Kuru klausīt: mammu, sievu vai sevi?

Situācijas, kad pieaudzis dēls joprojām ir lielā atkarībā no mammas viedokļa, nav nemaz tik reta parādība. Portāls Mammamuntetiem.lv saņēma vēstuli no lasītājas, kas jautā padomu, kā rīkoties, ja vīrs vairāk uzklausa savu māti nekā sievu. Sieva jūtas nepamanīta, nenovērtēta un neuzklausīta. Turklāt vīrieša māte emocionāli agresīvi izturas pret sievietes bērnu no pirmās laulības - kliedz un pazemo zēnu. Situāciju sarežģī tas, ka visi iesaistītie cilvēki strādā kopīgā ģimenes biznesā.

Dažreiz nākas konkurēt ar vīramāti. Ko izvēlēisies vīrietis - mammu vai ģimeni, ir atkarīgs tikai no paša vīrieša

FOTO: Shutterstock.com

Dažreiz nākas konkurēt ar vīramāti. Ko izvēlēisies vīrietis - mammu vai ģimeni, ir atkarīgs tikai no paša vīrieša

Atbild psiholoģe - geštaltterapeite Dana Lukševica.

 

Aprakstītā situācija ļauj noprast, ka vīra mammai joprojām ir liela ietekme uz  dēlu, tāpēc tas, ka sievietes jūtas nepamanīta, aizvainota un uztraukusies par savu dēlu, ir saprotami. Starp mammu un sievu notiek neapzināta konkurence par vīrieša uzmanību.  Tomēr tas, kas skar dēla un mammas attiecības, ir jārisina viņiem pašiem, savukārt sievietei vairāk jāpievēršas tai problēmas daļai, kas skar viņu kā vīra un sievas attiecības.

Reklāma
Reklāma


Viens no ieteikumiem ir runāt par savām sajūtām ar vīru un ar vīramāti. Kamēr neviens netiek informēts, kā jūtas sieva, bet sieviete klusībā cieš, tikmēr situācija nav risināma. Runāt un pateikt to, kā jūtaties, reizēm nav vienkārši, tomēr runāšana par problēmu ir ceļš, kā sākt meklēt risinājumu. Lai stiprinātu attiecības ģimenē, abiem partneriem ir jāatrod laiks, ko viņi pavada kopā. Tā kā vīrs ir vēlu mājās un pārsvarā aizņemts ar darba pienākumiem, tad sievas sajūtas par to, ka viņa ir aizmirsta, ir pamatotas.


Aprakstītajā situācijā arī pašam vīrietim ir jāapzinās, ka, lai arī mamma viņam ir svarīga, viņš viņu mīl un ciena, tomēr lai saglābu ģimeni, arī viņam jāvelta laiks un uzmanība partnerattiecībām. Tāpēc vispirms runājiet par savām sajūtām tad, kad esat tikai divatā ar vīru.  Noteikti mammai pašai ir jārunā arī ar vīramāti par to, ka viņas pirmais bērns no pirmās laulības nav pelnījis apvainojumus.

Iespējams, ka esošajā situācijā viens no risinājumiem ir vienam no ģimenes mainīt darba vietu. jo tad būtu vieglāk nolikt robežas ģimenes locekļu starpā un netiktu jauktas lomas - ģimenes loceklis, padotais, priekšnieks. Ja pieņemat lēmumu mainīt darbu, tad tam jābūt paša labprātīgam lēmumam, nevis neatrisinātā konflikta sekām.