Gandrīz trešā daļa sirmgalvju Latvijā jūtas vientuļi

Atsvešināšanās no bērniem, ilggadēja dzīvesbiedra zaudējums, veselības problēmas, ierobežotie finanšu līdzekļi, kas liedz uzturēt dzīves līmeni tādu, kā pirms došanās pensijā – tie ir tikai daži no iemesliem, kādēļ cilvēki vecumdienās jūtas nelaimīgi.

Gandrīz trešā daļa sirmgalvju Latvijā jūtas vientuļi

FOTO: Shutterstock.com

Katrs trešais sirmgalvis Latvijā jūtas vientuļš, turklāt, gadu skaitam pieaugot, arvien pastiprinās arī bailes palikt vieniem. 45% senioru baidās no vienatnes, – tā liecina laimes un ģimenes attiecību mērījuma "Amigo laimes indekss" ietvaros veiktā aptauja. Atsvešināšanās no bērniem, ilggadēja dzīvesbiedra zaudējums, veselības problēmas, ierobežotie finanšu līdzekļi, kas liedz uzturēt dzīves līmeni tādu, kā pirms došanās pensijā – tie ir tikai daži no iemesliem, kādēļ cilvēki vecumdienās jūtas nelaimīgi.

Vidējās paaudzes aizņemtība un bieži vien arī nepareizi noteiktas prioritātes, kad ikdienas sadzīviskie sīkumi un darbs kļūst par svarīgāko, ir iemesls tam, ka tuvākie cilvēki, it īpaši seniori, jūtas vientuļi un nevajadzīgi.

Tas, ka gandrīz trešdaļa gados veco cilvēku Latvijā jūtas vientuļi, ir patiesi satraucošs rādītājs. Pētījumā redzam, ka vairāk nekā 60% senioru vēlētos pavadīt vairāk laika kopā ar saviem mazbērniem un bērniem. Reizēm darba skrējienā, kad pienākumi seko viens otram, aizmirstam svarīgāko – vistuvākos cilvēkus. Un pat tik ierasta lieta kā zvans un draudzīga saruna var būt viņu dienas gaišākais notikums,” komentējot pētījuma rezultātus, uzsver Amigo vadītājs Artūrs Freimanis.

No otras puses, arī pašiem senioriem ir ļoti svarīgi neļauties drūmām domām, bet meklēt nodarbes, kas palīdz uzturēt formu un saglabāt optimismu. „Manā praksē ir daudz gadījumu, kad vecāka gadagājuma cilvēki sūdzas par vientulību. Vecuma nespēks, dažādas veselības problēmas un sāpes samazina veco cilvēku apmierinātību ar dzīves kvalitāti. Viņos mīt bailes kļūt par apgrūtinājumu. Ģimene, tās atbalsts un labvēlīga apkārtējo cilvēku attieksme sirmgalvjiem nozīmē daudz. Kontaktēšanās ar citiem, piemēram, interešu klubos, biedrībās vai vienkārši savā ģimenē ir izeja no bezmērķības, bezcerības un bezspēcības,” stāsta Veselības centra Vivendi ārsts psihoterapeits Tarass Ivaščenko, daloties savā pieredzē, kas gūta kā grupu terapeitam emocionālā atbalsta sniegšanā pirms pensijas un pensijas vecuma cilvēkiem ar sociālās izolēšanās problēmām.

Reklāma
Reklāma

Eksperts, vadot grupu terapijas, novērojis, ka cilvēkiem, tajā skaitā senioriem, ir grūti apzināties savas emocijas, noformulēt tās sev un citiem saprotamā veidā. Vecie cilvēki nestāsta par savām emocijām, par to, ko jūt, vēlas un ar ko nav apmierināti. Tāpēc sabiedrībā bieži vien pietrūkst izpratnes par līdzcilvēku sajūtām un pārdzīvojumiem. Iemācoties labāk sevi izprast, skaidrāk formulēt savas sajūtas un sarunāties, mēs spēsim viens otram vairāk palīdzēt un atbalstīt.

Sirmgalvji ir mūsu sabiedrības viedākā daļa, no viņiem varam mācīties gan dzīves gudrību, gan izzināt mūsu vēsturi un iemācīties daudz praktisku, ikdienā ļoti vērtīgu lietu. Tādējādi iegūs gan bērni, gan vidējā paaudze, gan sirmgalvji, kas jutīsies novērtēti.

"Amigo laimes indeksa" mērījums ir tikai pirmais solis, kas kalpo par pamatu turpmākajām ilgtermiņa "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" aktivitātēm. Latvijas sabiedrības laimes līmenis tiks monitorēts ikgadējā pētījumā, bet pirmais pētījums tika veikts 2014. gada decembrī, tajā piedalījās 1000 iedzīvotāju visos Latvijas reģionos. Uzziniet vairāk un smelieties iedvesmu laimīgākai ikdienai kopā ar ģimeni un saviem vecākiem www.laimigamgimenem.lv.