Ko iesākt ar sliktu dūšu grūtniecības 1. trimestrī?

„Esmu grūtniecības 8. nedēļā. Mani ļoti nomoka nelaba dūša un vemšana. Nelabuma sajūta ir visu cauru diennakti, bet vemšana ir ne tika no rītiem, bet arī pa dienu un vakarā. Zobus iztīrīt nav iespējams – uzreiz vemju. Dažkārt mostos arī naktī, jo jāvemj. Apetītes nav, bet cenšos kaut ko ieēst. Dzeru iespēju robežās ūdeni un apēdu pa kādam ābolam – šķiet, ka vismaz no tiem nekļūst slikti. Svarā nepieņemos. Tieši pretēji – nedaudz esmu to zaudējusi. Lasīju, ka apmēram 12. grūtniecības nedēļā nelabumi beigsies, bet kā dzīvot līdz tam? Kurā brīdī vemšana var kļūt bīstama manai un gaidāmā bērna veselībai?”

Viens no grūtniecības jaukumiem - rīta nelabums, piemeklē lielāko daļu topošo māmiņu

FOTO: Shutterstock.com

Viens no grūtniecības jaukumiem - rīta nelabums, piemeklē lielāko daļu topošo māmiņu

Atbild Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena:


Statistika liecina, ka aptuveni 75% sieviešu grūtniecības laikā cieš no sliktas dūšas, ko izraisa augstais grūtniecības hormonu līmenis asinīs, tāpēc satraukumam par nelabumu nav pamata – tā ir normāla organisma reakcija. Līdz 12. grūtniecības nedēļai minēto hormonu līmenis samazinās, tāpēc vairumā gadījumu nelabuma sajūta un vemšana pāriet. Lai arī slikta dūša grūtniecības pirmajā trimestrī ir normāla parādība, tai ir zināmi riski – grūtniece mazāk ēd un dzer, līdz ar to neuzņem nepieciešamo šķidruma, minerālvielu un vitamīnu daudzumu. Izteiktas vai biežas vemšanas gadījumā topošajai māmiņai nekavējoties būtu jāvēršas pie antenatālās aprūpes speciālista – vecmātes vai ginekologa, dzemdību speciālista.
 

Ko var darīt, lai nedaudz mazinātu sliktu dūšu? No rīta uzreiz nelēkt laukā no gultas, bet ieēst sausiņu vai kādu žāvētu augli, izdzert nelielu krūzi saldas piparmētru, kumelīšu, aveņu lapu vai ingvera tējas. Kad dodas ārpus mājas, ņemt līdzi ūdeni vai termosu ar tēju, ko dzert regulāri pa malciņam. Pārtikā vairāk lietot viegli sagremojamus produktus, piemēram, svaigus augļus un dārzeņus. Tā kā siekalu izdalīšanās mazina nelabu dūšu, censties kaut ko pa drusciņai ēst visas dienas garumā.

 

 


Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".

Reklāma
Reklāma