Katrai trešajai sievietei pēc 35 ir dzemdes mioma. Iespējams, var iztikt bez operācijas

Pēc pētījuma, kurā tika iekļautas arī Latvijas pacientes, Eiropas Komisija atļāvusi ilgtermiņa medikamentozā terapijā izmantot zāles dzemdes miomas ārstēšanai. Kā tas palīdzēs Latvijas sievietēm, kurām ir dzemdes mioma?

Kad sieviete dažādu sadzīviski, ekonomiski emocionālu iemeslu dēļ attālina pirmā bērna dzemdēšanas laiku, viņai tomēr ir jāsaprot, ka cilvēka reproduktīvajai veselībai, mātei Dabai ir citi plāni, jo tā paredz, ka jauna dzīvība ir jāiznēsā jaunā organismā

FOTO: Shutterstock.com

Kad sieviete dažādu sadzīviski, ekonomiski emocionālu iemeslu dēļ attālina pirmā bērna dzemdēšanas laiku, viņai tomēr ir jāsaprot, ka cilvēka reproduktīvajai veselībai, mātei Dabai ir citi plāni, jo tā paredz, ka jauna dzīvība ir jāiznēsā jaunā organismā

Skaidro pētījuma veikšanā iesaistītā ārste, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule.
 

Vai Latvijā ir daudz sieviešu, kurām ir dzemdes mioma?
Mioma ir sastopama katrai trešajai sievietei pēc 35 gadu vecuma. Ļoti daudzām sievietēm miomas mezgli ir nelieli, nedod nekādus simptomus un palielinās ļoti lēni, tā kā nekāda ārstēšana nav nepieciešama. Tomēr ir sievietes, kurām mioma ir veselību un dzīves kvalitāti traucējoša, bet līdz šim mums nebija pieejama specifiska ārstēšana simptomātiskām dzemdes miomām.
 


Pacientes bieži uzdod jautājumu: „Kādēļ un no kā man izveidojusies mioma?”
Miomas veidošanās provocējošais faktors ir pārliecīgs estrogēna daudzums jeb hiperestrogenēmija, kas veidojas sievietēm pēc 35, jo olnīcas vairs tik ideāli simetriski vienlīdzīgi neizdala abus dzimumhormonus – estrogēnu un progesteronu. Protams, ir dažas sievietes, kurām dzemdes mioma sastopama agrākā vecumā. Vēl ļoti būtisku lomu spēlē iedzimtība „pa sieviešu” līniju ģimenē.
 


Parasti cilvēkiem, kuri nav saistīti ar medicīnas pētījumiem, liekas, ka eksperimentus veic uz baltajām pelītēm un tie noteikti ir kaitīgi…
Jāatzīmē, ka mūsu pacientes, kas piedalījās pētījumā, nebija baltās pelītes. Pētījuma medikaments jau bija reģistrēts Eiropā, to jau varēja nopirkt aptiekā. Mūsu mērķis bija noskaidrot, kā atkārtoti un ilgstoši ārstēšanās kursi iedarbojas uz miomu, kāda ir sieviešu pašsajūta. Balto pelīšu vietā bija jaukas sievietes, un preparāta lietošana krietni uzlaboja viņu veselību.
 

Kurai sieviešu grupai ir domātas šīs zāles?
Medikaments, kuru pētījām, ir paredzēts sievietēm ar dzemdes miomu, kā arī ar ļoti stiprām menstruācijām. Abas šīs problēmas ļoti bieži, 50 līdz 70 % gadījumu, ir vienlaicīgi. Sievietēm, kurām ir izmanīta dzemdes muskulatūra un veidojas labdabīgi dzemdes muskulatūras mezgli jeb miomas, palielinās dzemde un ir stiprākas menstruācijas, nekā citām, līdz pat ļoti ievērojamam asins zudumam, kas izraisa mazasinību. Lielākajai daļai sieviešu ar dzemdes miomu šie mezgli aug, tāpēc viņām ir arī sāpes, spiediena sajūta, vēdera palielināšanās, diskomforts – to visu rada šis dzemdes veidojums. Protams, labā ziņa ir tā, ka tas tomēr ir labdabīgs veidojums.
 

Mūsdienās daudzas sievietes pēc 35 vēl dzemdē bērnus? Kā mioma to var ietekmēt?
Pirmā bērna dzemdību vecums mūsdienās tiek atlikts uz, apmēram, 30 gadu vecumu, citai sievietei pat vēlāk. Kad sieviete dažādu sadzīviski, ekonomiski emocionālu iemeslu dēļ attālina pirmā bērna dzemdēšanas laiku, viņai tomēr ir jāsaprot, ka cilvēka reproduktīvajai veselībai, mātei Dabai ir citi plāni, jo tā paredz, ka jauna dzīvība ir jāiznēsā jaunā organismā. Sievietes plāno grūtniecību, bet mēs atrodam izmainīto dzemdes muskulatūru, kas ir saistīta ar paaugstinātu priekšlaicīgu dzemdību risku, pārtrauktas grūtniecības risku, un arī ar risku, ka grūtniecība neiestāsies.


