Noziedzniekus varēs pieskatīt, izmantojot īpašas aproces. Arī pedofilus

Domājot par maksimāli efektīvu noziedznieku sodīšanu un resocializāciju, Latvijā tiek ieviesta elektroniskā uzraudzība. Pirmās elektroniskās aproces noziedznieku uzraudzībai plānots ieviest augusta vidū. 

Valsts probācijas dienests plāno vienlaicīgi elektroniski uzraudzīt 200 ieslodzītos.

FOTO: Shutterstock.com

Valsts probācijas dienests plāno vienlaicīgi elektroniski uzraudzīt 200 ieslodzītos.

 

Kāpēc elektroniskā uzraudzība?
Ņemot vērā lielo notiesāto skaitu ieslodzījumu vietās (šobrīd ieslodzījumu vietās atrodas vairāk kā 3000 notiesātās personas) un līdz ar to arī pieaugošās izmaksas notiesāto uzturēšanai, kā arī lai padarītu efektīvāku notiesāto resocilaizācijas un reinterācijas procesu, laika gaitā kļuvis aktuāls jautājums par brīvības atņemšanas soda alternatīvām. Viena no alternatīvām ir elektroniskā uzraudzība, kuras piemērošana nodrošinās notiesātās personas pakāpenisku pāreju uz dzīvi sabiedrībā un ir lētāka nekā brīvības atņemšanas soda izpilde. Gandrīz visās Eiropas Savienības valstīs notiesātu personu uzraudzība sabiedrībā ar tehniskiem līdzekļiem – elektroniskā uzraudzība – tiek izmantota un kļūst arvien populārāka. 


Ko nozīmē elektroniskā uzraudzība?
Elektroniskā uzraudzība nozīmē, ka notiesātais daļu ieslodzījuma laika pavada ārpus cietuma. Notiesātajam tiks uzlikts speciāls raidītājs ap kāju, kas uzraugiem norādīs notiesātā atrašanās vietu. Šāda uzraudzība ir aptuveni sešas reizes lētāka par ieslodzītā turēšanu cietumā. Tomēr tas uzreiz nenozīmē, ka sabiedrībā atgriezīsies slepkavas un pedofili, jo katrs gadījums tikšot rūpīgi vērtēts.

 

Kam varēs piemērot?
Ar brīvības atņemšanu notiesātai personai, ja tā un personas, kuras dzīvo viņa iespējamā dzīvesvietā, ir piekritušas elektroniskai uzraudzībai, elektroniskās uzraudzības piemērošana  ir iespējama apstākļos, kādos notiesātais dzīvos neizciestās soda daļas laikā, un tās piemērošana veicinās notiesātā iekļaušanos sabiedrībā. 

 

Reklāma
Reklāma

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu varēs ierosināt, ja notiesātais būs izcietis:

  • ne mazāk kā vienu trešdaļu no noteiktā soda par mazāk smagu noziegumu vai notiesātais noziedzīgu nodarījumu izdarījis pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas;
  • pusi no noteiktā soda, ja tas piespriests par smagu noziegumu, kā arī, ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu par tīšu noziegumu, un sodāmība par šo noziegumu nav noņemta vai dzēsta;
  • divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī, ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā;
  • divdesmit četrus gadus no brīvības atņemšanas soda, ja notiesātais ir persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums. 


Par notiesātā nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu un elektroniskās uzraudzības noteikšanu lems tiesa, bet šī kontroles līdzekļa saturu noteiks Valsts probācijas dienests. Tādējādi būtiski paplašināsies Valsts probācijas dienesta pilnvaras un pienākumi. Tiesa vērtēs, vai apcietinājuma laikā nav izdarīti pārkāpumi, cik veiksmīgs bijis darbs ar speciālistiem, lai panāktu uzvedības maiņu un novērstu pārkāpumu atkārtošanos. Izvērtēs arī notiesātā dzīves apstākļus un nodomus pelnīt iztiku. 

 

Valsts probācijas dienests plāno vienlaicīgi elektroniski uzraudzīt 200 ieslodzītos. Piecu gadu laikā Valsts probācijas dienests plāno, ka elektroniskā uzraudzība varētu tikt piemērota aptuveni tūkstotim ieslodzīto.