Kāpēc uzreiz pēc dzemdībām jaunajai māmiņai spaida vēderu?

„Draudzene stāstīja par sava bērniņa piedzimšanu un kā šausmīgāko brīdi atceras, ka uzreiz pēc mazuļa nākšanas pasaulē ārsti viņai dikti sāpīgi spaidīja vēderu. Viņa tā arī nepajautāja, kāpēc tas tika darīts. Tagad pati gaidu bērnu. Dzemdības tuvojas, un bieži atceros draudzenes stāstu. Vai šādu vēdera spaidīšanas procedūru veic visām jaunajām māmiņām? Kāpēc to dara? Un vai tā tiešām ir tik sāpīga?”

Dzemdējot stacionārā, jārēķinās, ka būs procedūras, kas nebūs patikamas, bet nāksies paciest

FOTO: Shutterstock.com

Dzemdējot stacionārā, jārēķinās, ka būs procedūras, kas nebūs patikamas, bet nāksies paciest

Atbild Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena:


Pirmās divas stundas pēc dzemdībām ir tā sauktais agrīnais pēcdzemdību periods, kā laikā (parasti turpat dzemdību zālē) vecmāte vai ginekologs, dzemdību speciālists pārliecinās, kā notiek dzemdes saraušanās, izvērtē, vai nav pastiprinātas asiņošanas un citu faktoru, kas varētu traucēt dzemdei sarauties. Jā, sievietes bieži vien nav gatavas tam, ka pēc bērna piedzimšanas kāds no minētajiem speciālistiem iztaustīs un izspaidīs vēderu, lai pārliecinātos, ka dzemde patiešām savelkas. Tā nav patīkamākā no procedūrām, jo tūlīt pēc dzemdībām sievietes ķermenis ir īpaši jutīgs, ka pat vienkāršs pieskāriens var radīt nepatīkamas sajūtas. Diemžēl stacionāros no šīs procedūras nevar izvairīties.

 

 


Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".

Reklāma
Reklāma