22 gadus veca latviešu meitene gatavojas noskriet 250 kilometrus džungļos

Almai Vītola ir 22 gadus veca studente, kas nupat beigusi kārtot sesiju Rīgas Stradiņa universitātes fizioterapijas mācību programmā un nopietni ķeras klāt savam Lielajam Sapnim. Jaunā sieviete oktobrī plāno doties uz Brazīliju, lai ekstrēmi grūtos apstākļos 7 dienu laikā pievarētu 250 kilometrus mūžameža džungļu.

Kad pievarētas grūtības, tad ikdienas mazās ērtības iegūst īpašu vērtību

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kad pievarētas grūtības, tad ikdienas mazās ērtības iegūst īpašu vērtību

Brazīlijā notiekošais trail skrējiens jeb taku skrējiens „Jungle Marathon” nav vienkārši maratons, bet gan izturības skrējiens, paciešot lielu karstumu un mitrumu, skrējienu vienatnē, pārvarot dabas šķēršļus, iespēju satikt plēsīgis zvērus, indīgus zirnekļus un neganti kodīgas lielās skudras. „No Ziemeļeiropas līdz šim neviena sieviete šajā skrējienā nav piedalījusies - es būtu pirmā,” stāsta Alma.

Alma skrien 5 gadus. Līdz šim viņa skrējusi gan Vācijā, gan Francijā, gan Horvātijā, nemaz nerunājot par Latvijas skrējieniem.Trail jeb taku skrējienu pamatā ir fiziskā un garīgā izturība. Brazīlijas skrējienā būs jānes līdzi viss, kas nepieciešams skrējiena laikā – guļamtīkls, pārtika, apģērbs. Alma lēš, ka tie varētu būt papildus 10-15 kilogrami, ko nest uz savas muguras. „Ēdiens šādos skrējienos ir speciālais, kaut kas līdzīgs sausajai kosmonautu pārtikai... Pirms tam man vēl jāpārliecinās, vai šī sausā pārtika man der. Aizbraucot uz vietas, neko nezināmu un nepārbaudītu nepirkšu.”
 

Tie, kas skrējienu jau pieredzējuši, brīdina, ka gaidāms ne tikai izaicinājums fiziskajai izturībai, bet arī prasme izturēt morāli, jo nobrāzumi, sasitumi šajā klimatā rodas ātri, bet dzīst lēni. Vājā vieta ir pēdas, kas vienmēr ir mitrumā.. Ar to jāmācās sadzīvot.

Sapnis par Amazones džungļiem Almai radies pirms diviem gadiem, kad kādā CNN rakstā Alma ieraudzīga rakstu par izturības pasākumiem pasaulē. Tieši tāpat dabas spēkus izaicina arī skrējēji,piemēram, Sahāras tuksnesī....


 

Reklāma
Reklāma

Bet kāpēc tas ir vajadzīgs? „Nu, piemēram kaut vai tāpēc, ka pēc tam tu novērtē, cik burvīgas ir vienkāršas lietas. Kad esi skrējis kaut vai 2 stundas, tad duša liekas īsta dāvana,” skaidro Alma, kad jautāju, kāpēc nepieciešams sevi tā mocīt.
 

„Tuvojoties skrējienam organizatori sūta papildus informāciju par un ap skrējienu – nesen atsūtīja garu aprakstu par Amazones džungļu dzīvo dabu. Var satikt jaguārus, bet īpaši jāuzmanās no kukaiņiem.”


Kas nepieciešams, lai Alma Vītola realizētu savu sapni? Tuvākajās dienās ar draugiem.lv atbalstu tiks palaista spēle „Alma noskrien džungļus”, ar kuras palīdzību Alma var izdzīvot Džungļu skrējienā Brazīlijā – Tu varēsi palīdzēt, nodrošinot dzeramo ūdeni, enerģijas batoniņus, ekstra komfortu Brazīlijas mūžamežos. Alma lūdz palīdzēt tos, kuriem ir ticība, ka sapņiem ir jāpalīdz piepildīties.


Vairāk par projektu „Alma noskrien džungļus”  lasi Almas Vītolas Facebook lapā vai arī raksti uz alma.vitola [at] gmail.com