Kas jāzina bērnam, kas dodas uz deju svētkiem bez vecākiem. Špikeris mammām un tētiem

Dziesmu svētki ir bagātīgs emocionāls piedzīvojums gan bērniem, gan pusaudžiem.  Lai prieku un pozitīvās emocijas nenomāktu dažādas saslimšanas - sāpošs vēders, saulesdūriens, noberztas kājas vai pēkšņas saaukstēšanās, AS “Veselības centru apvienība” poliklīnikas “Jugla” pediatre Gunta Užāne aicina vecākus šim lielajam notikumam pārdomāti sagatavot gan Rīgas bērnus, kas katru dienu uz mēģinājumiem dosies no mājām, gan dejotājus un dziedātājus no citiem Latvijas novadiem un pilsētām, kas Rīgas skolās dzīvos visu nedēļu.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Bērniem, kas dosies uz Rīgu un nedēļu uzturēsies galvaspilsētā bez vecāku uzraudzības, der sagatavot došanai līdzi pirmās palīdzības aptieciņu, kā arī veikt izskaidrošanas darbu mazākajiem, kā atpazīt slimšanas simptomus, un ko darīt šādā situācijā.


Mazāk uzturēties saulē
Jūlija sākumā tiek solīts karsts laiks, tāpēc ir svarīgi, lai bērni, visu dienu atrodoties uz deju laukuma vai estrādē, nepārkarstu un neapdegtu. “Šogad ir īpaši intensīvs saules ultravioletais starojums – 6-7 balles, kas rada šoku ādai un pēcāk var kļūt par melanomu veidošanās cēloni”, norāda ārste.


Lietot aizsargkrēmu
Būtiski, lai bērni ik dienu pirms došanās uz mēģinājumiem uzklātu aizsargkrēmu vismaz ar filtra indeksu 30. Bērniem, kam ir izteikti gaiša āda, ir jālieto 60. indekss. Tā kā intensīvas dejošanas laikā bērni svīst, pirms pēcpusdienas mēģinājumiem būtu labi aizsarkrēmu uzklāt vēlreiz. Taču, ja ir gadījies aizmirst par krēmu no rīta, noteikti pēc intensīvas dienas saulē, āda ar krēmu ir jāapstrādā vakarā.


Galvassega un ūdens
Lai sargātos no saulesdūriena vai pārkaršanas, noteikti ir jānēsā galvassegas un jāizdzer dienā 1,5 – 2 litri ūdens. Pārkaršanas simptomi var būt ļoti individuāli – var rasties karstuma vai aukstuma sajūtas, reibt galva, parādīties ņirboņa gan acīm, ģīboņa sajūtas, deguna asiņošana, slikta dūša vai smaga ķermeņa sajūta.  Ir jāatceras, ka melnā krāsa nav piemērota vasaras apģērbam, jo vēl intensīvāk pievelk sauli, tādēļ šādus apģērbus labāk atstāt mājās un pataupīt tos tumšākām dienām.
 


Sātīgas brokastis
Lai sagatavotu svētku dalībniekus lielai fiziskai slodzei, vismaz Rīgas bērnu vecākiem vajadzētu rūpēties par enerģētiski bagātām brokastīm – auzu pārslu  vai kādu citu graudu putru, augļiem ar musli, kas sajaukts ar bifidobaktērijām bagātu jogurtu. Piena produkti ar bifidobaktērijām ir līdzeklis, kā pasargāt vēderus no kaitīgām baktērijām, kas var veidoties ēdienā karstā laikā.  Tiem bērniem, par kuru ēdināšau 100% svētku laikā rūpēsies svētku organizatoru sarūpētie ēdinātāji, vecāki var iedot kādu labo baktēriju preparātu, ko piejaukt ūdenim vai jogurtam, lai mazinātu riskus svētku laikā saslimt ar vēderkaiti.


Personiskā higiēna
Lai mazinātu riskus dažādām saslimšanām,  būtisks ir personiskās higiēnas jautājums no zobu tīrīšanas līdz regulārai roku mazgāšanai. Vecākiem, palīdzot kārtotot somu līdzņemšanai, vajadzētu izvēlēties pārbaudītas lietas, tai skaitā zobu pastu, kas bērnam neraisīs diskomfortu vai liekus jautājumus.


Lieks apavu pāris
Noteikti vajadzētu likt somā vairākus apavu pārus, kas palīdzēs mazināt dienas gaitā uzkrāto nogurumu. Kā arī paņemt smēri sīku brūču apstrādei un plāksterus pret nobrāztām kājām.


Aizsardzība pret kukaiņiem
Lieti noderēs antioksidantu grupas gēls pret odu, lapseņu vai citu insektu kodumiem, kā arī lokālām ādas alerģiskām reakcijām.
 

Pretlietus jaka
Ņemot vērā iepriekšējo svētku laikapstākļu statistiku, ir jārēķinās, ka kādu dienu līs un bērni būs viscaur samirkuši. Šādos gadījumos labi noderēs vienreizējie lietus mēteļi, sausa apģērba kārta un līdzpaņemtā tēja, ko iedzert vakarā, atgriežoties mājvietā.


Ja nu tomēr saaukstēšanās
Par sliktu nebūs sūkājamās konfektes kaklam gadījumos, kad ir pirmās aizdomas par saaukstēšanos. Daktere Užāne uzskata, ka katram vecākam pašam ir jāizvērtē sava bērna veselības stāvoklis pirms doties uz svētkiem, jo tais gadījumos, ja bērnam jau ir novājināta imunitāte un kāds iekšā sēdošs vīruss, auksts saldējums vai samirkšana lietū izprovocēs slimību. Der ielūkoties arī ērču potēšanas pasēs un pārliecināties, vai pote vēl ir derīga.
 

Reklāma
Reklāma