Turpmāk būs vieglāk izvēlēties bērna zobārstu

Valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus bērniem sniedz daudzas ārstniecības iestādes un bērnu vecāki var brīvi izvēlēties pakalpojuma saņemšanas vietu. Tomēr bieži vien ierastajā ārstniecības iestādē vai pie konkrēta ārsta ir garas gaidīšanas rindas, tāpēc ir svarīgi zināt, kur bērnam nepieciešamo palīdzību var saņemt ātrāk.

Turpmāk būs iespēja ātrāk un vieglāk izstāvēt rindu pie zobārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Turpmāk būs iespēja ātrāk un vieglāk izstāvēt rindu pie zobārsta.


Turpmāk valsts vietnē rindapiearsta.lv būs pieejama informācija par gaidīšanas rindām valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu saņemšanai bērniem. Šī informācija sniedz iespēju bērnu vecākiem izvēlēties to ārstniecības iestādi, kurā rindas nav vai tā ir mazāka kā citās iestādēs, lai pakalpojumu saņemtu ātrāk un bērns nebūtu jāpieraksta uz maksas vizīti.


Vietnē rindapiearsta.lv tiek publicēta informācija, kuru ārstniecības iestādes apkopo reizi mēnesī. Iepazīstoties ar publicēto informāciju, bērna vecākiem ir jāsazinās ar konkrētās iestādes reģistratūru, lai veiktu pierakstu vizītei pie speciālista.


No valsts budžeta līdzekļiem zobārstniecības pakalpojumi tiek apmaksāti bērniem līdz 18 gadu vecumam, tajā skaitā pirmreizēja ortodonta konsultācija. Iedzimtu sejas-žokļu šķeltņu gadījumos uz valsts apmaksātu ortodonta konsultāciju var doties jaunieši līdz 22 gadu vecumam.


Lai saglabātu zobu un mutes dobuma veselību, būtiskas ir regulāras profilaktiskās apskates pie zobu higiēnista. Profilakse sniedz iespēju sekot līdzi zobu augšanai, kā arī savlaicīgi izvērtēt nepieciešamību saņemt plānveida zobārstniecības pakalpojumus un izvairīties no akūtām zobu sāpēm. 

Reklāma
Reklāma


Reizi gadā valsts apmaksātus zobu higiēnas pakalpojumus var saņemt bērni no divu līdz astoņpadsmit gadu vecumam, bet septiņu, 11 un 12 gadu vecumā zobu higiēnu var veikt divas reizes gadā.


Tikpat nozīmīgas ir rūpes par zobiem mājas apstākļos – zobu tīrīšana no rīta un vakarā. Turklāt, lai izvairītos no zobu kariesa, ir būtiski nenašķoties starp pamata maltītēm, lai nerastos skābe, kas veicina caurumu veidošanos.