikti spēs tajā saskatīt daudz pazīstama. 


Ārēji skarbās, bet dvēselē tik nedrošās “direktorienes” tēlu autore radījusi iejūtīgi un prasmīgi, un lasītāji, īpaši visu vecumu sievietes, noteikti spēs tajā saskatīt daudz pazīstama. Margaritas problēmas: pusmūža krīze, vēlme izrauties no sadzīves ierastības un attiecībām, kas vairs nenes prieku, nav svešas daudziem no mums. Tiklīdz esam spējuši iejusties varones “ādā”, interesi saista arī tas, kā sieviete radīs ceļu ārā no šī apburtā loka. Un varbūt drosme, ar kādu Margarita uzsāk cīņu ar šķietami nepārvaramo, var noderēt arī kādam no lasītājiem?

Reklāma
Reklāma


Grāmatas autore Māra Jakubovska par savu darbu saka: “Šajā romānā esmu mēģinājusi ieskicēt mūsdienu dzīves problēmas, taču risinājumi mums jāmeklē katram pašam. Priecāšos, ja grāmata ierosinās padomāt par sevi un tai atradīsies vieta ne vien lasītāju grāmatplauktos, bet, cerams, mazlietiņ arī sirdīs.”


Pieejama arī e-grāmata.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv