11. jūlijā Bērnu operas svētkos Tērvetē izskanēs Jāņa Mediņa pasaku opera "Sprīdītis"

11. jūlijā komponista Jāņa Mediņa pasaku operas “Sprīdītis” iestudējuma pirmizrādes burvību varēs baudīt  Annas Brigaderes bērnības zemē – Tērvetē.  Rakstniece savas dzīves laikā te pulcējusi ievērojamus mūziķus un literātus; gleznainā meža ainava un viņas literārais mantojums ir izcila vieta bērnu un jauniešu brīvdabas izrādēm. 

Bērnu operas svētki Tērvetē iecerēti kā tradicionāls pasākums, kas norisināsies katru gadu jūlija otrajā sestdienā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnu operas svētki Tērvetē iecerēti kā tradicionāls pasākums, kas norisināsies katru gadu jūlija otrajā sestdienā.

  
Otro gadu pēc kārtas Tērvetes dabas parkā norisināsies Bērnu operas svētki, kurus organizē biedrība “Tērvetes meža izglītības centrs”. Pagājušajā gadā tika izrādīta E. Humperdinka opera “Ansītis un Grietiņa" un Jāņa Kalniņa opera "Lolitas brīnumputns". Operas izrādes uzveda J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Operstudija “Figaro”, muzicēja Jaunais Rīgas kamerorķestris, diriģents - abu pieminēto kolektīvu muzikālais vadītājs, profesors Viesturs Gailis.


 Svētku gaisotne un Tērvetes burvība iedvesmoja diriģentu Viesturu Gaili, kopā ar režisoru Uģi Brikmani, scenogrāfi un tērpu mākslinieci Ināru Gauju un horeogrāfi Regīnu Kaupužu tika radīta jauna izrāde – Jāņa Mediņa pasaku opera “Sprīdītis”. Operas pirmizrāde Sprīdīša mājās -Tērvetē būs neatkārtojams notikums un pārdzīvojums gan skatītājiem, gan mūziķiem. Jāatzīmē, ka šī skaistā opera pēdējo reizi Latvijā iestudēta piecdesmito gadu otrajā pusē diriģentu Riharda Glāzupa un Edgara Tona vadībā.

 
Bērnu operas svētki Tērvetē iecerēti kā tradicionāls pasākums, kas norisināsies katru gadu jūlija otrajā sestdienā. Neskatoties uz Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, datums netiek mainīts – Sprīdītis dziedās un priecāsies kopā ar visas Latvijas bērniem. Tie, kuri šogad netiks uz Tērveti, pasaku operu “Sprīdītis” varēs noskatīties nākošajos Operas svētkos. 


Operas jauniestudējums veltīts  komponista Jāņa Mediņa 125. jubilejai, kurš radījis mūziku četrām operām un diviem baletiem. Kad 1924. gadā komponista rokās nonāca Annas Brigaderes “Sprīdīša” teksts, viņš nolēma izmantot šo lugu operai, mūzika tapa 1925. gada vasarā 34 dienu laikā. Arī instrumentācija radās ātri, piemēram, karaļa pils aina uzrakstīta vienā dienā, partitūra ir ļoti spoža, savdabīga un laikmetīga. 


Šogad Operstudija “Figaro” atzīmē savu 19. sezonu, te savas pirmās lomas nodziedājuši un skatuves pieredzi guvuši gandrīz visi jaunās paaudzes solisti, kuru balsis šodien skan Latvijā un pasaulē, Operstudija sniegusi vairāk kā 280 izrāžu, iestudētas 26 operas, no kurām vairāk nekā puse ir pasaules vai Latvijas pirmizrādes, visu izrāžu muzikālais vadītājs un diriģents ir profesors Viesturs Gailis. J. Mediņa pasaku operas “Sprīdītis” iestudējumā piedalīsies trīspadsmit jaunie vokālisti, Sprīdīša lomas atveidotāja – Gita Sondare.

Reklāma
Reklāma


Bērnu operas svētki Tērvetes dabas parkā sāksies plskt.13 ar uzvedumu “Laimīgā zeme”, kas saistīsies ar Sprīdīša atziņu, ka Laimīgā zeme ir mīļie cilvēki un  ģimene, kas atbalsta viens otru un ir kopā priekos un bēdās. Plkst. 14 svētki turpināsies ar iepriekš minēto Jāņa Mediņa krāšņās pasaku operas “Sprīdītis” jauniestudējuma pirmizrādi. Kopā ar Sprīdīti varēsim pārliecināties, ka drosme, gudrība un čaklas rokas ir galvenā bagātība, kas spēj visu. 


Ieeja svētkos bez papildus maksas, iegādājoties Tērvetes dabas parka ieejas biļeti. 


Atbalsts projektam gūts no Valsts Kultūrkapitāla fonda AS “Latvijas valsts meži” finansētās programmas, kā arī citiem  finansiālajiem un informatīvajiem atbalstītājiem un mūzikas draugiem.