Vai jaunā medikamenta lietošana var dot cerības uz veiksmīgu grūtniecību, neskatoties uz dzemdes miomu?
Cerība ir. Medikamentu dzemdes miomas ārstēšanai parasti lieto trīs mēnešu kursu veidā. Otrā un trešā trīs mēnešu kursa laikā ievērojami samazinās miomas izmēri. Beidzot dzert zāles, mioma ir kļuvusi daudz mazāka un ir lielākas iespējas grūtniecībai iestāties. Tātad gribu uzsvērt šos taustāmos labumus, ko saņemam no šīs ārstēšanās – bērniņus.

 

Reklāma
Reklāma

Līdz šim esam dzirdējuši, ka miomas ir jāoperē. Ko maina jaunais preparāts?
Par dzemdes miomas ārstēšanu pacientes ir taujājušas jau gadiem. Agrāk, pirms šī medikamenta parādīšanās pasaules un Eiropas tirgū, mums nebija precīzi definētu zāļu, kas iedarbojas tieši uz miomu. Aktīvā viela, kas ir šī medikamenta sastāvā, darbojas tieši uz dzemdes muskuļu slāņa izmanītajām šķiedrām, tieši uz miomas audiem, apturot to augšanu, samazinot miomas tilpumu un līdz ar to arī samazinot dzemdes tilpumu līdz pat 50%. Kad ir daudz miomas mezglu, tad nereti dzemdes izmēri sasniedz pat tādu izmēru, kas raksturīgs 16 grūtniecības nedēļām. Ar zāļu palīdzību mēs samazinām miomas mezglus, un pēc tam tos ir daudz vieglāk izoperēt ar mazāku dzemdes traumu.
 

Kad uzsākām pētījumu, bija ļoti vienkārši atrast sievietes, ko iekļaut pētījuma grupā, jo vairāk tādēļ, ka paciente saņēma pilnu aprūpi šī pētījuma ietvaros un medikamentus. Mūsu mērķis bija noskaidrot, cik lielā mērā samazinās dzemde, kā samazinās miomas mezgli, kas notiek ar asiņošanu, kā uzlabojas sievietes pašsajūta Preparāts izrādījās unikāls, jo mēs patiešām varējām novērot, ka kopējais miomas izmērs samazinās par 50-60 %. Atsevišķas mazās miomas pazuda. Tā gluži nav, ka mioma izzustu bez pēdām, bet laba ziņa ir tā, ka samazinātas miomas efekts saglabājas arī tad, ja zāles vairs nelieto pusgadu un gadu pēc tam.
 

Vai ir ietekme uz pārmērīgo asiņošanu?
Šis preparāts ārkārtīgi efektīvi aptur dzemdes asiņošanu. Turklāt 90 procentiem sieviešu, kuras bija iekļautas pētījumā, šo zāļu lietošanas laikā asiņošanas nebija nemaz. Tātad neveidojās dzelzs deficīts. Turklāt tad, kad mēnešreizes atgriezās, tās vairs nebija tik stipras, kā bija, pirms ārstēšanas kursa uzsākšanas. Bieži ir tā, ka ārstējam vienu, bet sabojājām citu orgānu. Blakusparādības šīm zālēm ir ļoti niecīgas, un sievietes tās panesa ļoti labi.

Atšķirībā no citiem medikamentiem, kas pārtrauc asiņošanu un no kuriem ir karstuma viļņi vai nepatīkamas sajūtas, no šī preparāta šādu sajūtu nav. Atklāti sakot, pretapaugļošanās tabletēm ir vairāk blakus parādību nekā šim pretmiomas preparātam.  
 

Zāles ir dārgas, bet mēs droši vien varam teikt, ka labi, ja ir izvēles iespēja?
Mioma un auglība ir pietiekami ekskluzīva problēma, kaut gan tā skar trešo daļu sieviešu. Šīs zāles valsts nekompensē, un to cena ir pietiekami augsta, jo tas ir unikāls ārstniecības līdzeklis.  Dzemde mūsu apziņā simbolizē sievietes unikālo spēju iznēsāt jaunu dzīvību. Ne jau visas sievietes vēlas izoperēt dzemdi, un bieži vien tā motivācija ir dziļi intīma un personīga, kāpēc viņas to nevēlas. Agrāk mēs varējām piedāvāt tikai operatīvu iejaukšanos, bet tagad tiek dota arī kāda cita iespēja – ilgstoši lietot jaunās zāles.